ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Heras-Casado dirigirà la Simfonia Wagner de Bruckner al Palau de la Música

24/10/2024 |

 

El pròxim dimarts, 29 d’octubre (Sala de Concerts, 20 h), el director granadí Pablo Heras-Casado tornarà al Palau de la Música Catalana per dirigir la Simfonia Wagner d’Anton Bruckner; ho farà al capdavant d’Anima Eterna Brugge, orquestra internacional de músics que es reuneixen sis cops l’any per compartir la passió de connectar amb la font històrica de la música. Amb el concert, corresponent al cicle Palau 100, el Palau se suma a la commemoració del bicentenari del naixement de Bruckner, compositor encara poc conegut a casa nostra i baula essencial en l’evolució d’un romanticisme que derivarà, en el canvi de segle, cap a un postromanticisme grandiloqüent i, en contraposició, cap a l’aparició de les avantguardes del segle XX. El programa de concert també inclourà els Rückert Lieder de Gustav Mahler, interpretats per la mezzosoprano britànica Sarah Connolly, considerada una de les millors cantants líriques avui dia.

Heras-Casado ha estat designat aquest mes de setembre com a "Director de l'Any" per la prestigiosa revista Opernwelt, un dels premis més importants del món de l'òpera després de la seva interpretació de Parsifal al Festival de Bayreuth, on va triomfar de nou aquest estiu després del seu debut al Festival amb Parsifal el 2023. Després d’anunciar que dirigirà la propera nova producció de la tetralogia wagneriana a Bayreuth el 2028, l’altament aclamat director, dirigirà al Palau la Simfonia núm. 3, en Re menor, “Wagner”, que precisament el compositor austríac va dedicar a l’alemany. Els dos músics s’admiraven mútuament. “L’estiu del 1873 Anton Bruckner viatjà a Bayreuth per visitar Richard Wagner. S’havien conegut el 1865, quan el primer assistí a l’estrena de Tristan und Isolde a Múnic, però l’admiració de Bruckner pel mestre era prèvia”, explica el crític musical Antoni Colomer al programa de mà del concert. “Durant aquella visita a Bayreuth, Bruckner demanà a Wagner que acceptés la dedicatòria d’una seva simfonia, proposta que aquest acceptà sense gaires problemes”. Simfonia que, de fet, no s’inspira en l’opus wagnerià, sinó que, “principalment, tracta d’endinsar-se en el món misteriós i còsmic de la Simfonia núm. 9 de Beethoven, territori intimidant per a qualsevol compositor. El primer moviment s’inicia amb unes quintes obertes misterioses. La irrupció distant de la trompeta anuncia el motiu principal sobre un motor rítmic fantasmal”, diu Colomer.

El concert inclourà els Rückert Lieder de Mahler, un cicle de cinc cançons basades en l’obra de Friedrich Rückert que ha estat enregistrat per les millors cantants de cada generació. A partir del 1901 Mahler escriu deu cançons basades en textos del poeta alemany agrupades en dues col·leccions: Kindertotenlieder i Rückert Lieder. “Una característica comuna és el refinat tractament cambrístic utilitzat pel compositor, predominant en les dues primeres cançons; la grandesa al cicle l’aporten dues obres mestres com «Um Mitternacht» i «Ich bin der Welt abhanden gekommen». La primera de caràcter gairebé expressionista, embolcallada pels metalls en diàleg amb el silenci de la nit fins a l’apoteòsic final. La segona clarament autobiogràfica, amarada d’una quietud transcendental, alliberadora, que l’emparenta amb l’«Adagietto» de la Simfonia núm. 5”, explica Antoni Colomer. “Dues obres mestres colpidores que, com les Simfonies de Bruckner, semblen tenir un peu en aquest món i l’altre en el de més enllà”, conclou.

El Palau de la Música Catalana continuarà recordant Bruckner en propers concerts: el 23 de març, musicAeterna, sota la direcció de Teodor Currentzis, n’interpretarà la Simfonia núm. 9, i el 30 de març l’organista Hansjörg Albrecht, amb l’orgue Walcker de la Sala de Concerts, una transcripció de la Simfonia núm. 6. També cal destacar la conferència “Dotze vies a Bruckner”, del 22 d’octubre passat, en què el doctor en humanitats Carlos Calderón proposà un relat a manera d’infinit viaducte per recórrer el vast territori musical de Bruckner. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet