ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Cicle d'Orgue de la Catedral de Barcelona arriba al 35è aniversari consolidat

15/10/2024 |

 

El Cicle d’Orgue de la Catedral de Barcelona ha presentat aquest dimarts la 35a edició amb la presència del degà de la Catedral i prefecte de música, Mn. Santiago Bueno, el director artístic i organista Juan de la Rubia i l’organista de la Catedral de Poitiers (França), Olivier Houette, que obrirà la primera sessió del Cicle, aquest dimecres 16 d’octubre a les 20 h.

El Cicle d’Orgue de la Catedral de Barcelona està consolidat a la ciutat de Barcelona i és referència en el món musical de casa nostra. Un any mes s’oferirà vuit concerts que es duran a terme cada tercer dimecres de mes, entre l’octubre del 2024 i el maig del 2025. A banda, per commemorar els 35 anys del Cicle, es duran a terme diverses activitats voltant del món de l’orgue que s’anunciaran convenientment.

L’orgue de la Catedral de Barcelona és un dels més importants de Catalunya. Va ser construït al segle XVI, i després de diverses reformes va ser restaurat l’any 1994 per l’orguener Gabriel Blancafort. Té 57 registres repartits en quatre teclats i pedal. Gràcies a la seva mida i les seves possibilitats, permet la interpretació de repertori de diferents èpoques i estils, tots ells presents en aquest cicle d’orgue, amb organistes de renom de diferents procedències i generacions.

Com cada any, els concerts comptaran amb organistes de renom i tindran lloc els tercers dimecres de cada mes a les 20 h, excepte el concert del dimecres 19 de març de 2025, que serà a les 20:30 h. Tot el cicle té entrada lliure amb un aportació lliure.

Concerts i organistes
16/10/2024 Olivier Houette és titular de l’històric orgue Clicquot de la catedral de Poitiers des de fa 24 anys. Format al CNSM de París, el 1999 hi va obtenir els premis d’orgue, clavecí, baix continu, polifonia renaixentista, harmonia, contrapunt i fuga.

També té una llicenciatura en musicologia per la Sorbona. Reconegut per la seva mestria en els repertoris més diversos, és convidat a festivals tant a França com a l'estranger. És professor al CNSMDP, al CRR de Poitiers i al Pôle Aliénor. Durant 10 anys va ser continuista de La Simphonie du Marais i col·labora regularment amb conjunts vocals o instrumentals. El maig del 2019 va publicar la seva gravació del Livre d'Orgue de Nicolas de Grigny, aclamada per la crítica.

El programa del primer concert, inclourà obres de Bach, Fauré, Bartók, Buxtehude, Matter i Mozart.

Altres concerts

  • 20/11/2024 Ana Aguado. Professora d’Orgue del Conservatori de Palència.
  • 18/12/2024 Arturo Barba. Catedràtic del Conservatori Superior de Música de València.
  • 15/01/2025 Mikel Ansola. Organista de la Petruskirche de Stuttgart. Es repeteix la col·laboració amb el Concurso de Órgano de Burgos, del qual en va ser guanyador.
  • 19/02/2025 Miquel González, orgue i Helio Garcia, trompeta.
  • Professors d’orgue i trompeta al Conservatori Municipal de Música de Lleida.
  • 19/03/2025 Nathan Laube. Concertista internacional, professor d’orgue a la Universitat de Eastman-Rochester (Nova York). Gràcies a la col·laboració amb el CNDM, aquest concert està inclòs dins del cicle El órgano en las Catedrales, on la Catedral de Barcelona comparteix cartell amb els concerts a les catedrals de Getafe, Múrcia, Sevilla, Lleó, Burgos, Màlaga i Àvila.
  • 16/04/2025 Pilar Cabrera. Organista de la Catedral de Valladolid.
  • 21/05/2025 Javier Artigas. Catedràtic d’orgue del Conservatori Superior de Múrcia. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet