14/10/2024 |
Els dies 18 (funció Under35) i 19 d’octubre, l'artista visual William Kentridge torna al Gran Teatre del Liceu amb Oh to Believe in Another World. L’artista crea una pel·lícula que acompanya la Simfonia núm. 10 de Xostakóvitx, que serà interpretada per l’Orquestra Simfònica del Liceu amb la batuta del mestre titular, Josep Pons.
Després del seu èxit amb la producció de Wozzeck, Kentridge ofereix una visió profètica amb el seu estil característic, perseguint l'ideal d'un món més just. La seva animació, carregada de crítica social, captura l'essència de l'obra del compositor rus, traslladant-la al llenguatge visual en un diàleg profund entre música i imatge.
L’obra de Dmitri Xostakóvitx està profundament marcada per la figura de Stalin i els anys sota el seu règim. El mateix compositor va declarar que el segon moviment de la simfonia, l’scherzo, representa un retrat musical del dictador soviètic. Aquesta composició, escrita immediatament després de la mort de Stalin, no ha estat del tot interpretada en el seu significat profund, segons Xostakóvitx. És una peça que conté múltiples capes, però la figura de Stalin és el seu eix central.
El procés creatiu de William Kentridge es fonamenta en una estètica cinematogràfica única, que combina tècniques d'animació stop-motion i dibuix dinàmic. En aquesta obra, ambientada en un museu soviètic fet de cartró, l'artista utilitza personatges històrics com Maiakovski, Trotski i Stalin en una sèrie de collages visuals. A través d'aquesta exploració artística, Kentridge desenvolupa capes de significat que evolucionen al llarg de la peça, oferint una reflexió sobre el passat soviètic.
En paral·lel al concert del Liceu, el 17 d'octubre, l'artista conversarà amb l'escriptor Julian Barnes al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on l'endemà, 18 d'octubre, oferirà la xerrada "L’art que fa sentit" dirigida a estudiants de secundària. A més, el 19 d'octubre, la Fundació Sorigué de Lleida inaugura una exposició a les 12 h que explora l'univers creatiu de Kentridge, basada en el seu fons de col·lecció, el més important de l'artista a Europa.
Catclàssics