1/7/2024 |
Per tercer any consecutiu, el Liceu, la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, a través del Disseny Hub Barcelona i escoles de disseny de la ciutat impulsen ÒH!PERA, un projecte per fomentar l’experimentació i aprenentatge de joves estudiants de diferents disciplines del disseny de la ciutat a través d’una experiència real de creació operística. Com a novetat, el projecte s’inclou enguany dins la programació del Festival Grec de Barcelona.
L’aliança entre institucions i escoles es tradueix en la creació i estrena de tres òperes de petit format per ser representades durant la mateixa vetllada en diferents espais del Liceu (Sala Mestres Cabanes, Escenari Box i Foyer) els dies 12,13 i 14 de juliol (2 funcions per dia).
Els títols de les noves òperes de nova creació són: Contradir la nit, Azul como una naranja i Eliza. Un gran aparador per a mostrar el talent emergent de la ciutat i projectar-lo internacionalment.
Àlex Ollé, artista resident del Gran Teatre del Liceu, lidera la direcció artística del projecte. Els compositors Montserrat Lladó, Guillem Palomar i Ferran Cruixent i els llibretistes Martí Sales, Laura Ferrero i Pau Miró són els encarregats d’idear aquestes òperes de gran energia, d’uns 30 minuts de durada, que tracten de subjectes actuals.
Les particularitats de l’encàrrec són amb un màxim de 6 músics, entre cantants i instrumentistes, que col·laboraran en el projecte gràcies al suport de la Fundació Ferrer Salat – Fundació Conservatori Liceu.
Per la posada en escena es busca la diversitat de propostes estètiques i cada microòpera compta amb un dels següents professionals de l’àmbit de la direcció escènica: Marta Gil Polo, Ester Guntín i Pol Roig Valldosera.
Durant el projecte, estudiants de diferents centres d’ensenyaments de disseny i art de la ciutat de Barcelona han participat en la creació de les òperes, seleccionats pel Disseny Hub Barcelona. Aquestes són: EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona; BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny i Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona.
Amb la voluntat de fer créixer el projecte i crear noves sinèrgies amb actors de la ciutat, aquesta temporada 23/24 s’han incorporat al projecte tres antics alumnes de l'Institut del Teatre de Barcelona que han dissenyat la il·luminació de les tres posades en escena.
Catclàssics