ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Gardolińska dirigirà l'OBC en el seu últim cap de setmana com a directora convidada de l'Audito

17/4/2024 |

 

Aquest cap de setmana, 19 i 20 d’abril, Marta Gordolinska tanca la seva etapa com a principal directora convidada de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) que s’inicià la temporada 2022-23.

El concert arrencarà amb una estrena nacional: la peça Null de Victoria Poleva, una de les compositores contemporànies més destacades d’Ucraïna. Null va ser escrita al 2006 i, en paraules de la pròpia compositora, es tracta d’”un potent retrat sonor apocalíptic amb l’orquestra com a protagonista”, on el dramatisme i les tensions tenen un paper protagonista. Durant tota la seva trajectòria, Poleva ha posat a prova la concepció de la música clàssica, movent-se en un “minimalisme sacre”, terme amb que molts han definit la seva música, que no ha perdut la capacitat d’emocionar a auditoris molt diversos.

La seguirà el Concert per a violí del finès Jean Sibelius, obra emmarcada dins el Romanticisme nòrdic i amb la que el finès buscava conquerir l’èxit internacional estrenant-la a Berlín. Per raons financeres, l’obra es va haver d’estrenar a Hèlsinki el 1903. Malauradament, l’estrena va resultar ser un fracàs a causa de la notable dificultat de la peça i al retard en la data d’entrega. Aquesta complexitat demostra el domini que tenia el compositor del violí, el seu instrument de capçalera, i s’ha convertit en la pedra de toc de la carrera de qualsevol violinista. Ens aquests cas, el violinista belga-rus Nikita Boriso-Glebsky, solista de la Societat Filarmònica de Moscú i guanyador de grans concursos internacionals per a violí, com el Jean Sibelius de Helsinki, el Fritz Kreisler de Viena o el Tchaikovsky de Moscou, serà l’encarregat d’encarar el repte interpretatiu.

Tancarà el programa Variacions Enigma, una de les obres més conegudes i, al mateix temps, més misterioses del compositor anglès Sir Edward Elgar. Com el propi nom indica, es tracta de d’una sèrie de catorze variacions d’un tema original, dedicada cada una d’elles a una persona del cercle íntim del músic, que es podia identificar per algun element característic. L’enigma requeia en la pregunta que el propi compositor va proposar en el programa de l’estrena: On es trobava el tema de l’obra? Abans de morir, Elgar va declarar que el tema «era tan famós que resultava estrany que ningú l’hagués descobert». No se sap amb certesa si va ser una broma del compositor o si realment hi havia un tema amagat, en tot cas, va resultar ser molt bona estratègia de màrqueting.  


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet