8/2/2024 |
El Museu de la Música de Barcelona - Centre Robert Gerhard i el projecte Arxius Oberts del programa Cultura Viva Barcelona creen una exposició virtual expandida a través dels materials mostrats durant l’exhibició de “PIONERES. [D]’ones i experimentació sonora” entre abril i setembre de 2023 a la Sala 4 del mateix museu.
El passat 20 d’abril del 2023 s’inaugurava al Museu de la Música una exposició titulada “PIONERES. [D]’ones i experimentació sonora” que es va poder veure fins al 24 de setembre del mateix any. La mostra, comissariada per la pianista, performer i improvisadora Haize Lizarazu, va ser un encàrrec del Museu de la Música i el Centre Robert Gerhard. Més enllà del valor històric i documental, la mostra també volia donar visibilitat a les compositores que van marcar un punt de partida en el camp de l’electroacústica a la dècada dels setanta. La tasca innovadora de figures com Anna Bofill i Mercè Capdevila en el camp dels laboratoris sonors i les aportacions de creadores com Rosa Arruti (Nad Spiro), Barbara Held o Eli Gras a l’escena underground i experimental de Barcelona són aspectes que es van abordar en el context de l’exposició.
A més, l’exposició presentava també la projecció del documental Sisters with Transistors on es mostra una part de la història de la música electrònica internacional, sovint ignorada per la historiografia i les institucions acadèmiques, i que té com a protagonistes les primeres dones creadores i mares de la música electrònica del segle XX. Es tracta d’un viatge pels inicis del gènere explicat per les pròpies protagonistes a partir de material d’arxiu.
Ara, gràcies al pla d’acció Cultura Viva Barcelona de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i al seu projecte Arxius Oberts, que treballa per a crear una biblioteca d’arxius digitals de contingut cultural i democratitzar-ne l’accés, l’exposició podrà vèncer la barrera de la temporalitat. Així doncs, a partir de l’exposició “PIONERES. [D]’ones i experimentació sonora”, s’ha creat una exposició expandida virtual mitjançant la digitalització de continguts. Arxius Oberts ha recollit part del material de l’exposició i n’ha creat de nou per generar una narrativa al seu web.
Aquesta recull digital s’articula entorn de les cinc dones creadores de l’escena de la capital catalana i, a través d’entrevistes a quatre d’aquestes artistes, desenvolupa un relat a partir de la seva veu, igual que ho fa el film Sisters with Transistors. Aquestes pioneres conviden a conèixer una part de la història musical de la ciutat, molt poc coneguda pel públic general, a través de les seves pròpies vivències i els seus enregistraments.
Tot el procés de digitalització i articulació d’aquests arxius s’ha dut a terme pel departament de col·leccions del Museu de la Música, pilotat per la seva cap Marisa Ruiz i la bibliotecària Sara Guasteví.
La digitalització de tot aquest material fa possible la documentació de coneixement i en possibilita l’accés continu i ininterromput a la vegada que visibilitza i reivindica cinc figures clau per entendre i contextualitzar l’inici de la creació i l’experimentació sonora del anys setanta a la ciutat de Barcelona.
Catclàssics