ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Concert de Sant Esteve, la gran festa coral de l'Orfeó Català que compleix 110 anys

12/12/2023 |

 

El Concert de Sant Esteve, la gran festa coral de l’Orfeó Català que compleix 110 anys, torna amb les localitats exhaurides i es podrà seguir en directe per TV3 i #PalauDigital

 

El Palau de la Música Catalana presenta una oferta nadalenca amb altres cites imprescindibles com el Magnificat de Bach, El Messies de Händel, les propostes de la Simfònica del Vallès i la programació familiar

 

 

El concert de Sant Esteve reivindica la tradició de les nadales

 

El Concert de Sant Esteve és la gran festa coral de l’Orfeó Català que reuneix els cors de la família coral de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau a l’escenari modernista cada 26 de desembre. El concert, que enguany compleix 110 anys, vol posar en valor en aquesta edició la importància de les nadales en la nostra cultura. Un gènere musical que l’Orfeó Català ha vetllat per divulgar i mantenir viu, conjuntant tradició i modernitat, al llarg de la seva història. El Concert de Sant Esteve és doncs una oportunitat per fer nous encàrrecs als compositors del moment, que a través de la seva mirada, enriqueixen i actualitzen les nadales.

El concert, concebut en un format televisiu ja que es retransmet en directe per TV3, serà presentat per Laura Rosel i comptarà amb Tomàs Molina com a convidat especial. Temàticament estarà dividit en tres blocs: el primer dedicat a les nadales; un segon bloc dedicat a les efemèrides i un tercer bloc en què es parlarà del solstici d’hivern, la nit més llarga i màgica de l’any. La posada en escena ha estat encarregada a Adrià Aubert Blanch, que repeteix com a director escènic del concert per quart any consecutiu. Pablo Larraz, que dirigirà els cors ens diversos moments del concert, és el director musical d’aquesta celebració coral que suposa una nova oportunitat per als cors d’interaccionar entre ells i crear moments especials de connexió entre les diferents formacions de la casa.

 

Els directors i directores de tots els cors: Oriol Castanyer (codirector del Cor Jove), Buia Reixach i Feixes (directora del Cor de Noies), Glòria Coma (directora del Cor Infantil), Glòria Fernàndez (directora del Cor Mitjans), Gemma Tatay (directora del Cor Petits), Montse Meneses (sotsdirectora de l’Orfeó) i Xavier Puig (director del Cor de Cambra) sortiran a l’escenari i dirigiran les formacions en les diferents actuacions amb l’acompanyament, respectivament, dels pianistes dels cors, i també amb la participació de Marc Cabero (percussió), Joan Roca (clarinet), Joan Seguí (orgue) i del Cosmos Quartet, quartet resident de la temporada del Palau.

 

Pel que fa al programa musical i en línia amb la temàtica de les nadales, enguany es presenten per a l’ocasió arranjaments de nadales de compositors del país com Salvador Mas, Baltasar Bibiloni o Albert Guinovart, i s’estrenaran els arranjaments de Mariona Vila (L’anunciació als pastors) i d’Elisenda Fábregas, compositora convidada del Palau aquesta temporada (La Pastora Caterina), així com el medley Un ram de nadales de Joan Vives i Sanfeliu. Una mostra de la riquesa i pluralitat d’aquest gènere musical.

 

També aquesta edició posarà música a poetes en llengua catalana. S’estrenarà Oh Jesús de ma infantesa, poema de Joan Maragall amb música de Josep Ollé i Sabaté; s’interpretarà Món de Nit, poema de Carme Cabús amb música d'Anna Campmany; i sobre un poema de Dolors Miquel s’estrenarà Les quatre estacions amb música de Jordi Cornudella Heras.

 

“La interpretació de les nadales està vinculada inexorablement a la Nit de Nadal. Una nit que cada any preparem i esperem amb la il·lusió pel retrobament amb els nostres éssers estimats i on celebrem el naixement de Jesús, com a símbol de bondat, esperança i renovació. La segona part del concert ens submergirà en aquesta nit màgica amb la interpretació de cançons que ens parlaran de la llum, la foscor, la lluna i altres elements evocadors” tal i com explica Pablo Larraz en el programa de mà del concert.

 

Amb aquesta voluntat de respecte a la tradició, durant el concert s’escoltaran fragments coneguts dels oratoris El Messies (G. F. Händel) i Elies (F. Mendelssohn). Al seu costat s’interpretaran obres d’alguns dels compositors corals més importants dels nostres temps: Ola Gjeilo (compositor convidat del Palau de la temporada), Darius Lim (amb la seva espectacular posada en escena de seu A puppet’s dream) o Daniel Elder.

 

Quant a les efemèrides, s’interpretaran tres fragments de l’oratori El Pessebre de Pau Casals, en el cinquantenari de la mort del músic català. Per al cant final “Glòria a Déu” s’uniran les veus de tots els joves i adults dels cors de l’Orfeó i el Cor de Cambra del Palau per cantar per la pau al món, una pau per a la qual Casals va treballar incansablement i molt necessària en aquests moments de conflictes internacionals. Els que segueixin el concert des de casa gaudiran també d’imatges escollides per a l’ocasió del Palau de la Música Catalana, que es projectaran durant els fragments d’El Pessebre per homenatjar Domènech i Montaner, l’arquitecte del Palau, amb motiu de la commemoració del centenari de la seva mort.

El concert es clourà un any més amb El cant de la senyera, l’himne de l’Orfeó Català, amb tots els cors reunits a l’escenari i amb la participació del públic; i com a bis s’oferirà El noi de la mare, amb un arranjament d’Albert Guinovart, amb ell mateix al piano a l’escenari. Aprofitant la reivindicació de les nadales, es fa una crida a la ciutadania per tal que ja des d’avui mateix i amb l’etiqueta #santesteve110 pengin a les xarxes socials enregistraments d’El noi de la mare, que es compartiran des dels comptes del Palau i l’Orfeó, per tal d’escalfar motors per al concert.

 

Com ja és habitual i per arribar al màxim nombre de llars possible en una data tan assenyalada, la vetllada es retransmetrà en directe per TV3, www.palaudigital.cat i també per Catalunya Ràdio i Catalunya Música.

 

Nadal al Palau

El cicle Nadal al Palau programa una àmplia oferta durant les festes adreçada a tots els públics per convertir el Palau en un espai de gaudi compartit durant aquestes dates tan assenyalades.

 

El 14 de desembre serà el torn del Concert de Nadal de la Fundación Salvat, en el qual seran presentats els quatre solistes guanyadors de la Salvat Beca Bach 2024. La soprano convidada Maria Hinojosa, el Bach Collegium Barcelona i el Cor Bruckner Barcelona els acompanyaran en un tarda de celebració dedicada a la música antiga, amb obres de Bach, Vivaldi i Mozart. Coincidint amb aquestes dates, es recupera un concert del baríton Josep-Ramon Olivé i la pianista Victoria Guerrero (15 de desembre, Petit Palau) amb una deliciosa liederabend íntima amb cançons i poemes d’amor de Clara Schumann i Robert Schumann, Fauré i l’estrena d’una obra d’Albert García Demestres encarregada pel Palau de la Música Catalana.

 

El cap de setmana del 16 i 17 de desembre comencen les propostes populars i de gran èxit de l’Orquestra Simfònica del Vallès. Dissabte s’oferirà el Festival de Valsos i Danses i diumenge serà el moment de l’Homenatge a Morricone i Rota amb un viatge a través d’escenes i passatges de grans clàssics del cinema, amb la participació de l’actor de doblatge Salvador Vidal. Una oportunitat de reviure les aventures i les bandes sonores inoblidables de Rota i Morricone. Aquest concert es repetirà el 4 i el 7 de gener.

 

La setmana del 18 de desembre hi haurà diverses cites destacades. El dia 19, el pianista Miquell Villalba, al Petit Palau, interpretarà obres de Bach, Mozart, Debussy i Brahms i estrenarà una obra de Miquel Oliu encarregada pel Palau. El dia 20, el Netherlands Bach Society i Alex Potter protagonitzaran una de les obres més festives del repertori bachià i un dels cims de la música coral barroca com és el Magnificat de Bach, que recull l’esperit nadalenc d’una forma majestuosa. I l’endemà, el dia 21, Palau 100 celebrarà el Nadal amb El Messies de Händel, una de les grans obres del repertori coral universal que dirigirà la francesa Laurence Equilbey, amb el cor Accentus, una de les formacions vocals professionals més valorades internacionalment, juntament amb l’Insula Orchestra, formacions fundades per Equilbey. El concert gaudirà de les veus de quatre grans solistes vocals, amb la soprano Louise Alder i el tenor Stuart Jackson al capdavant.

 

El 23 i el 25 de desembre i també el 6 i 7 de gener, la Simfònica del Vallès tornarà a l’escenari modernista amb El trencanous de Txaikovski, un clàssic nadalenc per a tota la família, amb un narrador d’excepció com és Luís Posada i la participació de Borja González que il·lustrarà, en directe i amb sorra, la història del valent soldat de joguina.

 

El 31 de desembre, l’1, el 2, 3 i 6 de gener, la proposta de l’orquestra vallesana és el Concert d’Any Nou. Amb Isabel Rubio a la batuta s’interpretaran valsos i polques de la família Strauss amb humor, enginy i optimisme.

 

 

Concerts Familiars al Palau

 

Els més petits també podran gaudir de la màgia del Palau de la Música Catalana durant les dates nadalenques dins la programació de Concerts Familiars al Palau. El 28 i 29 de desembre i el 2 i 3 de gener hi ha programades quatre sessions de Visitem i experimentem el Palau, un recorregut guiat per l’edifici que culmina amb una activitat plàstica experimental amb alguna de les tècniques artístiques que s’hauran observat durant el recorregut. També s’ofereixen sis sessions, els dies 29, 30 i 31 de desembre (Petit Palau, 11 i 12.30 h), de BaBeBra & Mozart, un concert preciosista i alhora trepidant de format acústic com a homenatge a la música clàssica centreeuropea: Mozart, Bach, Beethoven i Brahms, entre d’altres, i noves versions d’estètiques modernes perquè petits i grans gaudeixin d’una proposta de molta proximitat escènica i amb una gran sensibilitat artística. 


Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet