21/3/2023 |
El jurat ha classificat 18 dels 76 aspirants segons rigorós criteri artístic, provinents d'onze països diferents
Els Estats Units i Corea del Sud són les nacionalitats que més es repeteixen en una selecció amb una gran varietat de països
El jurat del 68è Concurs Maria Canals Barcelona, presidit pel director artístic del certamen, Carlos Cebro, ha deliberat aquest vespre després de les sis sessions que han conformat aquesta primera prova. Els resultats que es donen a conèixer seleccionen 18 candidats per continuar el camí cap a la sala modernista del Palau de la Música Catalana.
Els seleccionats són els següents:
1 BILY, Robert -------------------- República Txeca
7 SUZUKI, Manami ------------- Japó
8 BOURDONCLE, Nicolas ---- França
9 LI, TianYi ------------------------ Xina
12 BURZANITSA, Mykyta ----- Ucraïna
13 TREVELYAN, Julian -------- Regne Unit
14 MOON, Seongwoo ---------- Corea del Sud
21 MARTIN, Gregory ----------- EUA
28 LOPATYNSKYI, Roman --- Ucraïna
29 MAMORA, Jonathan ------- EUA
31 KAMPLET, Nejc ------------- Eslovènia
33 KIM, Dongju ------------------ Corea del Sud
34 RATINOV, Anthony --------- EUA
35 CHAMOT, Dominic --------- Suïssa
38 WANG, Angel Stanislav --- EUA
39 WANG, Jiapeng ------------- Xina
42 MALININ, Valentin ---------- Rússia
45 BAE, Jinwoo ----------------- Corea del Sud
Els divuit pianistes seleccionats són d'orígens molt diversos, amb pocs països que acumulen diversos participants. Els Estats Units, un país que històricament ha tingut poca presència al concurs, suma enguany quatre pianistes, Corea del Sud es troba en segon lloc amb tres joves talents. Finalment, Ucraïna i la Xina sumen dos concursants respectivament. Cap dels tres concursants espanyols de la primera prova ha aconseguit l'anhelat passi a la següent fase.
La segona prova, que es desenvoluparà entre el 23 i el 24 de març a les 10 h del matí i les 17 h del vespre al Petit Palau, es distribueix en quatre sessions.
A la segona fase s'interpretaran obres romàntiques d’autors indispensables com Brahms, Chopin, Liszt, Rackmàninov, Schubert o Schumann i obres contemporànies de lliure elecció, una d’un autor nascut a finals del XIX i una altra composta a partir de 1995. Cinc pianistes interpretaran l'obra Equitant, encàrrec del concurs a la compositora catalana Leonora Milà.
Aquest any almenys una d’aquestes peces, o una de les de la semifinal, ha d’estar escrita per una dona. D'aquesta manera tindrem l'oportunitat de sentir obres de K. Saariaho, E. Fábregas o M. Kiroshita, entre d'altres.
Divendres dia 24 de març al vespre es donarà a conèixer el resultat de la segona prova, passaport per a la semifinal que podrem gaudir diumenge 26 de març a la mateixa sala.
Per assistir a les proves, les entrades es poden reservar al web per un preu de 5 euros. Cal recordar que els estudiants de música i els centres d'ensenyament musical tenen un 50% de descompte i que, els estudiants de piano que convenientment ho acreditin al personal de recepció del concurs tenen entrada lliure en totes les proves eliminatòries. També es pot seguir el pols del concurs per streaming, a través del web o canal de Youtube.
Catclàssics