ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Barcelona Obertura Spring Festival convertirà Barcelona en capital de música clàssica

17/2/2023 |

 

http://www.revistamusical.cat/la-4a-edicio-del-barcelona-obertura-spring-festival-convertira-barcelona-en-capital-de-musica-classica-i-lirica/

La 4a edició del Barcelona Obertura Spring Festival convertirà Barcelona en capital de música clàssica i lírica.

El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori també han anunciat nous projectes artístics internacionals fruit de les sinergies entre les tres institucions.

El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori han presentat avui la quarta edició del festival Barcelona Obertura Spring Festival, que tindrà lloc entre els dies 8 i el 31 de març, organitzat amb Barcelona Global amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través de de la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives i de l’ICUB. La programació inclou les propostes més destacades de les tres institucions culturals, i compta també amb la col·laboració d’Ibercamera, la Franz Schubert Filharmonia i el Conservatori del Liceu. A més, en paral·lel, també té lloc el festival Ciutat de Clàssica que ofereix a la ciutadania concerts gratuïts a 23 espais de la ciutat com edificis històrics i emblemàtics de Barcelona que presenten joves talents en un esforç per donar suport als músics i formacions locals joves que hi participen i per la creació de nous públics a Barcelona, tot teixint complicitats entre la clàssica i altres equipaments de la ciutat.

En aquesta quarta edició, el Gran Teatre del Liceu inclou tres propostes artístiques, amb un important component multidisciplinar. Coincidint amb el centenari del naixement de Maria Callas, l’artista Marina Abramović presenta 7 Deaths of Maria Callas, entre el 18 i el 22 de març; Raquel García-Tomás estrenarà la seva òpera Alexina B, i, finalment, la proposta escènica d’Antonio López en diàleg amb la coneguda obra Winterreise de Schubert, interpretada pel baríton Benjamin Appl i el pianista James Baillieu, a l’Antic Centre Penitenciari La Model.

El Palau de la Música ofereix un total de sis propostes artístiques molt diverses. El 8 de març, Ibercamera presenta a la sala modernista un programa de Vivaldi protagonitzat per la mezzosoprano Vivica Genaux, el Bach Consort Wien i dirigit per Rubén Dubrovsky. L’11 de març, Mark Padmore encapçala un elenc de solistes, que juntament amb el Cor de Cambra del Palau de la Música i el conjunt Europa Galante, dirigit per Fabio Biondi, interpretarà l’òpera Il ritorno d’Ulisse in patria de Claudio Monteverdi. El 15 de març Christoph Prégardien i Roger Vignoles protagonitzaran una tarda de lied amb el cicle Die schöne Müllerin (La Bella Molinera) de Schubert. El 21 de març la Franz Schubert Filharmonia interpretarà, juntament amb el violinista Joshua Bell, un programa amb obres de Beethoven i Mendelssohn. Per finalitzar el festival, el Palau proposa les dues Passions de J. S. Bach en dos dies consecutius, el 30 de març la Passió segons Sant Mateu, amb Vox Luminis i la Freiburger Barockorchester, dirigida per Lionel Meunier, i el 31 de març la Passió segons Sant Joan amb el Collegium Vocale Gent i Philippe Herreweghe.

L’Auditori proposa cinc cites ineludibles. En primer lloc, l’OBC presentarà tres programes d’alta volada que posaran en diàleg tòtems musicals dels segles XIX i XX. El primer programa serà el cap de setmana del 10 i 11 de març amb el director Ludovic Morlot, director titular de l’OBC i guanyador de cinc premis Grammy, dirigint una obra cabdal del repertori simfònic romàntic com és la Segona de Brahms, a més de obres de Pedrell i Lutoslawski. Morlot també es posarà al capdavant de l’orquestra els dies 18 i 19 de març per interpretar un programa amb obres de dues dones clau en la composició contemporània, com són Gubaidulina i Boulanger; a més dirigirà obres de Berlioz i l’inspirador El cant del destí de Johannes Brahms. Tot plegat acompanyat pel violinista Marc Bouchkov, la mezzosoprano Marta Infante, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. La tercera trobada amb l’OBC serà amb la directora Anja Bihlmaier, els dies 24 i 25 de març, que estarà acompanyada per la flamant pianista Isata Kanneh-Mason i un repertori amb obres de Prokófiev i Xostkóvitx. A més, L’Auditori presenta un concert excepcional amb un dels solistes més interessants del panorama actual, el violoncel·lista Nicolas Altstaedt, que oferirà un ambiciós recital el 13 de març amb obres de Bach, Kodály, Dutilleux i Widmann. I una doble col·laboració amb el Latvian Radio Choir, pilar indiscutible en el l’univers coral internacional. El 21 de març interpretaran Les vespres de Rakhmàninov i el dia següent faran l’estrena mundial de Llum, del compositor català Ramon Humet.​

Ciutat de Clàssica

Paral·lelament al Barcelona Obertura Spring Festival, també té lloc el festival Ciutat de Clàssica, del 10 al 26 de març, amb 27 concerts gratuïts en 23 edificis històrics i emblemàtics de Barcelona amb la participació de joves talents; un esforç per donar suport als músics i formacions locals joves que hi participen i per la creació de nous públics a Barcelona, tot teixint complicitats entre la clàssica i altres equipaments de la ciutat.

Sis línies artístiques defineixen la programació d’enguany: Integral de Trios per a piano de Mozart, Est d’Europa, Johann Sebastian Bach & Max Reger, Made in Barcelona, Homenatge a Jordi Cervelló i Univers Albéniz (vinculat amb l’Any Alicia de Larrocha). En aquests 23 concerts hi participaran uns dos-cents músics, entre els quals el Quartet Atenea (Premi El Primer Palau 2022 i Prix Crédit Suisse del Festival de Lucerna 2023); el Bärhof Ensemble, integrat per músics formats a l’ESMUC; la pianista empordanesa Emma Stratton; el debut a casa nostra del guardonat Quartet Adelphi (amb membres catalans); el Quartet Arete; així com un concert que reuneix la Camerata del Conservatori del Liceu i el Cor Infantil i Cor Petits de l’Orfeó Català, entre d’altres.

Barcelona Obertura és una iniciativa que neix de la unió de les tres sales de música clàssica més importants de la ciutat, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori, impulsada per Barcelona Global, amb l’objectiu de promocionar internacionalment la Ciutat Comtal a través de la música clàssica. Cada temporada, Barcelona Obertura selecciona els millors concerts i produccions musicals de les tres sales i els agrupa en paquets especials, oferint al visitant una experiència excepcional. Amb el lema “Come for the music, stay for the rest” se sintetitza l’esperit de Barcelona Obertura d’explicar Barcelona a través de la seva potent oferta musical.

Les tres institucions col·laboren en nous projectes internacionals

El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori presenten en exclusiva diversos projectes internacionals de properes temporades que neixen d’aquest paradigma de col·laboració, relació i establiment de sinèrgies entres les tres institucions, que és l’ànima de Barcelona Obertura. Es tracta de projectes que contribueixen a situar novament Barcelona com una capital de clàssica.

Juliol de 2023. David Lang, el prestigiós compositor americà, aterrarà a Barcelona al costat de la directora escènica Elkhana Pulizer per a l’estrena de la seva òpera Prisoner of the State, en un coencàrrec de L’Auditori amb l’Orquestra Filharmònica de Nova York, el De Doelen Concert Hall de Rotterdam, el Barbican Center, l’Orquestra Simfònica de Bochum, el Concertgebouw de Bruges i la Malmö Opera, en què el compositor s’apropia activament del Fidelio de Beethoven per crear una nova òpera encarregada amb motiu de la celebració del 250è aniversari del naixement del geni de Bonn. Un projecte que portarà a l’escenari del Festival Grec l’OBC i l’Orfeó Català.

Octubre-novembre de 2023. John Adams vindrà a Barcelona a col·laborar amb el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana. Al Liceu hi participarà en la coproducció de la seva obra Antony and Cleopatra, que s’estrenarà a nivell europeu. Al Palau de la Música Catalana, John Adams i Simon Halsey dirigiran els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau en un concert amb obres del compositor.

Maig de 2024. Gustavo Dudamel i Los Angeles Philharmonic Orchestra vindran a Barcelona en la seva primera visita a Europa després de la pandèmia. Al Gran Teatre del Liceu oferiran l’òpera Fidelio de Beethoven i al Palau de la Música Catalana (Palau 100) un programa amb obres de John Williams, Gabriela Ortiz i la Simfonia del Nou Món de Dvorák.

Gener de 2025. El cantant i compositor Rufus Wainwright torna a Barcelona per dur a terme l’estrena d’una nova obra a càrrec, en aquest cas, de l’OBC i l’Orfeó Català, un coencàrrec de L’Auditori, el Palau, l’Orchestre Philharmonique de Radio France, el Royal Ballet, Los Angeles Master Chorale i la RTÉ d’Irlanda. 


Revista Musical Catalana

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet