11/8/2022 |
Fa trenta anys, Brigitte Fassbaender i Wolfram Rieger van interpretar el Winterreise de Schubert en el primer concert de la Schubertíada. Avui sembla un fet poc rellevant, però llavors gairebé ningú programava sencers aquests grans cicles i Jordi Roch va tenir la gosadia, la intuïció i l’empenta de llençar una goteta d’oli que, al llarg dels anys, ha anat eixamplant-se i fent-se forta fins a fer de la Schubertíada un referent internacional de primer ordre de celebració de Schubert i de lied i música de cambra en general.
Enguany la 30a edició d’aquest festival repeteix una fórmula simple que funciona, els fets ho demostren: la combinació de grans mestres amb joves talents emergents. La presència concentrada en poc més de deu dies de figures destacades com Matthias Goerne, Christoph Prégardien, Andrè Schuen, Marlis Petersen, Julie Fuchs, Juliane Banse, Wolfram Rieger, Julius Drake, Malcolm Martineau, o el Quartet Casals, combinada amb la de joves talents com Konstantin Krimmel, Manuel Walser, Catriona Morison, Ema Nikolovska, Johanna Wallroth, Roger Padullés, Ammiel Bushakevitz i Akemi Murakami, no es troba de manera tan concentrada en altres festivals arreu d’Europa.
Concretant en els continguts, aquesta edició ofereix vint-i-tres concerts, la majoria a la seu històrica, l’església de Santa Maria de Vilabertran, un a Castelló d’Empúries i tres matinals a Vilajuïga. Com sempre els lied de Schubert són una constant que aquest 2022 s’acompanyaran de cançons dels sempre presents Wolf, Schumann, Korngold, Mahler, Brahms però també de Garreta, Toldrà, Serra, Strauss, Grondahl, Fauré, Poulenc, Klein i Carl Loewe.
Més enllà de les perles del programa (disponible aquí i aquí) el 21 d’agost tindrà lloc un homenatge a l’alma mater del Festival, Jordi Roch, acompanyat d’amics i amb un repertori de la seva música preferida. Julie Fuchs, Daniel Heide, el Quartet Atenea, Matthias Goerne i Alexander Schmalcz li regalaran obres de Fauré, Poulenc, l’estrena de Quartet tardoral, el nou quartet de Ros i Marbà dedicat a Roch, i La Bella Molinera, de Schubert per l’immillorable duet Goerne/Schmalcz.
Per molts anys a tots els que han fet de Vilabertran una de les capitals mundials de la musica per uns dies.
Ignasi Albors
Catclàssics