ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La sortida de sol de BCN Clàssics

28/4/2022 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/la-sortida-de-sol-de-bcn-classics-251461

El cicle presenta 9 concerts amb primeres espases al Palau de la Música i a L’Auditori, i 3 concerts de petit format i km0 al Petit Palau.

Zubin Mehta, Yo-Yo Ma i Yuja Wang encapçalen la programació de la temporada 22-23 de BCN Clàssics; un segell que, des del 2016, ha programat formacions de primer ordre, batutes internacionals i intèrprets disputats als escenaris d’arreu. «A Barcelona tenim dues grans sales: el Palau, la més bonica, i L’Auditori, la millor per fer música simfònica», apuntava el director general Llorenç Caballero durant la roda de premsa. I és així com, enguany, les actuacions del cicle principal tornen a tenir lloc a L’Auditori –quatre– i al Palau de la Música Catalana –cinc–; les protagonitzades per autors i intèrprets de proximitat es realitzaran al Petit Palau. El cicle canvia d’imatge i se serveix dels colors per expressar un cert renaixement després de la grisor pandèmica; «una sortida de sol» que celebra la tornada a la normalitat concertística i, per tant, la tornada a la possibilitat de poder gaudir de grans formacions sense la por constant d’una cancel·lació d’última hora. «Estem orgullosos de cadascun dels concerts que hem programat», afirmava Caballero després de repassar els concerts que ens esperen de l’octubre del 22 fins el juny del 23.

Recitals de grans estrelles

El violoncel·lista Yo-Yo Ma obrirà la temporada acompanyat de la pianista Kathryn Stott. Fa tres temporades va presentar les sis suites de Bach; enguany, ha volgut presentar una proposta totalment diferent. Així, el 25 d’octubre del 2022 a L’Auditori sonaran obres de Schumann, de Britten, de Rakhmàninov i de Falla, però també de contemporanis com Wu Tong (1971), Harry Sdraulig (1992) o Caroline Shaw (1982). Qui ja és gairebé un habitual en la temporada del BCN Clàssics és Evgi Kissin, que actuarà per quarta vegada dins el cicle. Si la temporada passada «va enamorar amb un toc intimista, introspectiu, fins i tot enigmàtic» a L’Auditori, aquesta temporada ho farà al Palau; el 17 de febrer del 2023 omplirà la sala modernista de Bach, Mozart, Debussy i Rakhmàninov.

Set orquestres internacionals

Iniciarà la temporada de les grans formacions el Cor i l’Orquestra Simfònica de Milà Giuseppe Verdi que, sota la batuta de Claus Peter Flor i fent honor al seu nom, interpretaran el Rèquiem del compositor italià. Després de 20 anys de no visitar els escenaris barcelonins, podrem gaudir-los de nou el 8 de novembre del 2022 a L’Auditori.

Una de les grans perles de la temporada –per no dir la més destacada– és la incorporació d’última hora de Zubin Mehta, que dirigirà la Bayerische Rundfunk amb un programa, encara, per confirmar. L’actuació, que podrà tenir lloc degut a la cancel·lació de la gira del mestre prevista a Japó, Xina, Corea i l’Índia, està prevista pel 28 de novembre del 2022 al Palau de la Música.

Yuja Wang
Un altre dels plats forts de la temporada del BCN Clàssics serà l’actuació de la pianista xinesa Yuja Wang i la Philarmonia Orchestra de Londres dirigits per l’anglès Santtu-Matias Rouvali, que faran sonar el Concert per a piano núm. 1 de Rakhmàninov i la Simfonia núm. 4 de Txaikovski a les parets de L’Auditori a mitjans de desembre del 2022.

Ja de cara el març, dirigits per Alain Altinoglu, l’Orquestra Simfònica de Ràdio Frankfurt amb Denis Kozhukhin al piano interpretaran, per petició de l’intèrpret, el Concert per a piano en Sol major de Ravel; completaran el programa el Preludi a la migdiada d’un faune de Debussy –«Si hagués d’escollir una obra de tot el món, triaria aquesta», confessava Caballero– i Scherezade de Rimski-Kósakov. Més endavant, l’Orquestra Nacional Belga, que tindrà a l’alacantí Josep Vicent com a director convidat i a Pablo Sainz Villegas a la guitarra, debutarà al cicle a mitjans d’abril a L’Auditori; interpretaran Le chasseur maudit de César Franck, Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo i La valse i el Bolero de Ravel.

A finals de maig del 2023, Philippe Herreweghe, que ens visitava fa pocs dies dins el Cicle Palau Bach, tornarà a «la casa dels cants» però aquesta vegada amb l’Orchestre des Champs-Élysées per interpretar dues de les obres més celebrades de la nostra tradició: la Júpiter de Mozart i l’Heroica de Beethoven. Ja per acabar, l’orquestra de cambra I musici, en el concert de clausura de la temporada, interpretarà Les quatre estacions de Vivaldi amb instruments històricament informats.

Proximitat de lloc i temps

BCN Clàssics aposta, un any més, per un segon cicle anomenat Km0; tres concerts amb intèrprets locals, repertori català i espanyol, i amb un espai conscient per a la música contemporània. Aquest cicle serà gratuït pels abonats, una mesura que pretén aproximar tant la música de nova creació a un públic ja melòman.

El primer dels concerts, que tindrà lloc el mes de novembre, anirà a càrrec de la pianista Noelia Rodiles, qui ha treballat especialment en la recuperació de repertori i mostra una dedicació curosa a la música contemporània. És per això que tocarà, d’una banda, una Sonata de Martín Sánchez Allú i, de l’altra, interpretarà Magrané, David del Puerto, Raquel Gacía Tomàs i Jesús Rueda. De cara finals d’any, podrem sentir a Feliu Gasull a la guitarra tocant obres pròpies i de Manuel de Falla. Finalment, el compositor Hector Parra mostrarà la seva faceta d’intèrpret per tocar, juntament amb Imma Santacreu, tot d’obres escrites per ell mateix, que aniran intercalades per unes presentacions-diàleg amb Llorenç Caballero.

El públic de BCN Clàssics

Al llarg d’aquests dos anys, BCN Clàssics ha notat, naturalment, una davallada en la venda d’entrades que, com en el cas de tantes altres institucions, encara no han vist recuperada. Quan perdrà la por, el públic, i tornarà a ocupar amb normalitat les butaques de les sales és una pregunta que es fa tothom i que no sap ningú.

En tot cas, l’entitat proposa tres línies d’abonaments –la dels concerts a L’Auditori, la dels concerts al Palau de la Música i la de tots els concerts– i ofereix algunes facilitats al públic més jove, amb programes per instituts i escoles i amb descomptes als menors de 35 anys, i la col·laboració amb altres plataformes com Escena 25, Carnet Jove o Quadern Cultura. Més informació i entrades a la seva pàgina web. 

Alba Nogueras i Jané
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet