21/4/2022 |
http://www.revistamusical.cat/jordi-savall-dedica-a-la-pau-la-segona-edicio-del-seu-festival-en-espais-de-la-ruta-del-cister/
El músic igualadí Jordi Savall amplia en dates i ubicacions el festival de música antiga que porta el seu nom i que l’any passat va celebrar la primera edició al Reial Monestir de Santes Creus. Així, a més d’aquest espai, la segona edició celebrarà també concerts a Montblanc i al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, en una programació de músiques de diverses procedències que girarà a l’entorn de la pau i que s’estendrà de l’1 de juliol al 15 d’agost.
Així, el segon Festival Jordi Savall tindrà lloc de l’1 al 3 de juliol a Montblanc, el 5 d’agost a Poblet i de l’11 al 15 al Reial Monestir de Santes Creus. Inclourà catorze concerts amb programes en què Savall dirigirà els seus diversos conjunts musicals -Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations i Orpheus XXI- i amb artistes convidats, a més de conferències i concerts de músics emergents.
De fet, és novetat del festival d’enguany la programació de propostes joves en horari de tarda, a partir d’una convocatòria artística pròpia a la qual es van presentar una trentena de projectes. Els seleccionats han estat Dichos Diabolos i Cantoria, dos conjunts formats a l’ESMUC i que interpretaran música catalana del Renaixement.
D’altra banda, també es programaran altres conjunts de joes músics com la Jove Capella Reial de Catalunya i els projectes del trio del músic gitano Tcha Limberger o el de la violinista Lina Tur Bonet. Tot plegat configura una oferta que inclou des de repertori medieval fins al clàssic, passant per les músiques mediterrànies i orientals.
Concretament, els concerts que tindran lloc a Montblanc -a les esglésies gòtiques de Santa Maria La Major, Sant Miquel i el Convent de Sant Francesc- se centraran en repertori de l’Edat Mitjana i el Renaixement, com ara el Còdex de Las Huelgas i músiques del Renaixement vinculades a la corona catalanoaragonesa i al regne de Nàpols.
Santes Creus, de la seva banda, acollirà l’11 d’agost un primer concert dedicat als refugiats -s’hi incorporaran dos músics ucraïnesos refugiats a París-, amb la participació del conjunt Orpheus XXI i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània i d’Europa. El programa recupera obres de Rebel i Händel, com la Música per als reials focs artificials que van celebrar, el 1749, la Pau d’Aquisgrà. Els següents dies, del 12 al 15 d’agost, s’interpretaran altres programes dedicats a Alfons X El Savi, el Cançoner del Duc de Calàbria, la música del Barroc francès o un homenatge a Sant Ignasi de Loyola.
A la programació del festival cal sumar-hi un altre concert d’homenatge, el dedicat a la soprano Montserrat Figueras, fundadora juntament amb Jordi Savall dels seus principals conjunts musicals, tots dos nomenats Artistes per la Pau per la UNESCO el 2008. Aquest concert serà interpretat pels seus fills, Arianna Savall i Ferran Savall al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.
A més dels concerts, el festival inclourà xerrades i la participació d’experts com Ramon Andrés, Dolors Bramon i Kristian Herbolzheimer.
El Festival Jordi Savall, nascut com una proposta d’excel·lència i amb projecció internacional i continuïtat, pretén reivindicar la recuperació del patrimoni cultural i musical i reconèixer el llegat musical de Jordi Savall a més d’actuar com a impuls econòmic i turístic de les comarques on se celebra. Compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Montblanc i Aiguamúrica, la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació Banc Sabadell.
Revista Musical Catalana