16/3/2022 |
http://www.revistamusical.cat/la-30a-edicio-de-la-schubertiada-presenta-un-cartell-variat-i-mes-concerts-que-mai/
La trentena edició de la Schubertíada, que organitza l’Associació Franz Schubert, oferirà vint-i-tres concerts: dinou a Vilabertran, un a Castelló d’Empúries i tres matinals a Vilajuïga, tot combinant la presentació de grans mestres amb joves talents.
Aquests trenta anys d’història fan que la Schubertíada reivindiqui el seu caràcter pioner, així com la contribució a fer escola i, de manera decisiva, que la cançó poètica hagi esdevingut una part essencial de la vida musical del país, a més de valors com la tradició, el rigor i l’excel·lència. Això es reflecteix tant en la proposta artística com en el públic assistent, que valora any rere any la intensitat i qualitat de les propostes musicals, juntament amb l’ambient distès i familiar que es viu durant la celebració del festival, tot un referent internacional del lied.
En poc més de deu dies (de l’11 al 28 d’agost), la presència concentrada a Vilabertran, i amb concerts a Vilajuïga i Castelló d’Empúries, de grans mestres com ara Matthias Goerne, Christoph Prégardien, Andrè Schuen, Marlis Petersen, Julie Fuchs, Johannes Martin Kränzle, Juliane Banse, Julia Kleiter, Wolfram Rieger, Julius Drake, Malcolm Martineau, Daniel Heide i Francisco Poyato, combinada amb la de joves talents com són Konstantin Krimmel, Manuel Walser, Catriona Morison, Ema Nikolovska, Johanna Wallroth, Roger Padullés, Ammiel Bushakevitz i Akemi Murakami, suposen una autèntica fita per als coneixedors de la cançó poètica, pràcticament impossible de trobar de manera tan concentrada en altres festivals a Europa.
La mezzosoprano Catriona Morison. ©Andrew Low
Com a novetat, en aquesta edició hi ha divuit artistes que passaran per primer cop per la Schubertíada. També cal destacar la commemoració de la trentena edició, el dia 21 d’agost, amb una doble vetllada en què participaran la soprano Julie Fuchs, la mezzosoprano Ema Nikolovska i el baríton Matthias Goerne, així com els pianistes Daniel Heide, Wolfram Rieger i Alexander Schmalcz. Per la seva banda, tornaran a la Schubertíada el baríton Konstantin Krimmel i la soprano Julia Kleiter, que van deixar un fort impacte en l’edició del 2021, i també els grans clàssics de la Schubertíada, com són Matthias Goerne, Juliane Banse, Christoph Prégardien i Andrè Schuen.
La situació derivada de la pandèmia per la covid ha suposat una precarització per als músics més joves. Per respondre a aquest nou escenari, l’Associació Franz Schubert ha ideat un nou programa de fellowships i beques de suport als joves talents europeus anomenat Lied the Future. També, en el vessant pedagògic, l’Associació organitza el Curs Internacional de Lied, que va assolir l’any 2021 la vint-i-cinquena edició. Des del 2018 l’Acadèmia de la Schubertíada actua com a nexe d’unió entre el vessant educatiu i el concertístic que s’hi promou i és un tret essencial de la personalitat del festival. Aquest 2022 l’Acadèmia comptarà per primer cop amb tres professors de primer nivell mundial: Wolfram Rieger, Juliane Banse, que compartiran alumnes, i Matthias Goerne.
Per cinquena vegada se celebrarà la Schubertíada Valdegovía (Àlaba) el mes de juliol, i com a gran novetat es presenta la primera edició de la Schubertíada Cantàbria, entre el 29 d’abril i l’1 de maig, amb cinc concerts entre les localitats de Comillas, Cabezón de la Sal i San Vicente de la Barquera.
També, el 23 de març, s’inicia una nova edició de la Schubertíada a Barcelona. Serà al Palau de la Música Catalana, amb el debut del baríton Johannes Kammler, acompanyat per la pianista Akemi Murakami. Aquest és el primer de tres recitals que la Schubertíada organitza a la primavera, juntament amb el Palau i el CNDM, seguit dels recitals de la mezzosoprano Catriona Morison, acompanyada pel pianista Julius Drake (26 de maig), i el de la soprano Marta Mathéu, acompanyada pel pianista Francisco Poyato (1 de juny). Finalment, el mes de juny es presentarà un nou cicle itinerant anomenat La Ruta Bach, que portarà concerts a escenaris d’esglésies de Catalunya d’alt valor patrimonial.
Revista Musical Catalana