18/2/2022 |
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya serà fora de L’Auditori durant les dues properes setmanes per oferir concerts al Palau de la Música Catalana (19 de febrer), Reus (24 de febrer) i Lleida (27 de febrer).
D’aquesta manera, l’OBC tornarà al Palau de la Música Catalana amb un concert que viatjarà entre la música de nova creació i l’obra de Jean Sibelius. Dirigit per Anna-Maria Helsing, en primer lloc, es farà l’estrena mundial de Cinc pregàries, un encàrrec del Palau de la Música Catalana a Bernat Vivancos, en el marc del Projecte Barcelona Creació Sonora de l’Ajuntament de Barcelona. Bernat Vivancos, que és compositor convidat d’aquesta temporada a L’Auditori, ha fet una obra per a soprano, orquestra de corda, arpa i percussió pensada expressament per a Núria Rial. Rial, una de les grans veus de casa nostra, tornarà el 3 de març a la programació de L’Auditori al costat del contratenor Xavier Sabata i el director Dani Espasa per interpretar l’òpera Amadigi di Gaula de Georg Friedrich Händel.
El concert del Palau es completarà amb Oltra mar de Saariaho, compositora convidada del Palau aquesta temporada, a càrrec de l’Orfeó i l’OBC, Les oceànides de Sibelius, un poema simfònic que té per escenari la Mediterrània amb les nimfes de la Grècia clàssica, i la Setena Simfonia també de Sibelius. Durant la present temporada l’OBC tornarà al Palau el 16 de juliol al costat de la soprano Julia Lezhneva en el marc del Festival Mozart Nits d’Estiu de L’Auditori.
La setmana següent, l’OBC iniciarà la gira de dos concerts per Catalunya amb música de Txaikovski i Prokófiev i posarà l’accent en el patrimoni musical català amb una obra de Robert Gerhard. El programa comptarà amb el violinista Sergei Dogadin com a solista i amb la directora Stephanie Childress, que debuta al capdavant de l’OBC. Es podrà veure el 24 de febrer al Teatre Fortuny de Reus i el 27 de febrer a l’Auditori Enric Granados de Lleida.
La gira de l’OBC estarà formada per obres cabdals del simfonisme rús, com la Simfonia n. 1 de Prokófiev i l’obertura del Romeu i Julieta de Txaikovski. D’aquest últim s’interpretarà també el Concert per a violí, que tindrà en Sergei Dogadin, guanyador del Concurs Txaikovski de Moscou, un dels solistes més destacats de l’actualitat.
El Concert per a violí i orquestra de Piotr Illitx Txaikovski és, possiblement, el més reconegut del seu gènere. Amb una escriptura per a solista a l'abast només dels virtuosos més agosarats, l'obra assoleix un dels cims indiscutibles de l'expressió romàntica. Txaikovski va compondre aquesta peça poc després de la Simfonia n. 4 i l'òpera Eugene Oneguin, durant el període de guariment d'un dels episodis més tempestuosos de la seva vida, amb una gran sensibilitat per plasmar la profunda gamma de sentiments de l'ànima humana.
El programa es completarà amb una de les obres més representatives del catàleg del compositor català Robert Gerhard, Albada, interludi i dansa, en la clara aposta per la reivindicació del patrimoni musical català que fan L’Auditori i l’OBC.
Catclàssics