ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Royal Philharmonic Society distingeix Jordi Savall com a Membre d'Honor

3/2/2022 |

 

https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2093773-la-royal-philharmonic-society-distingeix-jordi-savall-com-a-membre-d-honor.html

L’entitat reconeix els seus “serveis destacats a la música” i la tasca “recuperació de tresors musicals que s’haurien pogut perdre”

La Royal Phil­har­mo­nic Soci­ety ha dis­tin­git el gam­bista i direc­tor d’orques­tra Jordi Savall com a Mem­bre d’Honor de l’enti­tat com a reco­nei­xe­ment pels seus “ser­veis des­ta­cats a la música”.

El reco­nei­xe­ment s’ha fet durant el con­cert que el músic català ha ofert aquest dimarts al ves­pre al Wig­more Hall de Lon­dres. L’enti­tat ha des­ta­cat de Savall la seva “valu­osa apor­tació en la recu­pe­ració de tre­sors musi­cals que s’hau­rien pogut per­dre sense el seu mes­tratge”.

La Royal Phil­har­mo­nic Soci­ety, al cap­da­vant de la qual hi ha actu­al­ment James Murphy, va ser cre­ada el 1813 i és una de les enti­tats musi­cals més anti­gues i pres­ti­gi­o­ses del Regne Unit i d’Europa, segons un comu­ni­cat fet públic aquest dime­cres.

El 1826 va crear aquesta dis­tinció honorífica per reconèixer el “ser­vei a la música” que han fet músics com Félix Men­dels­sohn, Franz Liszt, Ric­hard Wag­ner, Giu­seppe Verdi, Anto­nin Dvorák, Clara Schu­mann, Mau­rice Ravel, Igor Stra­vinski, György Ligeti, Pierre Bou­lez, Pablo de Sara­sate, i, més recent­ment, George Ben­ja­min i Step­hen Sond­heim, l’últim a ser reco­ne­gut el 2019.

Abans de Jordi Savall, l’únic músic català que for­mava part d’aquesta llista era el vio­lon­cel·lista Pau Casals.

En el seu dis­curs, James Murphy ha des­ta­cat que Savall forma ara part d’aquest grup per “haver pre­ser­vat el lle­gat de la viola de gamba fins als nos­tres dies”. A més, ha valo­rat que a les seves mans, “la música històrica no sona mai acadèmica”.

Savall, que ha agraït la dis­tinció davant el públic que ha omplert l’audi­tori del Wig­more Hall, ha remar­cat que la seva vida musi­cal sem­pre s’ha guiat per “la passió, la dis­ci­plina i l’ener­gia”. El musicòleg espe­ci­a­lit­zat en música antiga ha expli­cat que fa cin­quanta anys, quan va arri­bar a Lon­dres per con­sul­tar els fons musi­cals del Bri­tish Museum, es va “ado­nar de la quan­ti­tat de música extra­or­dinària que dor­mia en aquells arxius”. És per això que ha subrat­llat que cal “convèncer les per­so­nes que toquin aquesta música, perquè és la nos­tra música, perquè la música és el llen­guatge veri­ta­ble de tots els euro­peus”.

El mes­tre català ha vol­gut dedi­car el seu reco­nei­xe­ment a tots els intèrprets que l’han acom­pa­nyat: “La música només exis­teix quan els músics toquen. I aquesta dis­tinció també per­tany a tots els músics que han tocat amb mi al llarg de cin­quanta anys”. 


El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet