4/11/2021 |
Els propers dies 12 de novembre (funció Under35) i 13 de novembre, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, amb la batuta del mestre Josep Pons, ens proposen un concert que recull les visions modernes de les tragèdies de Sòfocles des de les mirades de dos dels compositors més brillants del segle XX: Ricard Strauss i Igor Stravinsky. Així, de la mà del director musical del Liceu, l’escenari del Gran Teatre acull un programa musical perfectament enllaçat que combina la suite orquestral de l'òpera Elektra, de R. Strauss amb Oedipus rex del compositor rus. El repartiment està encapçalat pels cantants Michael Spyres en el rol de Oedipe, Ekaterina Gubanova interpretant Jocaste, José Antonio López com a missatger, Albert Dohmen en el paper de Tirésias i David Alegret com a pastor.
Obre el concert la suite de l’òpera Elektra de Richard Strauss, una peça arranjada per Manfred Honeck que recull els millors moments de l’òpera, els temps simfònics sense veu. És una suite que permet veure tota la riquesa orquestral d’Strauss, voluptuosa, polifònica i elegant. Aquest mosaic musical de Honeck, titular de l’Orquestra Simfònica de Pittsburgh, mostra amb opulència la colpidora essència de l’obra que, amb el refinat treball de textures que en realitzarà Josep Pons, vindrà a la memòria el seu gran èxit sobre la posada en escena de Patrice Chéreau, la temporada 2016-17, amb Herlitzius, Meier i Pieczonka. Pel que fa a l’argument, l’obra reflexiona sobre la venjança com un propòsit vital que guia els actes de la protagonista per fer justícia sobre la mort del seu pare, Agamèmnon, a mans de la seva mare i l'amant d'aquesta. Però la veritat és que darrere d'aquest assassinat que ara Elektra intenta venjar ja hi havia un instint de revenja: Agamèmnon va sacrificar una de les seves filles.
Oedipus Rex és una cerimònia única en el seu gènere. L’obra s’acosta al màxim a la concepció grega de l’òpera amb un cor d’homes estàtic, molt hieràtic, una gran orquestra on hi destaca la secció de vents i amb una presència important del piano. Gestada en secret i entregada a Serguei Diaghilev com a regal per a les celebracions del 20è aniversari dels Ballets Russos, va ser estrenada en la versió concert a París l’any 1927. Basada en la tragèdia de Sòfocles i amb text revisat per Jean Cocteau, va ser Jean Daniélou qui va traduir al llatí les parts dels solistes, mentre que la part del cor es canta sempre en la llengua vernacla del lloc on es representa, en aquest cas el català, amb una traducció d’Antoni Clapés.
Èdip, gran protagonista i permanent a l’escena (i aquí encarnat pel reconegut tenor Michael Spyres), sabrà que ell mateix és l’assassí del seu pare i, en una espiral de fatals esdeveniments, es clavarà una agulla als ulls i fugirà a Tebes. Pur neoclassicisme amb una mirada envers el passat, però sense renunciar als plantejaments estètics i formals moderns.
LiceUnder35
El Liceu programa una funció LiceUnder35 del concert Mite i tragèdia d’electra i èdip a un preu únic de 20€ el proper 12 de novembre a les 19h.
Catclàssics