ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Barri Gòtic, fòrum de les músiques

13/7/2004 |

 

L'entorn de la catedral de Barcelona s'omple cada dia de músics de tot el món.

Desenes de músics de tot el món s'apleguen cada dia als voltants de la catedral. Poden arribar a guanyar 200 euros en dues hores. La seva actuació voreja la il·legalitat però la qualitat d'alguns i la seva contribució a fer el nucli antic més pintoresc frena que l'administració faci complir la normativa al peu de la lletra. A diferència dels timbalers de la Ciutadella, que han provocat una allau de crítiques per molèsties, els músics que omplen el Barri Gòtic causen més simpaties que controvèrsia.

Piotr Khandogui toca el címbal en una de les portalades laterals de la catedral. És bielorús. Ja fa dos anys que a l'estiu ve a Barcelona a guanyar-se la vida. Va estudiar 13 anys de música al seu país i va ser membre de l'Orquestra Nacional de Bielorússia. Khandogui és un més de les desenes d'intèrprets de les nacionalitats més variades que aquests dies omplen espais característics del Barri Gòtic.

Els músics que arriben a la ciutat no formen cap associació. Provenen principalment de l'Amèrica Llatina i de l'Europa de l'Est. La música no admet fronteres. Cada matí es troben i determinen les hores i els espais on tocaran. En Josep Maria, antic violinista, fa anys que s'acosta al nucli antic a escoltar-los. Els coneix bé i recorda grans intèrprets que han tocat en aquests carrers. Entre ells destaca el Dúo Gótico, del qual ha sorgit un dels millors guitarristes mundials del moment: José Ignacio López. Hi són presents els instruments de corda i vent. La percussió està prohibida expressament per l'ordenança de l'ús de les vies i els espais públics des del 1999. Tampoc es permet cap tipus d'amplificador. Tanmateix, molts l'usen i el dissimulen de formes ben curioses i originals. La Guàrdia Urbana assegura que cada any es confisquen a la ciutat uns 200 instruments. Al mateix temps, però, es reconeix que no sempre «es pot aplicar estrictament l'ordenança». L'Associació de Músics al Carrer critica «el fustigament institucional» a aquells músics que necessiten l'amplificador per les característiques dels seus instruments. El fet que la majoria de músics que toquen al Barri Gòtic facin les actuacions sobretot durant el dia i sense utilitzar instruments de gran ressò fa que no provoquin la mateixa controvèrsia i rebuig ciutadà que generen, per exemple, els timbalers que es reuneixen al parc de la Ciutadella.

La plurinacionalitat és una constant en els grups. El rus Miha dirigeix el conjunt Los Cocodrilos. Està format per russos, anglesos i catalans. Fan una música propera al jazz i ja fa cinc anys que acudeixen a la cruïlla entre la Porta de l'Àngel i la plaça de la Catedral. L'Antoine és parisenc i toca la guitarra acompanyat per la Melody, que canta i és nord-americana. Els agraden els ritmes melòdics i repetitius del reggae. Els tipus de música també són variats. Des de la sempre present música clàssica fins a la música experimental, passant per les melodies celtes i les bandes sonores de pel·lícules. La guitarra clàssica és l'instrument més utilitzat i el més valorat pels turistes.

El «top manta»
La majoria de músics ofereixen CD. Els vianants, però, els agafen, els miren i els retornen al seu lloc. Per compensar el greuge, deixen unes monedes. L'Oriol, la Catalina i la Laura expliquen que poden arribar a guanyar fins a 200 euros en dues hores.
És difícil fer més de cent passes pels voltants de la catedral sense trobar-hi cap intèrpret. El temple exerceix com una força gravitatòria que crida els músics i les músiques. Si hi hagués un fòrum de la música o les músiques, estaria als voltants de la catedral, entre els murs centenaris del Barri Gòtic.

Ferran Sánchez
El Punt

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet