7/7/2021 |
Els propers 10 i 11 de juliol (19 h i 11 h respectivament), l’Orfeó Català interpretarà la Passió segons sant Mateu de Bach al Palau de la Música Catalana en dos concerts commemoratius del centenari de l’estrena a l’Estat espanyol d’aquesta obra mestra, esdevinguda el 27 de febrer de 1921 a l’escenari modernista i també oferta per l’Orfeó Català. Va ser un dels esdeveniments més rellevants de la història de l’entitat i també va suposar un moment musical històric per a Catalunya. Celebrar-ho aquest mes de juliol amb dos concerts suposa també retre homenatge a la passió, l’excel·lència i la visió dels impulsors de l’Orfeó Català i del Palau.
Els concerts comptaran amb la direcció de Simon Halsey, al capdavant de l’Orfeó Català, el Cor Infantil de l’Orfeó Català, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, els Berliner Barock Solisten (membres de la Filharmònica de Berlín) i els organistes Juan de la Rubia i Joan Seguí. Les parts solistes vocals seran a càrrec del tenor James Gilchrist (Evangelista), el baríton Josep-Ramon Olivé (Jesús), la soprano Marta Mathéu, el contratenor Alex Potter, el tenor Ilker Arcayürek i el baix Andreas Wolff.
D’acord amb la importància dels esdeveniments, aquests concerts, que inicialment s’havien d’interpretar en les dates exactes del centenari (els dies 27 i 28 de febrer passat) i que es van posposar a causa del context general derivat de la COVID-19, es recuperen ara per celebrar el centenari d’aquella cita musical culminant. Cal destacar que Catalunya Música i TV3 enregistraran una de les sessions i que TV3 emetrà el concert els dies 18 i 25 de juliol.
Tal com explica el divulgador musical Pere-Andreu Jariod al programa de mà dels concerts, la Passió segons sant Mateu “és plena de moments inoblidables: l’ària de la contralt “Erbarme dich”, la de baix “Mache dich, mein Herze rein”, els cors inicial i final. La música de Bach ens fa viure la passió i crucifixió de Jesucrist amb una intensitat úniques. És una de les composicions que més empremta deixa en l’audiència que té l’ocasió de gaudir-ne en directe. Un dels valors que fan d’aquesta una obra singular és el fet de ser pensada per a dos cors i dues orquestres. Això estableix un diàleg entre si, i també amb el públic, que se sent interpel·lat. La narració dels fets per l’Evangelista dona pas a les àries i els ariosi, moments de reflexió sobre el que se’ns està explicant. També és remarcable la participació del cor, que adopta diferents papers –poble, deixebles, soldats, sacerdots, turba– al llarg de la Passió i comenta els esdeveniments que es van succeint, a l’estil de les tragèdies gregues”.
Catclàssics