2/7/2021 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/el-femap-torna-a-conquerir-els-pirineus-190595
El Festival de Música Antiga dels Pirineus celebra el seu desè aniversari amb 48 concerts arreu del territori.
Divendres 2 de juliol es dona el tret de sortida a la nova edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que portarà 48 concerts de qualitat i proximitat a 33 municipis del Pirineu català. L’esdeveniment incorporarà per primer cop concerts a Tiurana, La Vansa i Fórnols, i Isona i Conca Dellà, i s’allargarà fins al 22 d’agost.
La creixent potència de la música antiga dels darrers anys a Barcelona passa també per l’expansió més enllà de les fronteres de l’àrea metropolitana. Amb una vocació per fer accessibles propostes d’aquest gènere, fins i tot a les poblacions més recòndites, va néixer fa deu anys aquest festival que ha aconseguit establir-se com un referent al territori.
Amb un “és fonamental pel Pirineu”, Jordi Fàbrega, alcalde de la Seu D’Urgell, es va referir al festival en la presentació de la temporada del passat dimarts 29 de juny. I és que la seva ciutat serà la primera a acollir un concert del FeMAP després de gairebé dos anys. La producció pròpia del festival Officium Defunctorum Urgellensis omplirà el 2 de juliol la Catedral de la Seu d’Urgell de la música renaixentista de Joan Brudieu. L’encàrrec d’aquesta producció es va fer pensant a estrenar-la el 2020, coincidint amb el cinquè centenari del naixement d’aquest compositor que va morir a la mateixa Seu d’Urgell on, mig mil·leni després, s’hi recuperarà la seva Missa de Difunts. L’Ensemble vocal Brudieu, creat expressament per l’ocasió, l’organista Arnau Farré i el baixó de Maria Crisol interpretaran aquesta obra, provinent de l’Arxiu Capitular de la Seu d’Urgell, sota la batuta de Josep Cabré. La producció viatjarà, primer a Pesillà de la Ribera i, després, a Puigcerdà, els dos dies consecutius a l’estrena.
Amb una consolidada fórmula d’èxit, el festival mantindrà el seu objectiu d’apropar-se al territori i promocionar el patrimoni arquitectònic i musical local. Tant el repertori com l’elenc d’artistes respon a una recerca de qualitat, varietat i flexibilitat als espais de concert, per part de la direcció. Després de l’obertura amb l’Ensemble Brudieu, Anaïs Oliveras i l’Ensemble La Clementina portaran l’Stabat Mater de Boccherini a Organyà, Cornellana (La Vansa i Fórnols) i Sort, entre el 9 i 11 de juliol.
D’altres propostes destacables són el concert dels polonesos Capella Cracoviensis a Castellciutat (La Seu d’Urgell), Tremp i Ripoll, entre el 21 i el 23 de juliol; l’actuació del Cor Jove Nacional de Catalunya a Tremp i Berga, el 30 i 31 de juliol; i l’homenatge al compositor Jacques Morel del trio La Lyre d’Apollon que clausurarà el festival entre el 20 i 22 a Alp, Castell de Mur i Beget (Camprodon).
Aquesta atractiva programació arriba després de l’anul·lació de la de l’any passat. Tot i això, el Festival ha pogut reprogramar per enguany el 90% dels concerts previstos per l’any 2020. Malgrat el sotrac pandèmic i l’endèmic irregular suport institucional a la cultura, Josep Maria Dutrèn, director del FeMAP, se sent afortunat d’haver rebut el suport institucional suficient per poder fer subsistir el Festival durant un any sense concerts. Tot i l’èxit organitzatiu d’aquesta edició 2021 i un pressupost estable, la incertesa cultural ha fet que la Catalunya del Nord aculli menys concerts que altres anys i algunes poblacions hagin decidit quedar fora del festival.
Aquesta edició del postconfinament s’enfronta al repte de recuperar el públic fidel del FeMAP i captar noves audiències del territori. A causa de les restriccions, s’han posat unes 6.000 entrades a la venda, 2.000 menys que l’habitual, el pressupost, però, s’ha mantingut, i s’ofereixen diversos descomptes i packs turístics. Les entrades dels concerts inclouen visites guiades pel territori gratuïtes i es poden adquirir a la web del festival.
Amb diverses edicions a l’esquena, el FeMAP Social torna amb energies renovades. La pandèmia ha ensenyat com de complexa pot ser la vida en una residència d’avis o per col·lectius vulnerables. És per això que el FeMAP llençarà dues propostes socioeducatives per apropar la música antiga a la gent gran, amb problemes de salut mental i amb diversitat funcional. Ho farà convidant a tres entitats dels Pirineus especialitzats en aquests col·lectius per a què assisteixin a tres concerts amb un taller previ organitzat pel Festival.
També s’ha impulsat la iniciativa Música a domicili que portarà la música d’un quintet creat pel Conservatori de Música dels Pirineus a 19 centres assistencials de perfil residencial o amb dificultats de mobilitat d’arreu del territori. Un seguit d’activitats que, de ben segur, ajuden a pal·liar l’impacte negatiu de la COVID sobre aquests col·lectius.
Pau Requena
Núvol