16/6/2021 |
La 66a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals se celebrarà entre el 3 i el 15 de juliol de 2021 al Palau de la Música Catalana. 57 concursants provinents de 22 països diferents tornaran a donar vida al concurs que, des de 1954, professa la voluntat de la seva fundadora, Maria Canals i Cendrós, d’oferir presencialment el talent dels millors joves pianistes del mon a la ciutat de Barcelona i els seus artistes. Garantida la mobilitat internacional, el concurs pot tornar a fer possible el somni de molts pianistes joves de poder-se dedicar professionalment a la seva passió. I ho viurem en una edició estiuenca i fresca.
Amb l’afany de donar l’oportunitat de participar als concursants que van ser seleccionats per a l’edició del 2020 i, partint de la base que el concurs s’ha posposat i no pas cancel·lat, mantenint així la 66a edició en el 67è any d’existència de l’entitat, l’associació ha mantingut el compromís amb els concursants que havien d’aterrar al Palau de la Música el març de 2020 i els convida a venir finalment aquest juliol.
En aquesta edició comptem amb 7 concursants espanyols, fet que demostra que, més enllà de ser atractiu a nivell internacional, amb la Xina i Rússia com a nacionalitats més presents, el Maria Canals continua interpel·lant el talent local. Donat que els concursants tenen un any més que quan es van presentar, l’edat mitjana ha augmentat lleugerament de 24,5 a 25 anys, amb una insòlita edat màxima de 30 anys i una mínima de 19. Serà el concurs més experimentat dels darrers anys.
El concurs compta amb un jurat paritari i intergeneracional sota la direcció artística de Carlos Cebro, que és també president del jurat. Destaquen especialment els pianistes Alba Ventura i Ramon Coll, representants catalans al concurs, de dues generacions diferents, i Mladen Tcholitch, guanyador del 2007, i Alexander Moutouzkine, guanyador de 2002, son els convidats premiats per ser els ulls avaluadors amb més coneixement del context. Els set membres es completen amb la participació de la pianista alemanya Uta Weyand i la polonesa Ewa Osinska.
Les proves del concurs i la Gran Final
El concurs de 2021 manté l’estructura dels darrers anys i el repertori que s’interpreta en cada fase fins a la Gran Final. Ara més que mai, fa un especial esforç per convidar pianistes locals en període de formació i que volen fer carrera professional, entenent les proves com a oportunitat única de testar el seu talent amb els concursants que venen d’arreu del mon. Els animem a sentir el veritable batec del concurs, seguint l’esperit que la pròpia Maria Canals va infondre al seu concurs, per tal d’enriquir les experiències dels seus propis estudiants.
Les proves eliminatòries i semifinal. Del 4 a l’11 de juliol
La primera prova del concurs, que enguany es desenvoluparà al Petit Palau entre el 4 i el 7 de juliol, avalua l’excel·lència tècnica i els grans referents. Tots els concursants han d’oferir un preludi i fuga de Johann Sebastian Bach, una sonata de Beethoven i un gran estudi romàntic. Els concursants que hagin assolit millor puntuació a la primera prova son citats els dies 8 i 9 de juliol a la segona prova per demostrar versatilitat i oferir grans obres del repertori, amb una gran obra romàntica i dues de contemporànies que doten d’una gran varietat al programa. A la semifinal només hi arriben els 6 millors. El dia 11 de juliol viurem una autèntica marató en què els pianistes més reeixits podran disposar de quaranta minuts per demostrar els seus matisos interpretatius, el seu caràcter i la seva profunditat artística.
El carisma de la Gran Final
La Gran Final és una vertadera festa. Malgrat l’encomiable repte de tocar en format concert amb una gran orquestra com la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la batuta del seu titular, el mestre Manel Valdivieso, la final no deixa de ser un esdeveniment on el que realment s’avalua son aspectes més enllà dels estrictament musicals: la presència i l’actitud, la capacitat de comunicació amb l’orquestra i el públic i l’elegància i prestància sobre un dels escenaris més emblemàtics d’Europa. Per tant, el dia 14 de juliol, tant jurat com públic i el jurat d’estudiants testaran el pols artístic i el carisma dels finalistes amb concerts essencials per a piano i orquestra. Una cita de gala i celebració, que compta amb el patrocini de la Fundació Banc Sabadell, on coneixerem els tres guardonats dels premis principals, atorgats per la Fundació Jesús Serra, la Fundació Carulla i la Fundació Lluís Coromina.
Els premis. Donants i cerimònia final
El concurs ofereix més de 80.000 euros en premis, entre els principals i els secundaris, els premis especials, els premis concert i el Premi Naxos, que consisteix en l’enregistrament d’obres del Pare Antoni Soler. El Maria Canals agraeix sincerament la l’acte de servei de tots els donants de premis, que han demostrat compromís en fer realitat el somni dels joves pianistes que, gràcies a les seves aportacions, poden dedicar-se professionalment a la seva passió, el piano.
Després de més de deu dies de gran intensitat, és el moment de la celebració i el reconeixement als guanyadors. El dia següent de la Gran Final, el 15 de juliol, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona acull la Cerimònia de lliurament de premis.
Catclàssics