22/5/2021 |
http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1974228-celebracio-de-la-vida.html
El Palau de la Música Catalana presenta per al 2021/22 una programació amb més de 130 concerts i grans noms com ara Sir John Eliot Gardiner i Joyce DiDonato. Daniel Harding dirigirà la integral de les simfonies de Brahms en dos concerts. Es crea el nou cicle Palau Òpera, dins del qual es programen dues obres de Purcell.
Celebrem la vida! Aquest és el lema de la temporada 2021/2022 del Palau de la Música Catalana , presentada ahir en una roda de premsa celebrada, inusualment, a l’emblemàtic escenari del Palau, “el nostre escenari, l’escenari de tots”, com va dir Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, la qual va recordar: “Durant l’últim any ens hem reinventat, ens hem obert al món digitalment, però per sobre de tot hem resistit, i hem après a viure i a treballar amb la incertesa.” Tot seguit, Carulla va donar pas al director general del Palau, Joan Oller, i la directora artística adjunta, Mercedes Conde, perquè presentessin la programació de la temporada vinent, “una programació de qualitat, compromesa amb els artistes i atractiva tant per al públic local com a per a l’internacional”; una programació per celebrar la vida amb música, en definitiva, que inclourà uns 135 concerts, dels quals ahir se’n van presentar uns 75.
El Palau de la Música Catalana ha estat “una de les poques grans sales d’Europa que han continuat obertes durant aquests últims mesos, i hem treballat amb la sensació que cada concert era com un miracle”, com va remarcar Oller. Ara el Palau mira al seu futur immediat amb forces renovades i un bon grapat de primeres figures. A més, el cicle Palau 100 tindrà un caire molt simfònic, amb 14 concerts en total, dels quals 13 estaran protagonitzats per grans orquestres internacionals. Dins de Palau 100, que obrirà el 30 de novembre la Simfònica de Berlín amb el violinista Leonidas Kavakos sota la direcció de Vladimir Jurowski, destaquen els dos concerts en què la Simfònica de la Ràdio de Suècia interpretarà la integral de les simfonies de Brahms, sota la batuta de Daniel Harding, els dies 9 i 10 de maig del 2022. A més, Sir John Eliot Gardiner, director especialment estimat pel públic del Palau, hi tornarà amb les seves formacions icòniques, començant el 16 de desembre vinent amb el Monteverdi Choir i l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique, per interpretar pocs dies abans de Nadal L’enfance du Christ, de Berlioz, amb la participació del Cor Infantil de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau. I el 8 de juny del 2022, Gardiner clourà la temporada de Palau 100 amb el Monteverdi Choir i English Baroque Soloists, amb obres de Schütz, Schein i Bach. Un altre concert destacat serà el que oferirà la Filharmònica de La Scala, dirigida per Riccardo Chailly, el 27 de gener. A més, l’Orfeó Català protagonitzarà dos concerts: amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida per Anna Maria Helsing –la soprano Núria Rial serà la solista– el 19 de febrer, i amb la Filharmònica de Luxemburg, dirigida per Gustavo Gimeno, l’11 de maig. També passaran pel Palau 100, com a solistes de diferents concerts, la soprano Lise Davidsen, la pianista Maria João Pires, les violinistes Isabelle Faust i María Dueñas i la violoncel·lista Sol Gabetta.
Comença Palau Òpera
També es crea el nou cicle Palau Òpera, dedicat a propostes operístiques barroques en format concert o semiescenificat. Aquesta temporada hi tindrà un protagonisme especial el compositor anglès, de qui es programarà King Arthur i The fairy queen, interpretades per Vox Luminis el 14 i el 16 de març del 2022. Radamisto i Giulio Cesare, de Händel, i L’Orfeo, de Monteverdi, completaran la primera edició d’aquest nou cicle operístic.
El cicle Palau Grans Veus s’obrirà el 20 de setembre amb la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato, que el gener passat ja va actuar al Palau i amb qui s’ha iniciat un projecte de llarg recorregut “per explorar tots els seus registres musicals en temporades successives”. El cicle de veus continuarà amb Sonya Yoncheva, Philippe Jaroussky, Stéphane Degout, Franco Fagioli, Julia Lezhneva, Diana Damrau i Jonas Kaufmann, Jakub Józef Orlinski i Lea Desandre. D’altra banda, el cicle Palau Piano s’obrirà el 21 d’octubre amb Igor Levit i inclourà també, entre altres intèrprets considerats nous referents, Benjamin Grosvenor, Yuja Wang i Lang-Lang, al costat de consagrats com ara Grigory Sokolov, Arcadi Volodos i Rudolf Buchbinder.
En la nova temporada es prorrogarà la relació amb els compositors convidats de les darreres dues temporades, Jörg Widmann, Kaija Saariaho, Joan Magrané i Marc Timón, per completar els projectes concebuts, i l’artista visual Alba G. Corral tornarà a il·lustrar visualment la temporada. Juntament amb ells, els poetes Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual posaran “paraules i veu a aquesta celebració de la música i la vida”. A més, s’iniciarà una residència artística del Cosmos Quartet, amb dos concerts cada temporada durant tres temporades.
Els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau recuperaran protagonisme durant la nova temporada amb la Passió segons sant Joan, dins del cicle Palau Bach; la Missa de Glòria de Puccini, Oltra Mar de Kaija Saariaho i l’encàrrec a Marc Timón d’una obra coral que reunirà tota les formacions de l’Orfeó Català. Durant la temporada vinent, el Palau de Música celebrarà efemèrides destacades, com els 150 anys del naixement d’Amadeu Vives, el cinquantenari de la mort d’Igor Stravinsky, els 60 anys del traspàs d’Eduard Toldrà o el doble aniversari de Xavier Montsalvatge: els 110 anys del naixement i els 20 anys de la desaparició.
Les entrades per a la nova temporada del Palau de la Música ja es poden adquirir per zones, però no s’adjudicaran les butaques concretes fins al setembre, quan ja hi hagi els aforaments definitius.
XAVIER CASTILLÓN
El Punt/Avui