ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

El Festival de Peralada reviu

20/5/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/el-festival-de-peralada-reviu-180374

Aquest estiu se celebra la 35a edició del Festival Castell de Peralada amb una programació que s’estendrà des del 16 de juliol fins a l’1 d’agost.

Després de mesos de pandèmia, la 35a edició del Festival Castell de Peralada torna, aquesta vegada amb públic, el 16 de juliol. A més a més, és una edició especial perquè se celebra en homenatge al seu fundador Arturo Suqué, que va traspassar el passat 30 d’abril. Isabel Suqué Mateu, presidenta de la Fundació Castell de Peralada i filla d’Arturo Suqué, ha afirmat que “el Festival és un llegat inoblidable que els meus germans i jo afrontem amb responsabilitat i un profund agraïment”. Els seus pares van ser els impulsors del Festival Castell Peralda, que va néixer l’any 1987.

El director del Festival Oriol Aguilà ha comentat que es respectaran totes les mesures sanitàries per garantir la seguretat de tothom. Per aquesta raó, l’aforament serà d’un 70%. A més, es garantirà la seguretat darrere l’escenari i entre els membres de l’equip del Festival.

L’edició d’aquest any començarà el dia 16 de juliol amb el Ballet for Life, un espectacle que van crear les tres influències culturals més destacables en el seu moment: el ballarí i coreògraf francès Maurice Béjart, Queen i Versace. Aquest ballet s’inspira en les figures de Freddie Mercury i Jorge Donn, el ballarí principal de Maurice Béjart, que van morir joves víctimes de la sida. En aquesta ocasió la direcció artística va a càrrec de Gil Roman i el 17 de juliol la companyia torna a repetir l’espectacle.

El 22 de juliol s’estrenarà Perspectives, de la companyia Ballet de Barcelona. Aquest espectacle es basa en la figura de Chase Johnsey, el seu director artístic. Johnsey ha trencat els estereotips del món de la dansa clàssica. En aquesta obra desafia les normes de gènere i convida a l’espectador a emprendre un viatge cap a un món de transformació i somni a partir de la figura icònica de Txaikovski.

Ballet under the stars és una gala de dansa dirigida per Monica Hamill i Iratxe Ansa que se celebrarà el dia 23 de juliol. La gala reuneix a cinc ballarines que formen part d’algunes de les companyies de dansa més importants del món: Lucía Lacarra, Dores André, Ada González, Maria Khoreva i la mateixa Iratxe Ansa. En conjunt amb els ballarins Matthew Golding, Xander Parish, Jorge García Pérez i Igor Bacovich interpretaran extractes de peces de dansa moderna i de repertori clàssic.

El Festival Castell de Peralada també reuneix algunes de les veus més destacables del panorama líric internacional i de l’òpera. El dia 24 de juliol a l’Església del Carme cantaran primer el francès Benjamin Bernheim, que és un dels tenors més destacats de la seva generació i a la nit serà el torn del cantant i compositor Rufus Wainright.

El 25 de juliol a l’auditori, la companyia del Teatro Real de Madrid interpretarà Tosca de Puccini, sota la direcció de l’italià Nicola Luisotti. En aquesta òpera també hi seran presents les veus de Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann i Carlos Álvarez en els rols principals.

El 19 de juliol tindrà lloc als Jardins de Peralda un recital humorístic, que porta per títol Opera Followers, un espectacle ideat per Albert Estany que compta amb les veus d’Olga Syniakova i Manuel Fuentes. Es tracta d’un recorregut històric a través de temes famosos dins del món de la lírica i va dirigit a un públic jove. El dia del recital un youtuber convidarà el públic a entrar de manera progressiva en aquest univers musical.

El 30 de juliol arriba Orlando (HWV 31) una òpera basada en el poema de Ludovico Ariosto Orlando furiós. Dani Espasa al capdavant de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí i reunirà veus de primera, com Xavier Sabata, Sabina Puértolas, José Antonio López, Marie Lys i Eve-Maud Hubeaux.

El 31 de juliol serà el torn de la soprano Lise Davidsen, que interpretarà un programa d’òpera i cançó i completarà la programació del dia Sílvia Pérez Cruz amb Farsa (género imposible). Estarà acompanyada pel ballarí Andrés Corchero.

L’últim dia del Festival, l’1 d’agost, es podrà gaudir de dos espectacles. El primer per part de William Christie, tot un referent de la música barroca,que actuarà amb el conjunt instrumental i vocal Les Arts Florissants. Per tancar la nit, el tenor Javier Camarena protagonitzarà un concert líric acompanyat per les bases estables del Gran Teatre del Liceu.

El Festival Castell de Peralada complementa l’oferta cultural amb l’exposició de Jordi Bernadó, Què en sap la bellesa del temps. El fotògraf i autor del cartell de la XXXV edició del Festival presentarà als jardins de Peralada una sèrie de fotografies de gran format. Si voleu obtenir més informació sobre la programació del Festival Castell de Peralda i sobre la seva oferta cultural, podeu anar a aquest enllaç.

A banda del Festival, la Fundació Castell Peralada va crear l’any 2016 el Campus Peralada. Aquest any es vol reflexionar sobre el paper que té la dansa en l’actualitat. Per fer-ho s’han programat tota una sèrie de tallers, accions i activitats. El Campus Peralada està liderat per l’artista i educador Jordi Ferreiro i s’estructura en tres branques diferents: el Campus Escola, el Campus Salut i el Campus Estiu. Per a més informació sobre el Campus Peralada podeu anar a aquest enllaç.

Tot i que amb aquesta edició es recuperarà l’experiència en viu i en directe, el Festival està buscant diversos acords amb plataformes digitals perquè alguns dels espectacles es puguin retransmetre en línia i així arribar al màxim d’espectadors possibles també a escala internacional. Les entrades es posaran en venda el pròxim 26 de maig i es podran comprar a través de la web del Festival o trucant al telèfon 902 374 737. 

Laura Lázaro Prat
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet