23/4/2021 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/robert-gerhard-sota-impuls-de-carner-170127
El Palau de la Música acull aquest diumenge 'L'Alta Naixença del Rei En Jaume', la cantata simfònica de Gerhard basada en una obra de Carner.
El Palau de la Música Catalana acollirà aquest diumenge un dels actes centrals de l’Any Gerhard: la cantata L’Alta Naixença del Rei En Jaume, fruit d’una col·laboració entre el poeta Josep Carner i el compositor Robert Gerhard. La soprano Sara Blanch protagonitzarà aquesta producció simfònicocoral, dirigida per Edmon Colomer, qui també és el comissari de l’Any Gerhard. Per aquest concert extraordinari, el director compta amb la participació de la Camerata Eduard Toldrà de Vilanova i la Geltrú, l’Orquestra de Cambra de Granollers, la Coral Cantiga de Barcelona, així com el Cor de cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida. L’espectacle commemora el 85è aniversari del Festival Internacional de Música Contemporània que va tenir lloc a Barcelona el 1936. Allà van actuar figures tan brillants en aquell moment com Benjamin Britten, Anton Webern, Hermann Scherchen. A part d’aquests, un dels noms més significatius, Alban Berg, va oferir al públic un concert per a violí que podrem reviure aquest diumenge: A la memòria d’un àngel, un violinkonzert imprescindible. A més a més, en una mateixa nit, també podrem sentir Aeternam, una de les parts del Requiem elaborat per Bernat Vivancos. Les tres propostes, ha afirmat el director Colomer, es contrasten per la seva singular diferència, però comparteixen una mirada cap a la transcendència; Gerhard i Berg des de la perspectiva del nostre patrimoni, Vivancos des de la més estricta actualitat.
Les obres de Vivancos i Berg actuaran com contextualitzacions sonores a la sonata de Gerhard, la qual pot ser una immillorable oportunitat per descobrir un dels nostres compositors més importants. Sense anar més lluny, va ser deixeble i amic de Schönberg, del qual va extreure’n la sàvia del dodecatonisme. Segons ha informat Colomer, dins la sonata que sentirem aquest diumenge es pot rastrejar uns primers passos cap a l’experimentació que més tard abanderà després del seu pas per l’Escola de Viena. L’Alta Naixença es va concebre dins del feliç context de la Segona República, més concretament el 1932, l’any en què Catalunya va obtenir l’Estatut d’autonomia. En aquesta situació, Gerhard va adaptar un text de Josep Carner per orquestrar una simfonia de caire històric però també irònic: La malvestat d’Oriana (1910). Carner, al seu torn, es va basar en les cròniques de Ramon Muntaner i del Llibre dels feits, centrant-se en la senyoria de Montpeller, implicada en les disputes feudals entre catalans i occitans a cavall entre el segle XII i XIII.
En el nostre context, els comissaris de l’Any Gerhard es troben en un moment òptim després que recentment hagin organitzat diferents jornades dedicades a la divulgació del compositor vallenc que va haver de treballar durant una dècada a l’exili, sense bandejar mai la participació en la recerca intensiva entorn de la música tradicional catalana, que en alguns casos va incorporar a les seves composicions. Enguany, hem pogut gaudir de La flor de l’atzavara, una peça que va interpretar la Camarata Eduard Toldrà a principis de febrer. A L’Auditori, es van presenciar Els Ballets de Robert Gerhard, a càrrec dels pianistes Miquel Villalba i el també escriptor Jordi Masó. La ciutat natal del compositor, Valls, ha esdevingut la seu d’aquesta commemoració perquè, a més a més dels esdeveniments que s’estan programant, el Centre d’Estudis Vallencs està enllestint les preparacions per inaugurar un espai d’interpretació més interactiu i dinàmic amb els interessats.
Segons ha revelat Colomer, està previst que el 2022 vegi la llum la magnífica interpretació de La pesta, una de les obres més conegudes de Gerhard, adaptació de la novel·la de Camus. Per més detalls, aquest dijous tindrà lloc una taula rodona a la Biblioteca de Catalunya dedicada al programa. Jaume Coll, especialista en Carner, dialogarà amb els directors Josep Prats, Xavier Puig i el mencionat Colomer. Per als més impacients, es pot sentir a continuació l’enregistrament de la cantata, liderada també per Colomer, on s’inclouen Sis Cançons populars Catalanes i Cancionero de Pedrell & Dues Sardaes:
Nil Nadal
Núvol