13/4/2021 |
El Maria Canals Porta Cua ha retornat la música a la ciutat de Barcelona en el que és, cada any, seu moment més àlgid, l’inici de la primavera. Aquesta vegada, però, enlloc de lluir la llarga cua al Palau de la Música Catalana amb els millors joves pianistes del món, el Maria Canals s’ha posat al costat del col·lectiu més impactat per la pandèmia. El sector sanitari viu, encara, sota una gran pressió i, com a mostra d’agraïment, el piano del Maria Canals s’ha situat, pels volts d’aquesta Setmana Santa, davant de sis centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut i un del CAPSBE.
Amb bona part del focus de l’activitat en els preparatius de la 66a edició que tindrà lloc, enguany, entre el 3 i el 15 de juliol al Palau de la Música Catalana, l’Associació del Concurs Maria Canals posa èmfasi, ara, en l’OFF Concurs, que ha pres el protagonisme en aquesta època assenyalada per a la institució. El piano del Maria Canals ha viatjat per diversos centres sanitaris entre el 29 de març i el 9 d’abril, passant pel CAP La Marina (29 març), el CAPSBE Les Corts (30 març), el CAP Pare Claret (31 març), el CAP Guinardó (6 abril), el CAP Guineueta (7 d’abril), el CAP Trinitat Vella (8 d’abril) i el CAP Sant Martí de Provençals (9 d’abril). L’element clau per a la participació ciutadana ha estat, com sempre, la implicació dels dinamitzadors de l’OFF Concurs, pianistes professionals i amateurs que cedeixen el seu temps per engrescar passavolants que s’atreveixin a tocar totes les tecles i així poder fomentar, difondre i fer realitat el lema de l’OFF: “Piano per a tothom!”.
Tant l’Associació del Concurs Maria Canals defensa que la música pot ser un element essencial per al reconfort i la millora de la percepció de benestar, més enllà dels efectes reals que pot arribar a tenir davant les malalties. En aquest sentit, la vocació de l’OFF Concurs, amb una línia d’acció educativa, divulgativa i social, refoça aquest darrer element de compromís en el moment en què la ciutadania necessita més que mai un acompanyament significatiu.
La iniciativa de l’OFF Concurs Maria Canals ha tingut un impacte molt positiu tant en el col.lectiu de sanitaris com en els usuaris dels CAP, i diversos mitjans se n’han fet ressò. Una mostra més del que importa, encara més avui dia, destinar recursos a la cultura com a revulsiu social.
Un compromís que ve de lluny
L’OFF Concurs Maria Canals fa temps que està implicat en la millora del benestar dels pacients. Des de 2017, que desenvolupa diverses accions dels projectes Porta Cua i Maria Canals Educa a l’Hospital de la Vall d’Hebron – Fundació Paliaclínic. D’una banda, l’instrument és, des d’aleshores, a l’abast de tots els usuaris i es troba al vestíbul de l’edifici Materno-Infantil i, de l’altra, està en marxa un projecte educatiu on diversos professionals ofereixen una formació individualitzada a infants que estan ingressats, en col.laboració amb l’Aula Hospitalària. A banda, el passat 26 de març se situà un piano a l’Hospital Clínic i, amb la mateixa vocació de servei, l’associació està teixint nous vincles amb d’altres centres hospitalaris per tal de traçar projectes que millorin la vida dels pacients.
Catclàssics