7/4/2021 |
Ressonàncies neix com un punt de trobada per a les professionals de la clàssica (intèrprets, compositores, gestores, comunicadores, i un llarg etcètera) on poder conèixer-se entre si, debatre, descobrir la feina d’altres professionals i parlar de temes transversals en el món de la clàssica. L'objectiu de Ressonàncies és el de crear sinèrgies i teixir relacions entre les professionals de la música clàssica. Aprofitaran, també, per a celebrar les figures de compositores i creadores de la clàssica, per a reivindicar les seves figures i teixir una xarxa de referents.
El proper dissabte 17 d’abril, de 10h a 18h, la Bonne (Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison) de Barcelona acull la primera jornada per a les professionals de la clàssica, que pren per nom Ressonàncies. Es tracta d’un espai de trobada, debat i generació de coneixement sobre el rol real de la dona en el sector de la música clàssica. El projecte té un sentit tan col.lectiu com inclusiu amb totes aquelles professionals que vulguin compartir les inquietuds i anhels que els genera la seva carrera, de manera que, també, pretén impulsar les trajectòries professionals de les dones.
La gestació d’aquest projecte ha estat del tot col·laborativa, tot i que té un artífex clar, Mar Medinyà, que ha volgut fomentar i estimular la creació d’un espai nou que serveixi per teixir connexions entre totes les dones que es dediquen a la clàssica. És a partir de moltes pluges d’idees, de moltes converses i de moltes proves i errors, que sorgeix aquest capoll d’idea, de fer una jornada d’un sol dia com a prototip de trobada regular.
La jornada comptarà amb dues taules rodones, un espai de reflexió i cures i dos recitals interpretats i formats per repertori femení. Els debats s’han organitzat des d’un punt de partida que pretén abastar totes les branques dels camps d’acció, amb un èmfasi especial en la reflexió sobre el repertori i el rol de la dona com a gestora cultural, conscients que calen moltes més trobades perquè totes s’hi sentin incloses.
L’esdeveniment començarà amb una taula rodona entorn al repertori femení i que provarà de resseguir el seu cicle vital. Comptarà amb la participació de la compositora Raquel García-Tomás, que es podria considerar com l’inici del cicle; però també amb la pianista Imma Trepat, la cantant i musicòloga Patricia Caicedo, la musicòloga Belén Vega Pichaco i l’editora i pedagoga Francesca Galofré. La taula, moderada per la historiadora de l’art i gestora cultural Mar Medinyà, provarà de treure l’entrellat de tots els agents que participen en la creació del repertori femení, reflexionant sobre els factors que hi entren en joc: la seva composició, la inclusió dins del cànon educatiu, la seva publicació, la posterior programació i finalment la seva interpretació.
La segona taula, seguida de la primera, se centrarà en la gestió de la clàssica en clau femenina. Per a aquesta segona trobada comptarem amb diverses agents que es dediquen, ja sigui de manera pública, privada o associativa, a la clàssica i la seva gestió. D’una banda, hi haurà Rut Martínez Ribot, directora de Seed Music; la violinista Elena Rey; Pilar Cugat, l’actual directora de Catalunya Música; Núria Sempere, directora de l’ESMUC; Laia Serra, directora de Comusitària i violinista, i Marina Arrufat, representant de la cooperativa orquestral Camerata Penedès. Aquesta segona taula serà moderada per la musicòloga i periodista musical Aina Vega, que indagarà sobre la professionalització de les dones en el món de la clàssica, un sector clarament masculinitzat, i sobre quina forma pren el network femení de la clàssica.
La matinal acabarà amb un recital del Limnos Quartet, format per les saxofonistes Núria Brull, Gemma Torralbo, Elena León i Esther Sabaté. El quartet, que va néixer l’any 2005 a França, on les seves integrants van conèixer-se durant els seus estudis de perfeccionament de l’instrument, oferirà un recital centrat en el repertori de les compositores de la història.
La tarda s’encetarà amb un espai de reflexió i cures dirigit per la psicoanalista Marta Areny. En aquest context es pretén compartir experiències, reflexions i crear sinèrgies entre les participants de la jornada i descobrir, tant des d’un punt de vista metafòric (tenen les dones les necessitats expressives i anhels professionals cobrets?) com concret (per exemple, com a dones-mares, se’ls garanteix la conciliació familiar? Els homes les veuen com a dones que representen l’alteritat dèbil, o com a professionals capaces?). El taller podrà servir per fer arribar el missatge que la dona, avui, ha de superar, potser, encara més esculls que en el passat, per totes les exigències socials que se li plantegen, en un món aparentment alliberat i on totes i tots, davant la llei, tenim els mateixos drets.
I finalment, la jornada acabarà amb la interpretació de l’obra Dues imatges d’hivern, de Clàudia Baulies, interpretada per la violinista Vera Martínez.
Les integrants del projecte han impulsat una campanya de micromecenatge a la qual animem tothom a participar. D’aquesta manera es farà front a les despeses de l’acte i a la generació de materials de marxandatge i difusió. Pots participar en el Verkami fent clic aquí
Catclāssics