1/4/2021 |
http://www.revistamusical.cat/tretzena-temporada-del-cicle-la-musica-del-cel-de-lorgue-de-granollers/
Ja està en marxa la temporada 2021 de La Música del Cel, el cicle de concerts entorn de l’Orgue Josep Maria Ruera de l’església de Sant Esteve de Granollers que organitza la Fundació Pro Música Sacra Granollers. Després d’un any 2020 marcat per la pandèmia de la COVID-19, que ha imposat renunciar, de moment, a convidar músics internacionals, el cicle continua en aquesta tretzena edició oferint música sacra amb totes les adaptacions i exploracions pertinents en aquests temps, i amb el privilegi de comptar amb cors, músics i organistes locals. La direcció artística del cicle és a càrrec de Vicenç Prunés, organista titular de l’església de Sant Esteve de Granollers. Els concerts tindran lloc en diumenge, excepte els familiars, que seran en dissabte.
El cicle, que ja va començar el 24 de gener passat amb El Messies de Händel (una producció del Teatre Auditori de Granollers amb el Cor de Cambra de Granollers, el organistes Vicenç Prunés i Ignasi Prunés, els solistes vocals Irene Mas, Anna Tobella, Jordi Casanova i Elías Benito Arranz, dirigits per Josep Vila Jover), consta d’un total de catorze concerts, repartits en deu cites fins al 26 de desembre.
Els concerts corals amb orgue estaran protagonitzats per la Coral Sant Jordi, dirigida per Oriol Castanyer i centrat en Dvořák (11 d’abril, 17.30 h); el Cor Jove Amics de la Unió (Granollers), dirigit per Marta Dosaiguas, amb el programa Lux (6 de juny, 17.30 h), i el Cor de Cambra de Granollers, dirigit per Josep Vila Jover, amb un programa dedicat a Bach (24 d’octubre, 17.30 h).
Les activitats familiars divulgatives inclouen El ratolí de l’orgue, per descobrir l’orgue, dirigida a infants i adults, amb Esteve Banús com a narrador, i el conte musical Pere i el llop de Prokófiev, en una versió espectacular per a orgue a quatre mans a càrrec d’Ignasi Prunés i Vicenç Prunés, i narració d’Esteve Banús. Aquestes activitats familiars tindran lloc els dies 10 d’abril i 2 d’octubre, a les 18 h; els mateixos dies, a les 12.30 h, hi haurà una sessió d’orgue gratuïta de mitja hora amb música de Bach.
El repertori litúrgic dels segles XX i XXI inclourà la Missa in simplicitate de Jean Langlais, amb la mezzosoprano Anna Tobella (11 d’abril, 12 h), i la Mass for a solo voice and organ de David Bednall, composta el 2020, amb el baríton Toni Marsol (3 d’octubre, 12 h).
L’orgue i l’òpera s’uniran amb un programa que inclourà les millors àries per a baríton, amb Toni Marsol i Vicenç Prunés (3 d’octubre, 17.30 h), mentre que l’orgue i el jazz ho faran amb Martí Ventura –orgue Hammond–, Paula Barranco –cantant de jazz– i Vicenç Prunés –orgue Alberdi-Oesa i harmònium– (21 de novembre, 17.30 h).
Finalment, el compromís amb la música popular inclou La batllia de Sant Esteve de Granollers, fanfara per a tres gralles, timbal i dos orgues de tubs, el 29 d’agost (12 h), que es repetirà el 26 de desembre (12 h), juntament amb Glòria de gralles a càrrec de la Coral Albada; Enric Montsant i Xavier Pijuan –gralles dolces–, Gemma Rovira –gralla baixa–, Albert Mallorca –timbal– i Ignasi i Vicenç Prunés –orgues de tubs–, sota la direcció de Josep Maria Sauret.
La Fundació Pro Música Sacra Granollers organitza aquest cicle de concerts a l’entorn de l’Orgue Josep Maria Ruera de l’església de Sant Esteve de Granollers, construït el 2007 pel taller alemany d’Hugo Mayer Orgelbau. Aquesta fundació privada de caràcter canònic, creada l’any 2009, té com a finalitat principal promoure el conreu i la difusió de la música sacra, especialment la vocal i la relacionada amb l’orgue. L’Orgue Josep Maria Ruera és un instrument eclèctic que permet oferir un ampli ventall de repertoris, essent especialment els més difosos els dels segles XX i XXI –tant corals com organístics–, ja sigui com a instrument solista, acompanyant o cambrístic.
Revista Musical Catalana