ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Per Pasqua, Cervera celebra la nostra música

31/3/2021 |

 

https://www.nuvol.com/musica/classica/per-pasqua-cervera-celebra-la-nostra-musica-165424

L’onzena edició se centra en Robert Gerhard i Joan Manén, entre d’altres propostes catalanes imprescindibles.

L’Onzè Festival de Pasqua de Cervera de Música Clàssica Catalana se celebra enguany entre el 27 de març i el 4 d’abril i ens apareix com una alenada d’aire fresc enmig de les penalitats culturals de la pandèmia. Es tracta, sens dubte, d’un veritable referent nacional, en la mesura que dóna a conèixer la rica producció de música culta de Catalunya, tot sovint oblidada o menystinguda. Ofereix 11 produccions musicals diferents i 15 concerts, repartits en 6 dies i en diferents espais, com el Paraninf de la Universitat, L’Auditori, l’església de Sant Domènec o la Sala de Quadres de la Paeria. La direcció artística va a càrrec del violinista i musicòleg Jordi Armengol i servirà per commemorar dos aniversaris assenyalats, el 125è del naixement de Robert Gerhard i el 50è de la mort de Joan Manén, per tal de pal·liar el desconeixement popular de dos músics fonamentals. A més, també hi haurà un reconeixement al Quartet Renaixement d’Eduard Toldrà, que marcà tota una època al nostre país, a principis del segle XX.

La programació va arrencar amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb Alfons Reverté a la batuta i el tenor Roger Padullés i un programa centrat en obres de Gerhard i Manén. Per la seua banda, el Quartet Casals ens ofereix obres de Bach, Toldrà i Beethoven, mentre que la soprano Júlia Farrés-Llongueras, acompanyada pel piano de Daniel Blanch, desgranarà cançons dels dos compositors homenatjats.

No hi faltarà la nostra música medieval, amb les peces de la Missa de Barcelona i del Llibre Vermell de Montserrat que conformen l’espectacle Dulcis resonabat sonus, de l’ensemble Locus Desperatus (divendres, 2, en sessió matinal) i, amb un vertiginós salt temporal, a la nit arribarà el jazz del Juanco-Monge Quartet. La viola d’Anna Puig i el piano de Jordi Castellà oferiran un tast de música catalana per als dos instruments (dissabte, 3, matinal) i, per la seua banda, la guitarra d’Àlex Garrobé interpretarà peces de Manén, Sor i Sáinz de la Maza en sessió nocturna. L’espectacle musical familiar arriba de la mà dels violins barrocs de Symbiotic Duo (Adriana Alcaide i Maria Roca), que oferirà el seu Gúlliver violinista el dissabte, 3, al vespre; al vespre, la Companyia Xuriach, creada el 2009 per Anna Romaní i Marc Riera, que oferirà l’espectacle de música i dansa Sonau, musichs, sonau. Ball i festa a la Catalunya del Barroc, amb balls com la pavana, el minuet, la follia i la contradansa, un ric repertori fruit de la investigació i l’arqueologia musical.

Clou el cicle de concerts el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, el diumenge, 4. Dirigit precisament per un il·lustre cerverí, Xavier Puig (1973) -que va ser director de les sis primeres edicions d’aquest festival- oferirà el programa Tradició i creació, amb peces dels grans clàssics del nostre cant coral, com Clavé, Millet, Vives, Nicolau, Morera o Pujol, fins arribar a Vivancos. Un seguit d’exposicions, conferències i documentals arrodoneixen aquest imprescindible festival. 

Xavier Vega i Castellví
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet