24/3/2021 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/festival-emergents-talent-concentrat-a-lauditori-163875
El cicle acollirà joves artistes nacionals i internacionals en quatre dies de programació intensiva
Aquest dilluns 22 de març s’ha presentat el Festival Emergents d’enguany a la Sala 4-Alicia de Larrocha de L’Auditori. En aquesta ocasió, l’edició passa de tenir una setmana de duració com als anys anteriors a programar tretze concerts condensats en quatre dies, entre el 25 i 28 de març.
El tap generacional és un concepte cada cop més usat. La música no n’és una excepció i és per això que, un any més, el Festival Emergents Barcelona aposta pels joves talents més destacats del panorama nacional i internacional. Un impuls que també es troba en l’ADN de la resta de la programació de L’Auditori.
Malgrat intensificar l’activitat en aquests quatre dies, s’hi ha volgut fer un lloc a diversos gèneres i formats musicals amb propostes simfòniques, de cambra, jazzístiques i de música coral. Un gran impuls musical de L’Auditori de Barcelona que ha comptat amb el suport de l’ESMUC, el Taller de Músics, el Conservatori Liceu, la Fundació Caixa d’Enginyers i Estrella Damm.
Malgrat intensificar l’activitat en quatre dies, hi haurà propostes simfòniques, de cambra, jazzístiques i de música coral
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i el seu director Kazushi Ono presentaran al públic català la cel·lista Anatastasia Kobekina i la pianista Alexandra Dovgan. La primera el 26 de març i Dovgan, noia prodigi de tretze anys, el 27 i 28 de març amb el Concert per a piano n. 1 de Mendelssoh.
La Banda Municipal de Barcelona no faltarà a la cita acompanyant, diumenge 28 de març, el quartet de saxos Kebyart, que farà l’estrena nacional del Concert per a quartet de saxòfons i conjunt de vent, del compositor nord-americà David Maslanka.
Pel que fa a la música de cambra, L’Auditori comptarà amb figures com la violinista Diana Tischenko, acompanyada del pianista Georgy Tchaidze (25/03), o el Trio Da Vinci (26/03).
Com a part de la col·laboració amb Joventuts Musicals de Catalunya, el Festival Emergents presenta dues joves intèrprets: la clavecinista Inés Moreno i la mezzosoprano Helena Ressurreiçao (26/03).
En l’àmbit coral, La Jove Capella Reial de Catalunya participarà, un any més, al festival. Aquest projecte, impulsat pel mateix Auditori de Barcelona, compta amb un grup reduït de cinc cantants i tres instrumentistes i oferirà un repertori centrat en Claudio Monteverdi. Un segon projecte coral se sumarà a Emergents, amb el concert del Cor Jove Nacional de Catalunya, dirigit per Lluís Vilamajó, que interpretarà obres de compositors alemanys com Haydn, Schubert o Brahms.
Les tres grans escoles de jazz del país, l’ESMUC, el Taller de Músics i el Conservatori del Liceu estaran representades amb propostes com la Clara Fiol (28/03), el Pere Navarro Quintet (26/03) i el Liceu Jazz Grup, un sextet sorgit del Conservatori Liceu (27/03) per mostrar el talent dels alumnes.
Emergents i l’estrena a Barcelona del segon disc de la pianista Mar Serra
El primer concert jazzístic serà el 25 de març a les 20 h amb el projecte Mar Serra Grup, creat per la pianista del mateix nom i amb el suport de l’ESMUC. Amb el segon treball discogràfic a l’esquena I Sempre Demà (Columna Música) fan el salt a la ciutat comtal després de presentar el disc a diversos escenaris de Catalunya. Un viatge que es va iniciar amb el seu primer disc Opus I (2011) amb què van establir els seus fonaments com a grup destacat en aquest tipus de formació.
Serra estarà acompanyada per un quintet format per la violinista Lluna Aragón, el guitarrista Jaime Basulto, Martí Serra al saxo i clarinet, el contrabaixista Franco Molinari i Joan Vidal a la bateria. I Sempre Demà es basa en l’habitual pràctica jazzística d’agafar motius d’obres anteriors o d’altres gèneres i convertir-les en nova música jazz. En el seu cas, però, ho fan a partir d’autors catalans com Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Robert Gerhard o Manuel Blancafort.
Pau Requena
Núvol