17/3/2021 |
http://avui.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/1940121-un-auditori-per-a-la-comunitat.html
L’Auditori Palau de Congressos de Girona celebrarà el 15è aniversari amb una programació especial al juny, que obrirà Josep Roca. El 12 de juny tindrà lloc al Camp de Mart un espectacular concert per a piano i drons, amb Marco Mezquida i el Cor Geriona.
L’ Auditori Palau de Congressos de Girona celebrarà el seu quinzè aniversari amb una programació especial, que tindrà lloc entre el 3 i el 12 de juny i que obrirà també, simbòlicament, una nova etapa i un nou model de projecte musical per a aquest equipament, dirigit des de la tardor passada per David Ibáñez. Aquesta nova etapa està marcada pel “compromís de servei públic amb i per a la ciutadania”, com va dir ahir el regidor de Cultura, Quim Ayats.
La programació especial dels 15 anys s’obrirà el dijous 3 de juny amb una conferència de Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, que protagonitzarà l’acte institucional d’inauguració (18.30 h). S’ha triat Roca perquè és “un gran melòman i un habitual dels concerts de l’Auditori” i també per haver estat “una de les personalitats que han donat suport amb més intensitat a la ciutat de Girona com a destinació de turisme de negocis, al costat dels seus germans Joan i Jordi”, amb referència a la doble naturalesa de l’equipament, com a auditori musical i com a palau de congressos.
El mateix dijous 3 de juny tindrà lloc a la Sala de Cambra un concert del gran pianista croat Ivo Pogorelich (1958), amb un programa plantejat com un “grans èxits” de la seva carrera i de la música clàssica, amb obres de Bach, Beethoven, Chopin i Ravel (20 h, 28 euros). Ja queden poques entrades per a aquest concert, anunciat prèviament. També es coneixia, perquè ja fa temps que es gesta a pesar de les dificultats del moment, que el duet empordanès Cala Vento estrenarà el divendres 4 de juny La comunidad, el projecte comunitari en què col·laboren amb col·lectius gironins com ara el grup de percussions Papaya Jam, el Projecte Montsalvatge i el cor Gospelians de Girona. “Aquest últim any ha estat molt rar per a tothom. Nosaltres, que estem acostumats a estar de gira, ens hem sentit molt sols i trobem a faltar la comunitat. Ens dona esperança el fet de poder crear música des de zero amb gent que no coneixes de res”, va dir Joan Delgado, bateria de Cala Vento.
El dissabte 5 i el diumenge 6 de juny tindran lloc els dos concerts en què Love of Lesbian presentarà el seu V.E.H.N. (Viaje épico hacia la nada), amb les entrades exhaurides per al primer i amb poques de disponibles per al segon.
I el dissabte 12 de juny es tancarà aquesta celebració amb un espectacle que, per raons òbvies, no tindrà lloc dins de l’auditori, sinó a l’exterior, al veí Camp de Mart de la Devesa: un concert per a piano i drons, a càrrec de l’intrèpid pianista menorquí Marco Mezquida –que crearà música especialment per a l’ocasió–, el Cor Geriona i, en la part aèria, Flock Drone Art , la primera empresa catalana que ofereix espectacles amb drons. Durant el xou, que durarà uns 15 minuts, s’enlairarà una flota de 50 drons il·luminats que, de manera coordinada, ballaran i crearan formes al cel nocturn. L’espectacle es podrà seguir des d’una grada al Camp de Mart (5 euros) i també des de diversos punts de la ciutat, de manera que s’evocarà una mena d’“Encontres a la tercera fase”, en paraules de Fran Arnau, director de Flock Drone Art.
Ahir, Ibáñez, Ayats i el programador de música clàssica, Víctor García de Gomar, van esbossar les línies mestres de la nova etapa que obre ara l’Auditori, amb tres objectius principals: en primer lloc, oferir una programació de servei públic, treballant constantment amb La Marfà i els principals centres educatius musicals, i donant suport a la creació i als artistes emergents i també a projectes orquestrals de tot tipus; en segon lloc, esdevenir un equipament de referència, amb estrenes, coproduccions i actuacions exclusives d’artistes internacionals, i, finalment, també ampliar la base social de la música a Girona, “reconnectant amb la ciutat”, i això implica atreure nous públics –sobretot apropar els joves a la música clàssica, a través d’un projecte previst a partir del 2022–, proposar nous formats de concert per millorar l’experiència presencial de la música en directe, i també desenvolupar el servei educatiu i obrir l’Auditori al seu entorn natural més proper, és a dir, la Devesa.
Entre les iniciatives més immediates, hi ha la reconversió del festival d’estiu Nits de Clàssica en “un paquet d’accions i projectes”, començant pel desdoblament del cicle Notes al Parc durant els mesos de juliol i agost. En l’apartat clàssic, García de Gomar va anunciar diverses accions com ara l’encàrrec a Benet Casablancas d’un nou quartet de corda que estrenarà el quartet francès Diotima, l’abril del 2022; la interpretació de la integral dels quartets de Mozart dedicats a Haydn, en dos concerts a càrrec del Quartet Gerhard, la tardor del 2021 i la primavera del 2022, quan també tindrà lloc un recital del prestigiós tenor peruà Juan Diego Flórez. A més, està prevista la incorporació dels cors de Girona en el projecte participatiu El Cor Canta, amb una gira per diversos auditoris catalans, el juny del 2022. García de Gomar també es va referir a l’Auditori com una incubadora de les arts, permeable a diverses disciplines artístiques. “Cultura en majúscules, amb la música com a leitmotiv principal.”
Els congressos del futur
Tot i que ahir es va insistir en la part més artística de l’Auditori, també es va fer referència al Palau de Congressos, amb objectius que es detallaran més endavant, com ara la transformació de l’edifici en un equipament més sostenible i eficient, i l’adaptació als nous formats d’esdeveniments amb tecnologia capdavantera.
XAVIER CASTILLÓN
El Punt / Avui