5/3/2021 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/el-barcelona-obertura-spring-festival-mes-cambristic-158684
Grigory Sokolov, Sol Gabetta i Daniil Trifonov són alguns dels artistes internacionals que protagonitzaran el tram de primavera de la segona edició festival
Aquest divendres 5 de març es dóna el tret de sortida a la segona edició del Barcelona Obertura Spring Festival que s’allargarà fins al dia 28 d’aquest mes. Aquests dies d’intensa programació clàssica a la ciutat comptaran amb la participació del Gran Teatre del Liceu, El Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona, Barcelona Global, Ibercamera, el Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i més de 40 entitats.
Tretze concerts cambrístics i dues òperes a les grans institucions musicals del país aspiraran a posicionar Barcelona “com una capital de la música clàssica”, com ha explicat Joan Oller, director del Palau de la Música a la roda de premsa de presentació del Festival d’aquest dilluns 1 de març al Liceu. L’acte també ha comptat amb el president de Barcelona Obertura, Ramon Agenjo, la coordinadora del Festival, Martina Ribalta i la plana major de les directives de les principals institucions organitzadores. Joan Subirats, sisè tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona també hi va ser present per representar el suport econòmic del consistori al Festival que hi destina una partida finançada amb la recaptació de l’impost turístic.
L’edició d’enguany arriba després de la cancel·lació precipitada del festival de 2020 per les restriccions de la Covid-19. El president de Barcelona Obertura, Ramon Agenjo ha volgut subratllar “la valentia de les tres institucions musicals programant molta qualitat malgrat les adversitats globals”, una actitud perseverant que ha permès tirar endavant aquesta segona edició del festival.
Malgrat aquest context, l’organització ha fet una clara aposta per les grans figures internacionals de la clàssica sense oblidar el talent local a través dels concerts que tindran lloc a les sales de L’Auditori, el Liceu i el Palau de la Música.
La primera cita serà el 5 de març amb Josep Pons dirigint l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu en un programa de danses hongareses i eslaves de Brahms, Dvorak, Kodály, Bartók i Borodin.
El Festival també és present a Lessons in Love and Violence, la darrera òpera de George Benjamin, estrenada en l’àmbit Estatal al Liceu el passat 26 de febrer i que es representarà fins l’onze de març.
El cap de setmana del 13 i 14 de març, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) serà la protagonista dels concerts de L’Auditori. Francesc Prat i la soprano Núria Rial es posaran al capdavant de l’orquestra per interpretar un programa dedicat a Robert Gerhard i Frederic Mompou.
La programació cambrística es concentra al palau de la música amb el concert del 15 de març de Grigory Sokolov, l’endemà, el dia 16 de març, amb el concert Pathos del Cuarteto Quiroga.
La Sala Pau Casals també acull el 18 de març un “Liederabend” amb Andrè Schuen i Daniel Heide interpretant La Bella Molinera de Schubert.
El 19 i 20 de març L’Auditori programa Utopia l’obra de la compositora catalana Sofía Martínez, un concert amb Sol Gabetta al violoncel i Elim Chan a la direcció.
L’Orquestra Camera Musicae interpretarà el 21 de març al Palau de la Música El Concierto de Aranjuez de Rodrigo amb Guillermo García Calvo com a director convidat i Pablo Sáinz Villegas a la guitarra en dos passis. La sala commemora el 80è aniversari de l’estrena al Palau d’aquest clàssic guitarrístic.
L’endemà, el Palau oferirà la integral dels Concerts de Brandenburg de Bach amb el conjunt Café Zimmermann, dirigit per Celine Frisch i Pablo Valetti.
El festival també acollirà una destacada cita pianística de la mà d’Ibercamera: Daniil Trifonov interpretarà un programa íntegrament dedicat al compositor de Lepzig el 23 de març al Palau de la Música Catalana.
El 25 de març el director Raphäel Pichon i el seu Ensemble Pygmalion presentaran al Palau la Passió Segons Sant Mateu de Bach.
La Jove Capella Reial de Catalunya sota la direcció de Lluís Vilamajó, posaran punt final a aquest Barcelona Obertura Spring Festival el 27 de març a L’Auditori de Barcelona. El mateix dia s’estrenarà l’altra proposta operística del Festival amb la nova producció d’Otello de la Bayerische Staatsoper dirigida per Gustavo Dudamel que comptarà amb un repartiment de luxe encapçalat per Gregory Kunde, Krassimira Stoyanova i Carlos Álvarez als rols principals.
Aquesta segona edició pren força després de l’èxit de la primera edició, celebrada entre els dies 4 i 17 de març de 2019, i que va comptar amb més de 33.800 assistents als 50 concerts. L’organització aspira a convertir el Barcelona Obertura Spring Festival com un referent a la ciutat i a fer-se un espai a l’ideari de la música clàssica de la capital catalana.
Les entrades per als concerts del festival es podran adquirir des del web www.barcelonaobertura.com.
Obertura City+: música a l’abast de tothom
A part de les 13 propostes del Barcelona Obertura Spring Festival aquestes setmanes coincideixen amb el circuit Obertura City+, organitzat pel mateix festival. El cicle presenta 27 concerts gratuïts a 20 espais diferents arreu de 10 districtes de la ciutat comtal.
Aquesta programació també es va haver de cancel·lar el passat 2020 i, aquest any, recupera els tres eixos temàtics de l’anterior edició: Univers Robert Gerhard, Fusió Europa i Beethoven. Amb l’Obertura City+ l’organització referma la seva aposta pel talent local en un moment complicat pel sector artístic.
Noelia Rodiles, Marc Heredia, Barcelona Clarinet Players, Cosmos Quartet, Fahmi Alqhai, Llÿr Wiliams, Quartet Altimira i Josep-Ramon Olivé són alguns dels artistes més destacats d’aquesta reprogramació. Alguns dels espais que acolliran els músics són el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Casa Batlló, Fundació Miró, la Presó Model, el CaixaForum, La Fundació Tàpies i el MACBA.
Aquest circuit, que s’allargarà fins ben entrat l’estiu, acollirà una marató de les 32 sonates per a piano de Beethoven organitzada conjuntament amb el Concurs Maria Canals.
Pau Requena
Núvol