Jordi Savall uneix músics jueus, musulmans i cristians en un concert
30/6/2004 |
Arvo Pärt dedica a les víctimes de l'11-M l'obra de 5 minuts encarregada pel Fòrum.
La idea d'aquest programa va néixer fa dos anys després de la invasió d'Afganistan", explica Jordi Savall.
Jordi Savall dirigeix demà un concert dedicat a la pau a l'Auditori en què fa evolucionar una peça de cant gregorià del segle X fins als nostres dies i l'acaba amb una obra d'encàrrec composta per l'alemany Arvo Pärt.
Da Pacem Domine és una estrofa anònima del segle X que demana la pau a Déu i que Savall fa evolucionar al llarg de prop de dues hores per la història i la geografia jueva, cristiana i musulmana. "La idea d'aquest programa va néixer fa dos anys, després de la invasió de l'Afganistan", explicava ahir Savall en la presentació del concert.
És per això que, sota el títol Diàleg de les músiques de l'Orient i de l'Occident, Savall fa confluir músiques de tradició israeliana, persa, valenciana, berber, grega, afganesa, iraniana, castellana, el Misteri d'Elx, salònica, hebraica, sefardita, el Llibre Vermell de Montserrat i l'estrena mundial d'un altre Da Pacem Domine, una obra de cinc minuts escrita expressament per tancar aquest cicle pel berlinès Arvo Pärt. Per acabar la primera part del concert i obrir la segona, Savall utilitza dues obres que fan evolucionar aquest anònim gregorià: la de Gilles Binchois, del segle XV, és a tres veus, mentre que la de Hieronimus Parabosco, del segle XVI, és a quatre veus.
Interculturalitat
Potser, de tots els del Fòrum, aquest sigui un dels concerts que millor recull l'esperit d'interculturalitat, ja que dalt l'escenari es reuniran músics jueus, cristians i musulmans. Per dur a terme la gesta, Savall s'ha envoltat de les dues formacions musicals que dirigeix, la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, a més de la cantant Montserrat Figueras i l'arpista Arianna Savall, i d'una sèrie de músics provinents de diferents països com la cantant afganesa Ustad Mahwash, que vindrà acompanyada de l'Ensemble Kabul; la cantant Begoña Olavide, també especialista en la interpretació del saltiri; la ballarina índia Shantala Shivalingappa, el músic jueu iraquià Yair Dalal, especialista en l'oud, igualment com el marroquí Driss El Maloumi; un virtuós del sarod, Ken Zuckerman, i el grec Dimitri Psonis, especialista en música bizantina i en el santur.
"Vivim uns moments en què és més necessari que mai acostar-se a altres cultures, conèixer-les, establir-hi diàlegs. I aquests diàlegs només poden fer-se realitat amb el coneixement, l'obertura i les ganes d'acceptar la diferència". Així presentava el músic el concert que demà oferirà a l'Auditori i que s'emmarca perfectament dins l'esperit d'interculturalitat del Fòrum.
Estrena mundial
Pel que fa a l'obra d'Arvo Pärt, un dels compositors actuals amb més reconeixement internacional, Savall va explicar que li havia encarregat el final d'aquest conjunt de "peces encaixades entre elles com un mosaic". Savall va explicar ahir a la presentació del concert que la música que ha compost Pärt "s'integra perfectament en la resta de músiques i que té molta força i dramatisme".
El músic també va explicar que Pärt li va dir que havia escrit l'obra en una nit i un dia, després de veure per televisió les imatges dels atemptats de l'11-M de Madrid, en homenatge a les víctimes. Amb tot, l'obra de Pärt, que és estrena mundial, només dura cinc minuts de les gairebé dues hores de durada del concert.
Per Savall, però, l'important és que gairebé tota la música que s'escoltarà demà és "contemporània", ja que tan sols hi ha "20 minuts de partitura, la resta és una acció creativa continuada".
Marta Porter
Avui