ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

L'estiu és un festival

27/6/2004 |

 

Festival Castell de Peralada
10 juliol-18 d'agost Peralada

Glamur i risc, aquesta pot ser una bona forma de definir el Festival de Peralada. Com un transatlàntic de luxe solcant l'estiu musical, el certamen empordanès obrirà les portes -després del tradicional concert de música catalana que enguany compta amb la presència de l'Orfeó Català (10 de juliol)- amb una de les estrelles indiscutibles de la batuta, Lorin Maazel (16 de juliol). Al davant tindrà una jove formació, la Filharmònica Arturo Toscanini, de la qual fa poc va ser nomenat director titular. I és que sovint les estrelles que desfilen per l'escenari semblen competir amb les estrelles que il·luminen els jardins del castell.

L'afició del festival per les veus té enguany variades manifestacions, des del veterà Ruggiero Raimondi (1 d'agost) fins a la pantera teutona Ute Lemper, darrerament abonada als escenaris catalans (25 de juliol) passant per un nom de la casa com Joan Manuel Serrat i el seu Serrat simfònic (3 d'agost), estrenat l'any passat al Palau Sant Jordi. L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya que ja el va acompanyar en aquella ocasió torna a actuar amb el Noi del Poble Sec i enceta en aquesta edició una relació més estreta amb Peralada. Un nou exemple: es posarà al fossar en les funcions (2 i 4 d'agost) de Madama Butterfly de Puccini que compta amb Cristina Gallardo-Domás com a la dissortada protagonista.

L'òpera és un dels grans eixos tradicionals del festival. A més del títol puccinià, un autor cada cop més present als nostres escenaris, Janácek, estarà representat per una de les seves obres mestres, El cas Makropoulos, cortesia del Teatre Helikon de Moscou (10 d'agost). Més exòtica, en el bon sentit de la paraula, és la proposta del Teatre Nacional de l'Òpera de Pequín amb La deessa del riu Lu (15 d'agost). Ara bé, potser l'oferta més destacada (i arriscada) de Peralada és 1714. Món de guerres (17 de juliol). Una òpera contemporània, ara i aquí, no deixa de ser, per desgràcia, una raresa. Una òpera escrita a dotze mans -Joan Enric Canet, Ximo Cano, Josep Maria Mestres Quadreny, Ramon Ramos, Rafael Reina i Josep Vicent en són els compositors-, ja és gairebé insòlit. Això sí, l'estrena serà només semiescenificada.

Empordà, 2004, festival. L'equació només té una solució: Dalí. Peralada ret el seu homenatge dansat al surrealista pintor recuperant telons i dissenys per a coreografies com El sombrero de tres picos i El Café de Chinitas (18 d'agost), així com Tristan fou, Laberint i Bacanal, aplegats sota el paraigües Dalidance (17 de juliol). No cal oblidar tampoc el clarinet de Woody Allen amb la New Orleans Jazz Band (5 d'agost, l'única actuació aquest estiu del cineasta a l'Estat) i la guitarra de Paco de Lucía (11 d'agost) com a altres cites destacades de Peralada. Com també mereix subratllar-se la presència de quatre dels més interessants pianistes espanyols del moment, Rosa Torres Pardo (7 d'agost), Iván Martín (9 d'agost), Miguel Baselga (16 d'agost) i Javier Perianes (17 d'agost), tots a l'escenari més recollit de l'església del Carme.


Festival Internacional de Música Pau Casals
10 de juliol-28 d'agost El Vendrell

L'advocació de Pau Casals sempre ha donat caràcter al festival del Vendrell, i ha atorgat un paper destacat al violoncel. La 24 edició no és pas cap excepció, que arrenca el 10 de juliol no amb un, sinó amb dos violoncel·listes, Roel Dieltiens i Alexander Rudin, acompanyats per l'Orquestra de Cambra Música Viva de Moscou (10 de juliol). Per als amants de les rareses, el programa inclou obres de Vielgorsky i Franchomme. Més violoncels de la mà de Joaquim Alabau amb la Camerata XXI (7 d'agost) i Michal Kanka amb la Sinfonieta Txeca (12 d'agost), tots dos amb concerts de Boccherini, acompanyaran altres instruments de corda, la lira, la viella i el rebab que Jordi Savall tocarà al costat del sempre fidel percussionista Pedro Estevan (5 d'agost) en un atractiu periple musical que va de Galícia a l'Afganistan passant per peces de tradició sefardita.
Per comprovar si la veu del baríton és la més propera al timbre del violoncel, res millor que anar a escoltar Vladímir Txernov, en un preciós programa rus de cançons de Borodin, Dargomijski, Txaikovski, Arenski, Glinka, Rubinstein i Rakhmàninov (28 de juliol). De les cordes vocals a les cordes del piano, amb Adolf Pla interpretant el Concert núm. 3 de Beethoven amb la Filharmònica de Rússia (21 d'agost), i el duo Lucille Chung i Alessio Bax amb obres del segle XX (28 d'agost). Una prestigiosa formació com el Trio Guarneri de Praga (14 d'agost) i grups de casa com l'Orquestra de Cambra Catalana (17 de juliol) i, en ple 25 aniversari, la Cobla Mediterrània (22 de juliol) són altres dels concerts programats al Vendrell, al costat dels aires argentins del New Tango Ensemble (26 d'agost) i dels Nens Cantors de Tölz, un dels millors cors infantils europeus que, com faran també al Festival de Torroella de Montgrí, interpretaran els sis Motets de Bach (19 d'agost).

Xavier Cester
Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet