19/1/2021 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/losv-mes-bucolica-148577
L’Orquestra Simfònica del Vallès ofereix un cap de setmana amb tres concerts centrats en Beethoven i Brahms.
La formació vallesana entoma el proper cap de setmana les regnes d’una de les simfonies més conegudes de la història: la Simfonia N.6 “Pastoral” de Ludwig van Beethoven. La primera cita serà al Centre Cultural Terrassa, divendres 22 de gener, l’endemà, dissabte 23, serà el torn del Palau de la Música i diumenge 24 el Teatre-Auditori de Sant Cugat acollirà el darrer concert.
A la cèlebre Simfonia s’hi sumarà la interpretació del Doble Concert per a Violí i Violoncel de Johannes Brahms. Per aquesta obra, l’OSV comptarà amb la violinista austríaca Birgit Kolar i la viol·loncelista francesa Camille Thomas com a solistes. Totes dues sota la batuta de la recentment nomenada directora titular i artística de la Orquesta de la Comunidad de Madrid (ORCAM), la polonesa Marzena Diakun.
El concert s’emmarca en el cicle Simfònics al Palau, que enguany celebra el quart de segle, i està coproduït per la mateixa Orquestra Simfònica del Vallès juntament amb el Palau de la Música Catalana. Com en moltes altres produccions, el conjunt compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.
La natura, la vitalitat i l’amistat són els fils conductors d’aquesta inspiradora proposta. Brahms va compondre el doble concert durant un estiu de vacances a les muntanyes suïsses. El compositor romàntic va concebre l’obra pel violinista Joseph Joachim i el violoncel·lista Robert Hausmann, fet que va enfortir la seva relació amb tots dos intèrprets. Per una banda, va resoldre les diferències amb Joachim, vell amic del creador, i per l’altra banda, va complir amb la promesa de compondre un concert pensat per Hausmann. Tots tres companys van viure l’estrena d’aquesta obra plena de bona voluntat el 1887 a la ciutat de Colònia i va esdevenir la darrera peça orquestral del compositor alemany.
La natura, la vitalitat i l’amistat són els fils conductors d’aquesta inspiradora proposta
Beethoven, com Brahms, va trobar la inspiració per la seva “Pastoral” gaudint del repòs de la natura. Al de Bonn li encantava sortir de la ciutat i passejar pels camps i boscos dels petits pobles de la rodalia. De les anotacions musicals que feia en aquelles excursions en va treure grans obres com aquesta Simfonia estructurada en cinc moviments. Al llarg d’aquests passatges es van mostrant sentiments contrastats, amb una visió i tractament musical pràcticament barrocs. Es descobreixen els sentiments que es desvetllaven a la ment de Beethoven quan arribava al camp, s’aprecia el so de la natura i es mostra una vida del món camperol idealitzada, que recorda a les clàssiques Bucòliques de Virgili de segles abans.
L’estrena de la “Pastoral” a la Viena de 1808 no va acabar de convèncer. El públic, sigui pels cànons de l’època o pel que estaven acostumats a sentir a les anteriors simfonies de Beethoven, va semblar una creació excessivament calmada i introspectiva.
Tot i que els dos compositors protagonistes són homes la producció també vol donar visibilitat femenina. Totes les solistes són dones i també ho és la directora de l’orquestra Marzena Diakun. Diakun, de 39 anys, va obtenir reconeixement internacional arran dels nombrosos concerts amb l’Orchester Philharmonique de Radio France la temporada 2015-2016. Entre la seva col·lecció es troben diversos premis a la seva Polònia natal i arreu d’Europa com el del prestigiós 59è Concurs de Primavera de Praga per a Directors d’Orquestra de la República Txeca. Pel que fa a aquesta temporada 2020-2021, a part de ser la directora de l’ORCAM, s’ha convertit en la primera directora invitada a l’Orquestra de Cambra de París.
Un quart de segle de Simfònics al Palau
L’Orquestra Simfònica del Vallès protagonitza la seva 25a temporada de Simfònics al Palau. Aquest cicle, fet a mida per l’OSV, busca mostrar grans obres de repertori clàssic i innovar amb elements d’altres disciplines artístiques com el cinema, la dansa, la teatralitat, el musical i altres gèneres musicals. Tots ells amb un punt de trobada: el simfonisme.
L’edició d’enguany va engegar motors el passat mes de setembre amb Carmina Burana de Carl Orff i es tancarà amb la interpretació de La Novena simfonia de Beethoven el pròxim 29 de maig de 2021, tot passant per obres com El somni d’una nit d’estiu de Mendelssohn, El senyor dels anells i el Requiem de Mozart. La programació també comptarà amb obres de nova creació com dues estrenes de Marc Timón amb textos d’Irene Solà i Greta Thunberg.
Pau Requena
Núvol