9/12/2020 |
https://www.nuvol.com/musica/classica/lagonia-del-liceu-140622
La situació posa entre l’espasa i la paret una infraestructura essencial pel país
El Gran Teatre del Liceu es veu obligat a suspendre les funcions de l’òpera La Traviata del dia 8 i 9 de desembre atès que no es flexibilitzen les restriccions d’aforament. Actualment, les grans sales de Catalunya tenen un topall de 500 assistents per passi, cosa que comporta un 20% de l’ocupació del teatre de La Rambla. Un 20% d’ocupació que es tradueix en una reducció d’un 80% dels ingressos de l’espai. Una situació inviable a l’hora de programar i tirar endavant una producció tan massiva i que compta amb tanta gent i requereix una gran inversió com una òpera.
La mesura de cancel·lar les funcions d’aquest dimarts 8 i dimecres 9 de desembre és provisional. I arriba després d’una roda de premsa dilluns 7 al migdia en què la plana major del PROCICAT va tancar la porta a la petició del Liceu d’augmentar l’aforament a un mínim d’un 50% del total unes 1.144 localitats.
Poques hores abans de l’anunci, Miquel Sàmper, el conseller d’interior, en una entrevista a TVE semblava esperançar a la població anunciant que al PROCICAT treballaven en “la possibilitat d’augmentar el límit d’aforament del Gran Teatre del Liceu” i que es donarien a conèixer les conclusions poc després.
La darrera ocasió en què s’ha pogut gaudir d’aquesta proposta de La Traviata amb la direcció musical de Speranza Scappucci és amb l’edició del Liceu Under 35, amb entrades a 15€ per a 500 joves menors de 35 anys, d’aquest dilluns 7 a les set del vespre.
De moment, i fins a nou avís, el Gran Teatre del Liceu manté el repartiment de La Traviata a la ciutat de Barcelona, amb molta esperança i poques certeses, de reprendre la resta de la quinzena d’actuacions previstes. Una situació que, sumada a les pèrdues milionàries d’aquest 2020, posa entre l’espasa i la paret una infraestructura essencial pel país.
La negativa de respondre positivament a la proposta del Liceu arriba després d’un seguit de converses entre la institució i Generalitat que, aparentment, han estat insuficients.
Davant el creixement de les dades de propagació de la COVID-19 a Catalunya, divendres es va fer saber que Catalunya no avançaria al següent tram, tal com estava previst per dilluns 7 de desembre. Amb això, la primera funció prevista pel dissabte 5 de desembre es va desdoblar en una segona el divendres, un dia abans, per intentar oferir la proposta com a més espectadors millor.
La crítica situació de l’espai va fer que Salvador Alemany, president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, convoqués el mateix dissabte 5 una reunió d’urgència amb la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per avaluar la situació artística, econòmica i reputacional del Teatre.
Pau Requena
Núvol