ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Peralada estrenarà una òpera col.lectiva sobre la guerra

22/6/2004 |

 

L'obra '1714. Món de guerres', composta per sis autors, arribarà a Barcelona a finals de juliol.

L'estrena d'una òpera de nova creació no és un fet gaire freqüent. Quan està compost a 12 mans i interpretada per 100 artistes es converteix en una cosa excepcional. Per això va ser molt gran l'expectació que va aixecar la presentació de 1714. Món de guerres. Amb llibret i direcció artística d'Albert Mestres i direcció escènica de Ramon Simó, l'obra s'estrenarà el 23 de juliol al Festival Castell de Peralada i el 26 i 27 del mateix mes es podrà veure a Barcelona en el marc del Grec.

La idea de treballar amb sis compositors és, per Mestres, la millor manera de plasmar que la guerra és "el caos, la barreja, el desequilibri. La coherència estructural que hauria aportat un sol compositor hauria perjudicat el conjunt i la força dramàtica de l'obra". Malgrat el títol, l'obra no es planteja com una òpera històrica ni com "un intent d'exalçar o de demonitzar els mites bèl.lics", sinó que es concentra en el bàndol en què "no hi ha més que perdedors", el de les víctimes civils, que s'anomenen eufemísticament "danys col.laterals".

Mestres converteix el camp de batalla en un escenari a mig camí entre la galeria dels horrors i la sala de celebritats. Així, Pinxo i Panxo --interpretats per Manel Barceló i Xavier Mestres-- detenen Jean-Jacques Rosseau i Cesare Beccaria sota l'acusació d'espies. Després de ser torturats, els filòsofs són executats. A la segona part, el Marquès de Sade, que fa d'observador internacional, aprofita per anar-se'n al llit amb una menor que es prostitueix per sobreviure. Davant la denúncia d'una membre d'una ONG, la nena és afusellada i la cooperant, violada. Al final, Sylvia Plath busca escombraries entre morts i ferits.

VEU PARLADA I CANTADA
La música ha estat composta per Rafael Reina, Ramon Ramos, Ximo Cano, Joan Enric Canet, Josep Maria Mestres Quadreny i Josep Vicent. Aquest últim, encarregat de coordinar una "multipartitura", reconeix que aquesta particularitat suposa "una complicació per als cantants" i que hi ha un parell de moments "especialment complexos" per al cor de la Generalitat Valenciana. Prestigiós percussionista, Vicent liderarà l'Amsterdam Percussion Group, que unirà la seva música a la de l'orquestra Pablo Sarasate de Pamplona. Sobre el diàleg que mantenen els dos solistes, el baix Pau Bordas i Carles Dènia, amb els actors, Vicent assegura que "veu parlada i cantada conviuen amb naturalitat".

La mateixa naturalitat amb què Simó combina la Commedia dell'Arte amb formes expressives contemporànies. El director escènic, que ha fet tres versions del muntatge, utilitza com a teló de fons una pantalla en què projecta imatges que contrasten amb l'acció.
Amb un cost total de 634.000 euros, l'espectacle, que ha trigat dos anys a agafar forma, ha estat coproduït pel Festival Grec, l'Institut Valencià de la Música, la Fundació Sarasate de Pamplona i el Festival de Peralada. El subdirector d'aquest certamen, Luis Polanco, va voler destacar que aquesta obra és "una gran oportunitat perquè el públic, especialment el més jove, compari diverses composicions i per començar a trencar el costum d'anar només al divo".

Roger Pascual
El Periódico

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet