La Simfònica del Vallès fitxa Albert Guinovart
16/6/2004 |
Concerts Simfònics al Palau oferirà dotze concerts en què es combinarà la música de repertori i la contemporània.
L'Orquestra Simfònica del Vallès va presentar ahir la seva pròxima temporada, que incorpora com a novetat principal la figura de l'artista resident, en aquest cas, el pianista i compositor Albert Guinovart.
La residència es concreta en tres concerts dins de cadascuna de les temporades estables de l'orquestra, la que fan al Palau de la Música Catalana els dissabtes a la tarda -Concerts Simfònics al Palau- i la que fan al teatre La Faràndula de Sabadell els divendres a la nit -Concerts Simfònics la Faràndula.
Guinovart va agrair públicament la residència i va recordar que la seva relació amb l'orquestra vallesana va començar ja fa nou anys, quan va tocar un concert de Mozart a la primera temporada, i hi va continuar col·laborant com a compositor i arranjador.
Al primer dels concerts, titulat AmèriCAT: de Broadway al Paral·lel perquè està dedicat als musicals, Guinovart actuarà tant com a pianista com com a compositor, acompanyat de la cantant Laura Simó; mentre que el segon pretén acostar la música argentina al Vallès i ho fa combinant compositors argentins -Alberto Ginastera- amb sabadellencs -Benet Casablancas i Pere Valls, de qui s'estrenarà el Concert per a contrabaix i orquestra-, a més de l'obra Infamia: Tangos de Barcelona, de Guinovart, que segons va explicar ahir el mateix compositor en la presentació de la temporada "és una obra que mai he tocat a Barcelona, malgrat que tinc un disc editat amb l'OBC i l'he interpretat amb l'Orquestra de Colònia i a Hèlsinki".
Finalment, el compositor estrenarà una obra d'encàrrec, el Concert per a piano i orquestra número 1, a més d'una sèrie d'obres que haurà triat el públic prèviament. "Ha estat un encàrrec de l'orquestra -va dir- i encara no l'he començat, però serà un concert de sentiments romàntics, amb el pianista com a eix principal i una orquestració que no avorreixi ni els músics ni el públic".
I és que, segons el compositor, la música "ha de fer vibrar i emocionar el públic". "Com que no sóc tan pedant per pensar que algú tornarà a escoltar una obra meva, vull que la gent s'ho passi bé", bromejava. Amb tot, Guinovart va deixar clar que "l'època en què hi havia una total desconnexió entre els compositors i el públic ja està passant. Aquests anys en què els compositors es quedaven tancats a casa seva i no tenien contacte amb el públic van fer avançar molt la música en l'aspecte intel·lectual, però van perdre el públic. Jo crec en el compositor que a més és intèrpret i director".
Edmon Colomer, director titular de la formació, va assegurar que "l'objectiu de l'Orquestra és fidelitzar el públic", que la temporada passada va arribar al vuitanta per cent d'ocupació amb una mitjana de 1.500 espectadors per concert, i que per això "combina la música de repertori amb obres més modernes i arriscades".
Marta Porter
Avui