26/10/2019 |
Qui podia pensar, quan es van crear ara fa 8 anys, que els Sopars Lírics 7 Portes esdevindrien un clàssic barceloní. Una d’aquelles cites que s’integren i donen gruix al teixit cultural d’una ciutat. De fet, no s’ho pensaven ni tan sols els seus creadors: Roger Alier, referent operístic barceloní, el seu partner in crime i successor a La Vanguardia, Jordi Maddaleno, i el propietari del llegendari restaurant, Francesc Solé Parellada. Tots ells ho van confessar a la presentació de la vuitena edició d’aquest particular cicle que vincula música i gastronomia, mentre compartien taula, conversa i el justament famós arròs de la casa, amb la premsa.
Un dinar que va servir per repassar la proposta d’enguany però també per fer una mirada enrere i valorar una trajectòria que no es pot menystenir i que ja ha atret més de 2.500 persones. Perquè, més enllà d’àpats i anècdotes, pels Sopars Lírics 7 Portes han passat tant cantants consagrats com, i això és el més important, alguns dels joves més prometedors del nostre país, molts dels quals estan ja desenvolupant una carrera important. Noms com els de les sopranos Sara Blanch, Mercedes Gancedo, Serena Sáez, Eugenia Montenegro, Maribel Ortega o Maite Alberola; tenors com David Alegret, Beñat Egiarte o César Cortés; contratenors com Víctor Jiménez o Hugo Bolívar; mezzosopranos com Anna Tobella o Elena Ressureiçao i barítons com Carles Daza, Josep Ramon Olivé o Carles Pachón donen una pista s’obre l’ull dels organitzadors i la voluntat de donar oportunitats al veritable talent.
Més enllà de la qualitat intrínseca de la proposta musical, el que fa especial aquestes trobades és la complicitat, la màgia que es crea gràcies a la proximitat tant dels responsables com dels intèrprets amb els assistents, als quals se’ls ofereix un sopar sorpresa (amb la qualitat habitual de la casa) i un concert posterior amanit amb els comentaris distesos de Roger Alier i Jordi Maddaleno. Però perquè aquest clima d’intimitat es produeixi és clau un entorn com el del 7 Portes, fundat ja fa gairebé dos segles, símbol de la ciutat i d’un barri com el de la Barceloneta en el qual, concretament a la llotja que estava situada enfront del restaurant, es van oferir les primeres representacions operístiques de la ciutat, com va recordar el mestre Alier. El 7 Portes té aquell encant, aroma i història que indueix a la trobada sense temps, la llarga sobretaula. Si en el seu dia figures com Picasso, Lorca, Dalí o Miró hi van passar hores i hores, la tradició de la tertúlia es manté avui dia al 7 Portes, a través de grups de tota mena que troben entre les seves parets i els seus fogons l’entorn ideal.
Tornant a la música, en aquesta vuitena edició el catàleg de cantants és temptador. Trencaran el gel el 21 de novembre el tenor Samuel Peláez, deixeble del llegendari Jaume Aragall, al costat d’una de les revelacions més joves del panorama operístic català, el baríton Jan Antem, que amb tan sols 21 anys ja ha format part de l’Accademia del Festival Rossini, a Pesaro. Ambdós oferiran un programa conjunt amb àries i duos d’òpera que cal no perdre’s. Prendrà el relleu Anna Gomà, una veu de gran projecció i una intèrpret amb una important formació teatral que ja ha intervingut en un cicle del prestigi del LIFE Victoria. Completen el cartell la soprano Tabita Martínez, un nou contratenor, el basc Mikel Uskola i encara un recital més, el que oferirà el guanyador del Concurs Josep Palet de Martorell, certamen amb el qual els Sopars Lírics 7 Portes ha establert un vincle. Tot plegat, amb la garantia de qualitat que aporta la participació, en tots els recitals, de Josep Buforn com a pianista acompanyant, sense dubte un dels millors especialistes del nostre país en la matèria.
Antoni Colomer
Núvol