ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Comiat amb Mahler

18/9/2019 |

 

Zubin Mehta, de 83 anys, porta la seva última gira com a director de la Filharmònica d’Israel avui a L’Auditori, on inaugura el cicle BCN Clàssics
 
“Aquesta és la gira de més èxit que hàgim fet mai”, afir­mava ahir el direc­tor a Bar­ce­lona
Després de més de 4.000 con­certs al cap­da­vant de la Fil­harmònica d’Israel, de la qual és la batuta titu­lar des del 1977 i direc­tor vita­lici des del 1981, tot i que les seves col·labo­ra­ci­ons es remun­ten al 1961, Zubin Mehta (Bom­bai, 1936) s’aco­mi­ada d’aques­tes res­pon­sa­bi­li­tats en una gira –“la de més èxit que hàgim fet mai”, asse­gura– que avui pas­sarà per Bar­ce­lona. Mehta, acom­pa­nyat, a més de l’orques­tra isra­e­li­ana, pel Cor de Noies i el Cor Infan­til de l’Orfeó Català, així com per la mez­zo­so­prano ale­ma­nya Ger­hild Rom­ber­ger, diri­girà la Sim­fo­nia número 3 en re menor de Gus­tav Mah­ler en un reci­tal que inau­gu­rarà la nova tem­po­rada de BCN Clàssics, que ini­cia d’aquesta manera una aliança amb L’Audi­tori, a més de la que ja manté amb el Palau de la Música. “Quan la inter­preto amb els meus col·legues isra­e­li­ans se’m con­ti­nua tren­cant el cor”, deia ahir Mehta –en una roda de premsa a Bar­ce­lona– d’una obra que en l’actu­a­li­tat, segons va asse­gu­rar, “no hi ha gai­res direc­tors” que la sàpiguen diri­gir. “Berns­tein em va dir una vegada que el sisè movi­ment no havia de durar en cap cas menys de 25 minuts i, tot i que no ho cro­no­me­tro, vaig pren­dre’m el seu con­sell seri­o­sa­ment”, va esgri­mir el direc­tor, amb mur­ri­e­ria, quan se li va pre­gun­tar si, amb l’edat, els tem­pos de les obres que diri­geix un mes­tre es van fent més lents.

Mehta, que té l’agenda plena fins al 2022 amb altres pro­jec­tes, no va dub­tar a qua­li­fi­car la Fil­harmònica d’Israel com “una de les millors orques­tres del món” i va recor­dar quan, fa ja 58 anys, va diri­gir-la per pri­mera vegada: “Ales­ho­res estava encara for­mada per músics que havien vis­cut en l’imperi Aus­tro­hon­garès! La d’ara és ja la ter­cera gene­ració de músics isra­e­li­ans.” El direc­tor, però, no va esten­dre’s única­ment quan va par­lar de l’obra de Mah­ler (“el sisè movi­ment és una de les peces musi­cals més boni­ques que he diri­git”, va adme­tre), sinó també quan se li van fer pre­gun­tes de política. Sobre Israel, i després d’asse­gu­rar que per a ell seria “un somni” que algun dia músics pales­tins s’inte­gres­sin a la Fil­harmònica, va mani­fes­tar-se en “des­a­cord” amb la “majo­ria” de polítiques del pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu. I sobre les dis­pu­tes ter­ri­to­ri­als al Caix­mir, Mehta, amb pas­sa­port de l’Índia, va afir­mar que eren un “escàndol abso­lu­ta­ment inac­cep­ta­ble”. “Hi ha 210 mili­ons de musul­mans a l’Índia i hem vis­cut com a ger­mans. El pre­si­dent de l’Índia i el capità de l’equip de cri­quet, que és una cosa sagrada, n’eren, de musul­mans!” Sobre Plácido Domingo, sobre el qual també li van pre­gun­tar, d’altra banda, només va tenir bones parau­les: “No hi ha hagut mai cap can­tant de la seva gran­desa, ni tan sols Caruso!”

BCN Clàssics, a L’Audi­tori, hi cele­brarà el pri­mer tri­mes­tre de l’any vinent tres con­certs més (Mariss Jan­sons amb la Baye­risc­hen Rund­funks, Simon Rattle amb la Lon­don Symp­hony i un reci­tal del pia­nista Iev­gueni Kis­sin), i al Palau de la Música n’hi té pro­gra­mats qua­tre més: Jaime Martín amb l’Orques­tra de Cadaqués i l’Esco­la­nia de Mont­ser­rat, el 7 de novem­bre, i, ja el 2020, Gia­nan­drea Noseda amb l’Orques­tra de Cadaqués i el Cor Esta­tal de Letònia; l’Aca­demy of St Mar­tin in the Fields, i una altra vegada Zubin Mehta, al cap­da­vant de la Fil­harmònica de Viena. 

GUILLEM VIDAL
El Punt/Avui

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet