ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Conversa amb Víctor García de Gomar. El Nits de Clàssica 2019 i més

5/8/2019 |

 

Nits de Clàssica 2019

Acabat de tornar de Bayreuth, suposem que encara adaptant-se al nou rol de director artístic del Liceu, parlem uns minuts amb Víctor García de Gomar, sobretot i principalment del Nits de Clàssica 2019 del qual és programador i alma mater però també ens deixem portar una mica i anem saltant d’un tema a l’altre.

En primer lloc, els números i tot i que encara no s’ha fet el recompte exhaustiu, es mouen al voltant del que és habitual, un 90% de l’ocupació en la programació d’enguany. Uns volums rellevants que refermen, d’una banda la consolidació d’aquest festival, i de l’altra, el bon gust dels gironins, també en clàssica.

Pel que fa al contingut els objectius s’han assolit abastament. L’edició de 2019 pretenia revisitar alguns dels grans catàlegs del repertori clàssic i fer-ho amb destacats intèrprets que estan cridats a marcar una nova generació de referents. Ens referim als cicles de Schubert a càrrec del baríton Benjamin Appl, a les Suites per a violoncel de Bach per Queyras, al Clavecí ben temperat per Alard o a les Sonates i Partites per Tetzlaff. I evidentment Garcia de Gomar es mostrava satisfet del nivell assolit, de la resposta del públic i d’haver creat experiències de comunió entre una música extraordinària i una pedra, un entorn adequat amb una bellesa d’altres èpoques però que faciliten el punt de recolliment i intimitat requerits per assolir una experiència sensitiva de qualitat.

Respecte l’edició de 2020. Em sap greu, cap exclusiva. O potser sí. Després de donar-se un cert temps per valorar-ho a tres bandes (Liceu, Girona i ell mateix) García de Gomar em fa saber que han decidit que almenys durant les properes dues edicions, que culminaran en el desè aniversari del Nits, compaginarà ambdues ocupacions. Bones notícies!

 

Girona

Com a humil observador de la clàssica a casa nostra considero que fa anys que d’una forma evident el centre de gravetat durant l’estiu es desplaça de Barcelona a les comarques gironines. El triangle Nits de Clàssica (abans Músiques religioses)-Torroella-Vilabertran programat de forma gairebé seqüencial, des de finals de juny a setembre, proposa una oferta exquisida focalitzada en tres formats: els solistes i la cambra a Girona, l’orquestra a Torroella i el lied a Vilabertran. I aquí em deixo portar i especulo... per què no lligar sinèrgies i fer un espatarrant festival, respectant el caràcter i la personalitat de cada proposta però amb possibles beneficis comuns? García de Gomar no ho veuria malament i considera que la magnífica relació entre els programadors podria fer-ho possible algun dia. Veurem...

Finalment pregunto sobre fins a quin punt, i vistes amb perspectiva les programacions de les edicions del Nits, el festival ha estat influenciat per Harmonia Mundi, com a segell discogràfic amb una proposta estètica molt particular, que durant uns anys va tenir una botiga a Girona i reconeix una sintonia, el compartir una determinada sensibilitat i un cert apropament cap a la música antiga i barroca que fa que intèrprets com Faust, Melnikov, Staier, Bezuidenhout, Queyras, Tharaud, Jacobs, la RIAS Kammerchor, la Freiburger Barockorchester, Padmore, Anonymous 4, ... hagin farcit les programacions del Nits. I per molts i molts anys! 

Ignasi Albors
Catclàssics

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet