10/7/2019 |
El Barcelona Festival of Song, que aquest any celebra la quinzena edició, va arrencar el passat 4 de juliol al Palau de la Música amb el recital de la seva directora artística, la soprano colombiana establerta a Catalunya Patricia Caicedo, i el pianista d’origen grec Nikos Stavlas.
La tasca de difusió de la cançó de cambra en català, castellà i portuguès, es complementa en aquesta edició amb fins a sis concerts més que s’allargaran fins al proper 13 de juliol i que comparteixen com a fil conductor l’aigua, origen de la vida, metàfora d’un esdeveniment dedicat a crear ponts entre la Península ibèrica i Amèrica Llatina, lloc d’intercanvi, trobada i transformació.
Com cada any, el festival ha encarregat la composició d’un nou cicle de cançons que es va estrenar en el concert inaugural, aquest any a càrrec del compositor dels Estats Units Nicolás Gutierrez (1993), que va musicar “Signat, l ́amic del cor”, obra que celebra l’amistat dels poetes catalans Màrius Sampere (1928-2018) i Carles Duarte (1959). El cicle incorpora elements electrònics i té com a element central a l’aigua. Al llarg del concert, i a manera d’exposició, es van projectar fotografies d’Erika Arias, artista que vincula en la seva obra el cant amb l’aigua.
El cartell del festival -que culmina un curs d’interpretació al qual assisteixen, des de fa quinze anys, cantants lírics d’arreu- també inclou el recital de cançó afroamericana “Dream song”, presentat pel contratenor dels Estats Units Darryl Taylor, el recital “Souvenirs de mon pays” dedicat a les obres per a piano de dones compositores i interpretat pel Nikos Stavlas, un altre de cançó brasilera en homenatge a Heitor Vila-Lobos i Claudio Santoro, interpretat pel tenor brasiler Lenine Santos, un concert de guitarra del compositor i intèrpret cubà-americà José Lezcano i un programa de cant flamenc titulat “Lo nuevo”, a càrrec de la cantaora Alba Guerrero. Els dos concerts finals són interpretats per cantants lírics provinents dels Estats Units i Austràlia.
Tots els concerts són gratuïts i tenen lloc en espais del centre de Barcelona com la Biblioteca de Catalunya, la Residència d’Investigadors o el Reial Cercle Artístic, a més del Palau de la Música Catalana.
Revista Musical Catalana