26/5/2019 |
El pròxim 28 de maig de 2019 tindrà lloc, a l’Opera City Concert Hall de Tokyo, l’estrena a Japó d’Alter Klang. Impromptu per a orquestra a partir de Klee, de Benet Casablancas, per la prestigiosa NHK Symphony Orchestra, sota la direcció del mestre Josep Pons, en el que constitueix el seu debut al front de la primera formació nipona. El concert, que porta com a títol “Music Tomorrow 2019”, està consagrat íntegrament a la creació musical actual. El programa es completa amb obres de Dai Fujikura, Shoichi Yabuta i Georges Benjamin.
Alter Klang és la segona obra de la trilogia que comença amb The dark backward of time (2006) i acaba amb la recent estrenada Darkness Visible. Està dedicada al purreigtenc Josep Pons i és fruit d’un encàrrec de l’Orquestra i Cor Nacionals d’Espanya de la que Pons en fou director principal des de l’any 2003. El mestre s’estrena al Japó amb la NHK Symphony Orchestra que, segons afirma, és “la millor d’Àsia, tenint en compte que, a més, hi ha moltes orquestres simfòniques a Tòquio”. És un espai que Pons tenia poc explorat en el qual s’està desplegant amb èxit. En la confecció del programa, el mestre revela que “les grans orquestres mai t’imposen res, hi ha molt de diàleg i volen que el director estigui a gust: com més grans són més tries”. Pons afirma que la direcció “vol molta inversió de temps, però quan aprens d’una obra en profunditat és quan la graves”, que és el que va passar amb Alter Klang el 2007 a l’Auditorio Nacional de Madrid.
Sobre la figura de Casablancas, afirma: “El Benet va configurant una personalitat pròpia que cada vegada és més clara. Es tracta d’un món més oníric molt basat en l’harmonia i el color, que podria venir d’una cosmovisió debussyista, on el ritme no pesa, i alhora hi trobem llampegades rítmiques, i on la música va navegant des d’un món a l’altre”. L’obra té un marcat accent cambrístic, com passava amb l’orquestració de L’enigma di Lea, però, segons Pons, “tota la gran música té vocació de música de cambra, amb textures que es recreen en les sonoritats tènues”.
Quan li pregunto per l’enorme responsabilitat per donar vida a una partitura, Pons afirma que “l’important és que arribi el moment en què l’obra deixi de ser del compositor i passi a ser de l’artista. Te l’has de fer teva”, i rebla el clau: “Nosaltres fem recreació, però aquesta recreació pot ser molt creativa. Un control excessiu del compositor pot ser prejudicial”.
Segons el punt de vista de Pons, Alter Klang és una obra que té molt de recorregut i que ell mateix ha interpretat arreu d’Europa. “Una cosa molt admirable i positiva de Casablancas és que es relaciona amb els altres compositors de la seva fornada com passa amb George Benjamin, de qui es presenta una obra basada en Wallace Stephens i el seu poema The Snow Men, que no deixa de ser una obra de joventut, però és cert que el compositor anglès s’hi va posar molt jove. Aquesta obra i les coetànies li van valer que Messiaen afirmés que “des de Mozart no hi havia hagut un talent musical tan potent”. L’autor de Written on Skin, que s’estrenà al Liceu el 2016, presenta una genialitat fora mida i comparteix molt bagatge amb Casablancas.
Aina Vega i Rofes
Núvol