ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

A Torroella de Montgrí l'estiu té so de música clàssica

11/5/2019 |

 

Els amants de la música clàssica aquest estiu tenen una cita a Torroella de Montgrí on no poden fallar. Del 2 al 22 d’agost, tots els racons d’aquesta localitat del Baix Empordà tornaran a quedar plens de música. I és que arriba la trenta-novena edició del festival de Torroella de Montgrí, un dels certàmens musicals més consolidats del nostre país. A l’edició d’enguany es presentaran 14 concerts de música antiga, de cambra i orquestral, on s’interpretaran obres que ens transportaran al llarg de cinc segles de música. De la mà d’artistes tan importants com el violinista italià Fabio Biondi, i de conjunts com la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, podrem gaudir de peces de compositors tan diferents com Bach, Schubert, Haydn, Paganini o Rakhmàninov, entre molts d’altres.

Enguany, les 14 actuacions giraran al voltant d’un mateix eix: els aforismes de l’Aurea dicta, les paraules d’or que actualment s’han convertit en frases proverbials. “Convoquem als músics actuals perquè dialoguin amb els clàssics dins d’aquests aforismes”, ha explicat la directora del festival, Montse Faura. D’aquesta manera, cada concert estarà lligat a un dels proverbis de l’Aurea, i es presentarà amb una de les obres pictòriques que l’artista Miquel Barceló ha creat per representar-los. Aquesta evocació de les nostres arrels culturals té l’objectiu de fer reflexionar el públic sobre el present i el futur de la música des d’un punt de partida comú.

La programació del festival, d’acord amb Faura, “busca ser singular, vol fugir de les programacions dels grans auditoris”. No ens hauria de sorprendre, doncs, que la peça que l’inaugurarà sigui una estrena a Catalunya. Les rutes de l’esclavatge, de Jordi Savall, en serà l’encarregada. Savall, acompanyat de 27 músics, reflexiona sobre 4 segles d’esclavatge i recull el patrimoni cultural dels esclaus, que és l’únic que ha perdurat en el temps. Aquesta peça es coestrena amb el festival Grec, on Savall presentarà, pocs dies abans, una obra “que la complementa i alhora existeix de forma autònoma”, ha explicat Faura.

Antoni Soler serà un altre compositor català del qui podrem escoltar alguna peça. La Grand Chapelle interpretarà tres de les seves obres breus en un concert que acabarà amb la música de dues obres de Domenico Scarlatti. Aquest concert es fa a la memòria d’Ernest Lluch, que durant la seva vida va estar molt implicat amb el festival. En canvi, les obres del gran compositor alemany Bach, es podran escoltar en dos concerts diferents. L’Amsterdam Baroque Orchestra and Choir, dirigida per Ton Koopman, interpretarà tres de les seves cantates, i Mal pelo presenta un solo de dansa on María Muñoz ballarà alguns preludis interpretats en directe i d’altres en silenci.

Pel que fa a la música de cambra, en aquesta edició trobarem l’actuació de la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, un quintet format per intèrprets molt reconeguts de l’orquestra holandesa, que tocaran peces de Boccherini i de Schubert. El Cosmos Quartet també es presenta per primera vegada a Torroella, i ho farà interpretant amb obres de Schubert, de Bartók i de Beethoven. I, allunyats de la música de cambra, hi trobem la formació vocal Cantoria, que presenta obres on “el desig carnal i la devoció divina es fonen”, i l’espectacle familiar que La Maquiné dedica a l’univers del circ de Pablo Picasso.

Al festival d’enguany, la música orquestral també hi tindrà un paper protagonista. Després de l’èxit que la violinista Amandine Beyer i el seu grup Gli Incognit van tenir la darrera edició, aquest any tornen en format d’orquestra de cambra. Amb el grup ampliat, interpretaran dues simfonies i dos concerts de Haydn. Qui també repeteix, tot i no formar part de la categoria de música orquestral, és Joaquín Achúcarro. Aquest pianista de 87 anys, però, ho farà per vint-i-setena vegada. Amb un concert encapçalat per l’aforisme “de l’ou a les pomes”, interpretarà peces de Mozart i Beethoven per una banda, i de Mompou i Falla per l’altra. L’Orquestra Simfònica del Vallès, que tampoc és la primera vegada que actua a Torroella, serà l’encarregada de clausurar el festival amb peces de Beethoven i de Rakhmàninov.

L’apartat Singulars Torroella, que es va posar en marxa l’any passat amb la intenció de realçar el valor del patrimoni cultural d’aquest indret, consta de tres concerts. El violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi interpretaran un conjunt de sonates de Paganini. Els tres germans Zapico, amb un clavicèmbal, una guitarra i una tiorba posaran sobre l’escenari la música de danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII. I ja per últim, el contratenor Carlos Mena i l’acordió d’Iñaki Alberdi, reinterpretaran obres del passat per crear-ne de noves.

També formaran part del festival el concert de la festa dels socis, que aquest any el realitzarà el Cor de Cambra del Palau de la Música i el concert de La Vaghezza, un conjunt de música antiga que realitzarà una residència a Torroella gràcies al projecte EEEmerging. Així mateix, durant els dies del festival també es presentarà el llibre Els estius a Cantallops, una correspondència entre Eduard Toldrà i Manuel Capdevila; i es projectaran la pel·lícula Concert, que reflexiona sobre tres generacions d’una família acompanyada de música en directe de Bach, i el documental El amor y la muerte, que versa sobre la història d’Enrique Granados.

Un dels propòsits del festival de Torroella de Montgrí és promoure el talent dels joves músics. És per això que, per sisè any consecutiu, el festival fa una aposta pel Fringe, “una plataforma pensada com a suport i difusió per a joves emergents”. Són diverses les escoles superiors de música i els conservatoris que participen en aquesta plataforma, i n’hi ha moltes d’estrangeres, fet que permet posar en contacte estudiants de formacions molt diferents. Del 18 al 21 de juliol aquests joves músics oferiran una vintena de concerts, que seran gratuïts.

Amb un pressupost que no han augmentat massa respecte al de l’edició anterior, el festival de Torroella de Montgrí torna a presentar una programació d’una qualitat excepcional. “El més important del festival són les persones”, ha assegurat Faura, i és per això que les entrades tenen un preu reduït. Per altra banda, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha posat de manifest la importància de la transversalitat de la cultural en la creació d’un relat de país, que situa en el mapa i fa valer un poble com Torrella de Montgrí. En definitiva, i com bé ha dit l’alcalde d’aquesta vila Josep Maria Rufí, “la importància del festival va més enllà de la seva programació”. 

Anna Cornudella
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet