ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Banda Municipal aposta per la nova creació

10/5/2019 |

 

Aquest dimecres 8 de maig s’ha presentat a L’Auditori la temporada 2019-20 de la Banda Municipal de Barcelona amb un programa farcit de reptes interpretatius i, alhora, la voluntat de mantenir el so essencial de l’instrument. Hi haurà noms com Pacho Flores, José Antonio Domené, Sérgio Carolino i el Retrat d’Artista, dedicat a Philip Sparke.

Robert Brufau, director de l’equipament, va engegar l’acte remarcant que la Banda Municipal de Barcelona forma part integral del projecte transversal que és L’Auditori, amb una diversitat de músiques que aspiren a la porositat. L’anhel de Brufau és lluitar per la des-segmentació del públic: “Cal que els simfònics o els de Sampler Sèries vagin a la Banda, i a l’inrevés”. Per aconseguir-ho, tots plegats hauríem d’obrir més la perspectiva i atrevir-nos a allò més inconegut que, de ben segur, ens pot aportar un plaer diferent.

El director titular de la Banda, José Rafael Pascual-Vilaplana, va remarcar la consolidació d’un públic fidel que arriba a 50.000 anuals i també reivindicà el so propi de l’instrument i la vetlla per una literatura pròpia. Amb els gairebé 20 concerts que la formació oferirà la temporada vinent es vol aconseguir diversos objectius. D’una banda, continuar amb el creixement artístic i la recerca de repertori propi; en segon lloc, difondre la literatura original i, alhora, fomentar la creació actual, recordant que dos terceres parts dels compositors programats són dels segles XX i XXI: “La proporció és 60/40 i, d’aquests seixanta, 20 encara són vius”, afirmava Pascual-Vilaplana. Amb això vol demostrar que “la banda, que fa la sensació de ser antiga, és una formació del segle XXI, i per això fem sis estrenes”. El tercer objectiu és fomentar el patrimoni propi i la recuperació d’obres d’autors catalans.

En la seva intervenció, Joan Xicola, director tècnic de la Banda, va incidir en la potencialitat de la formació, “una organització amb qualitat artística i humana” i que, a més, “fa un treball intens dins l’àmbit de la contemporània”, reforçant les idees ja exposades. Va remarcar novament la transversalitat de L’Auditori en la qual la música de banda és “un paisatge sonor més, però que, alhora, és un llenguatge propi i, per tant, una manera de veure el món que aporta diversitat i riquesa”. Finalment, recordà que hi ha molt patrimoni però que cal adaptar-lo a l’organologia actual. No podem oblidar, a més, que la Banda és una raresa en el sentit que té una temporada estable de qualitat a la qual hi volen venir els millors experts mundials.

Durant la temporada 2019-20, la Banda farà 18 programes a L’Auditori, 12 concerts a la ciutat de Barcelona i dos concerts familiars. Aquestes trobades ens serviran per descobrir i redescobrir artistes com el trompetista veneçolà Pacho Flores, l’arpista José Antonio Domené, la soprano Marta Mathéu o la tuba de Sérgio Carolino. Quant a directors, encapçalats per José Rafael Pascual-Vilaplana, que iniciarà la seva segona temporada com a director titular, trobem el principal director convidat, Salvador Brotons, i les batutes de Beatriz Fernández, fins ara sotsdirectora de la Banda, i qui l’havia precedit, Juan Miguel Romero, sense oblidar Miguel Etchegoncelay, tot un referent internacional, Isabelle Ruf-Weber, mestra que ha marcat estil propi en la direcció i ha accedit a quotes de poder en l’àmbit musical que normalment són només accessibles als homes, i Roque Baños, reconegut al món de la música de cinema.

La gran novetat de la temporada és el treball monogràfic que es farà amb Retrat d’artista, dedicat, en aquesta primera ocasió, a una de les figures més rellevants de música per banda del planeta, Philip Sparke, que estrenarà una obra d’encàrrec. A més, la Banda participarà en el Festival Beethoven250 i Emergents i s’integra dins del projecte Apropa Cultura, a banda d’oferir concerts familiars com ‘Banda ampla’ i ‘Maaambo!!!’, amb La Cubana.

De la programació, destaquem l’arranjament de Mort i transfiguració de Richard Strauss i la versió oficial per a banda de l’editorial Schott de Carmina Burana, a banda de la reivindicació del patrimoni català amb un concert dedicat a Lluís Millet, Salvador Brotons, Félix Martínez Comín i Ricard Lamote de Grignon, i estrenes de Giancarlo Castro d’Addona, Roque Baños i Philip Sparke, així com destaca la meravellosa obra de Percy Grainger Lincolnshire Posy, un experiment amb magnetòfons i música popular americana. Sense oblidar que els amants de la factoria Disney tenen cita amb Beatriz Fernández i autors com Arlen, Sherman, Menken i Beck per fer-nos somiar.

Encara en el marc d’aquesta temporada, la Banda presenta un disc amb dos compositors de Barcelona, nascuts el mateix any, però que no es van arribar a conèixer: Carles Suriñach i Miquel Asins Arbó. Tot plegat, per ampliar paisatges sonors que pretenen ser “l’altaveu d’un missatge artístic plural, divergent, eclèctic i amb desig de moure i commoure”. 

Aina Vega i Rofes
Barcelona Clàssica

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet