ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Moltes felicitats, Liceu!

14/3/2019 |

 

El Gran Teatre del Liceu ha presentat la temporada 2019/2020, la vintena després de la seva reforma i reobertura. El foc va destruir pràcticament la totalitat del teatre, el 1994, i després de cinc anys de reconstrucció va tornar a obrir les seves portes tal com el coneixem ara. La temporada del vintè aniversari tindrà com a protagonistes alguns dels grans noms de la lírica i de l’escena internacional, així com algunes reposicions de les produccions més emblemàtiques de la casa. De la mateixa manera, ben aviat s’iniciaran les tasques de restauració de les façanes de la Rambla i del carrer de Sant Pau.

El foyer del Liceu era ple de gom a gom de treballadors, aficionats i mitjans de premsa àvids de notícies fresques. Salvador Alemany, president del Patronat del Gran Teatre del Liceu, presentava cofoi l’acte i ens explicava que el pressupost d’enguany ha augmentat en dos milions d’euros respecte a l’any anterior. Un dels canvis més visibles que els barcelonins notaran, en qüestió de pocs dies, serà veure com es cobreix el teatre per tal d’iniciar la seva restauració. Es netejaran les façanes, es renovarà la il·luminació (de llums led, molt més eficient i ecològica) i es recuperaran els quatre vitralls wagnerians dissenyats per Oleguer Junyent, actualment tapats, del carrer de Sant Pau. La idea és que l’edifici torni a lluir, net com una patena, a l’inici de la temporada, el pròxim 7 d’octubre.

“La força de l’òpera” és l’eslògan de la temporada (un terme més de melòman seria el leitmotiv), amb un anunci protagonitzat per la soprano dramàtica Iréne Theorin. L’actual directora artística del Liceu, Christina Scheppelmann, va passar a presentar la temporada 2019/2020, mentre a primera fila el seu successor, Víctor García de Gomar, escoltava amb atenció. Aquest iniciarà oficialment el seu mandat al pròxim mes de setembre. Les estrelles (i estrenes de la temporada seran la nova (i futurista) producció de Turandot amb direcció de Franc Aleu, inaugurant la temporada, i el Lohengrin dirigit per Katharina Wagner, besneta del compositor alemany més estimat de Barcelona. També seran sonades les posades en escena de la sarsuela Doña Francisquita, signada per Lluís Pasqual i una coproducció del Liceu amb el Teatro de la Zarzuela, o l’Alcione coproduït amb L’Opéra Comique de Paris sota la direcció musical de Jordi Savall.

Com a celebració del vintè aniversari del Liceu actual, la casa recuperarà dues produccions emblemàtiques com són la Carmen dirigida per Calixto Bieito, que fa vint anys que gira pel món, i l’Aida amb els decorats de 1945 signats per Josep Mestres Cabanes. Altres grans òperes que podrem veure la temporada vinent són Il barbiere di Siviglia, una producció molt divertida de Josef Ernst Köpplinger, o el programa doble de Cavalleria rusticana i Pagliacci, una aclamada producció de la Royal Opera House dirigida per Damiano Michieletto, protagonitzada per Roberto Alagna. També s’estrenarà La clemenza di Tito, l’última òpera de Mozart, amb direcció de David McVicar i les millors veus especialitzades en el repertori mozartià.

Pel que fa a la dansa, el Liceu rebrà la visita de la Giselle d’Akram Khan, una de les produccions més aclamades de l’English Natonal Ballet, protagonitzada per la ballarina espanyola Tamara Rojo. La coreògrafa i ballarina María Pagés presentarà De Scheherazade a Yo, Carmen, una relectura a la cigarrera gitana més coneguda que es vol despullar de tot folklorisme. Les Grands Ballets Canadiens de Montreal, finalment, portaran a Barcelona un programa doble compost per l’Stabat Mater de Pergolesi i la Setena simfonia de Beethoven.

Pel que fa a la música, la Segona simfonia de Mahler, Resurrecció, serà el concert principal que l’Orquestra i el Cord del Gran Teatre del Liceu realitzaran en el marc del Memorial Pau Casals, sota la batuta de Josep Pons. El Director Musical del Gran Teatre del Lliceu va explicar com la intenció d’aquesta temporada serà “difondre la L de Liceu per tot el territori”, amb una sèrie de concerts simfònics i de música de cambra arreu del país. Joan Magrané (Premi Castafiore de Núvol 2018), presentarà Diàlegs de Tirant i Carmesina, una òpera de cambra amb direcció escènica de Marc Rosich i la col·laboració d’Òpera de Butxaca, que es podrà veure al foyer del teatre. Finalment, El Petit Liceu ampliarà les seves funcions amb les noves produccions El monstre al laberint, de Jonathan Dove i direcció escènica de Paco Azorín, i La Barcarola, de Juan Pablo Mendiola, una experiència musical i visual per als més petits. També es va aprofitar la roda de premsa per anunciar que el Liceu ha col·laborat en l’exposició Òpera: passió, poder i política, una idea del Victoria and Albert Museum adaptada per “la Caixa”, que arribarà al Caixafòrum el pròxim 17 de setembre.

Dins dels actes al voltant del vintè aniversari, també hi ha novetats pel que fa als abonaments, tal com va detallar Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu. S’ha renovat l’estructura de descomptes i torns per a tots els abonats, amb possibilitat de 12 funcions (25% de descompte), 9 i 6 funcions (20%) o 3 funcions. S’inclou un nou abonament popular, amb un 35% de descompte per a un dels torns de 6 funcions i tots els de 3, la millor opció per a tots aquells que volen tenir un primer contacte amb el món de l’òpera. Els abonaments flexibles es converteixen en abonaments a la carta, que també inclouen la dansa i El Petit Liceu.

 

 

 

Per consultar totes les novetats de la temporada 2019/2020 podeu consultar el web del Liceu

Oriol Puig Taulé
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet