21/2/2019 |
El projecte també inclou la convocatòria d’un concurs internacional de composició d’obres per a cor i orquestra.
S’ha presentat recentment el nou projecte coral El Cor Canta, format per més de 140 cantaires amateurs que debutaran en format concert els propers dissabte, 23 de febrer, a l’Auditori de Barcelona (12 h) i el diumenge, 24 de febrer, a l’Auditori de Girona (19 h). Compta amb el suport professional dels directors corals Elisenda Carrasco i Pere Lluís Biosca, la GIOrquestra (en format cambra) i la soprano Marta Mathéu, que hi actuarà de solista. El Cor Canta debutarà amb el Magnificat de John Rutter i estrenarà el Gloria d’Albert Guinovart. El Cor Canta va presentar el projecte en roda de premsa el 14 de febrer passat a la seu de l’SGAE de Barcelona.
El Cor Canta és una associació coral creada el juliol del 2018 promoguda per un grup de cantants amateurs procedents del projecte Canta amb l’OBC. L’associació, que presideix Sigfrid Quer i Riera, té com a objectiu general adquirir la formació́ musical necessària que permeti al grup consolidar-se com una coral estable i situar-se com un dels cors referents del panorama musical català. Per això s’ha volgut treballar amb els dos directors del projecte Canta amb l’OBC, Carrasco i Biosca; els dos directors “van posar una condició: que no fos un cor més, com els que, afortunadament, hi ha a Catalunya, sinó que fos un cor innovador, diferent i que aportés alguna cosa a la societat en general i artística en particular”, expliquen els responsables de l’associació.
Per a Pere Lluís Biosca, el “més interessant del projecte és la simbiosi d’un cor nombrós, de marcat caràcter amateur, que enllaça amb els projectes participatius, però aquest també tindrà una continuïtat i, per tant, una millora artística dels cantants”, i compta amb una gestió professional (directors, orquestra, escenaris…). Biosca afegeix que cal que el públic valori “primer la música, gaudir de la música, i després ser conscient de quin tipus de cor es tracta. Crec que això és el que el fa més interessant”.
Per la seva banda, el compositor Albert Guinovart explica que va quedar “al·lucinat amb el projecte” i que no es va “poder negar a participar-hi”. Guinovart va optar per compondre un Gloria per continuar amb el to religiós del programa (el Magnificat de Rutter obrirà els concerts) i perquè un text en llatí “és més agraït i pots permetre’t algunes llicències”; es tracta d’una obra molt melòdica i optimista. Guinovart recorda que ja ha compost altres obres religioses per a cors, com el Te Deum per al Cor Vivaldi i el Requiem per al Cor Jove de l’Orfeó Català. També destaca que l’ha compost pensant en la soprano Marta Mathéu, amb qui ha treballat en nombroses ocasions.
Concurs internacional de composició
D’altra banda, per promoure la creació musical, El Cor Canta ha convocat un concurs internacional de composició d’obres per a cor i orquestra. Les obres hauran de ser composicions de música simfònica coral per a orquestra de cambra, solista i cor mixt, a quatre veus i amb una durada estimada de quinze minuts, amb text basat en l’obra poètica d’un autor o autora catalana, lliure de drets d’autor. Els premis, corresponents a dues categories, estan dotats amb 3.000 i 2.000 euros. La convocatòria ja és oberta i s’hi poden presentar partitures fins al 31 de maig (podeu veure les bases completes). El jurat serà format per Kazushi Ono, Albert Guinovart, Elisenda Carrasco, Pere Lluís Biosca i Noè Cantú. L’obra guanyadora en cada edició formarà part del programa del concert que se celebrarà la temporada següent. Amb aquesta proposta, El Cor Canta vol ser un projecte amb vocació de continuïtat en el temps. El Cor Canta desenvoluparà igualment el seu compromís social per mitjà del programa Apropa Cultura.
Les entrades per als concerts de Barcelona i Girona es poden adquirir a www.auditori.cat i www.auditorigirona.org
Revista Musical Catalana