ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

Liceu Cambra. De l'auditori a l'aula

13/2/2019 |

 

 

Cant, piano, guitarra i tots els instruments d’orquestra de cambra de vent i corda que els estudiants del Conservatori del Liceu aprenen a tocar tenen el seu lloc en la programació de la quarta edició del Liceu Cambra. Un any més, professionals vinguts d’arreu del món, de diferents disciplines i diferents estils musicals, ofereixen 14 concerts i 29 masterclasses a joves talents i a tothom que hi estigui interessat per acostar l’aula i l’auditori al públic. “El cicle ha tingut i té tant èxit perquè tothom vol tenir a prop un gran artista, saber com actua i conèixer les seves habilitats”, explica Maria Serrat, directora General de la Fundació Conservatori del Liceu.

Maria Serrat © Ester Roig

Aquest any, com a gran novetat, el Liceu Cambra col·labora amb el Barcelona Obertura Spring Festival, que organitza Barcelona Global, el Liceu, l’Auditori i el Palau de la Música amb l’objectiu comú de fer de Barcelona una ciutat de referència de la música clàssica. A més d’emmarcar-hi en la programació la masterclass de la cantant Lisette Oropesa, el 6 de març, i el concert de Ludwig Quandt, el 13 de març, el Conservatori del Liceu també aporta el seu granet de sorra al Barcelona Obertura Spring Festival amb Escenes Líriques, un concert dels estudiants del Liceu Jove, i un concert del Cor Jove de l’Orfeó Català, que tindran lloc a l’auditori del Conservatori del Liceu.

Seguint la tradició, en els últims vint anys, des que Maria Serrat va agafar les regnes de la Direcció General, la institució ha fomentat l’educació musical dels estudiants, no només per apostar pel present, sinó també pel futur. “Vam néixer fa 180 anys des dels músics, per a la música i per a l’educació, amb la voluntat de fer una societat més culta i formar joves perquè, a la llarga, ho continuï sent”, remarca Serrat. És així, amb cada petita pedra que ha anat polint, que el Conservatori s’ha convertit en una referència internacional per la seva visió pedagògica i pel foment i la difusió d’artistes d’aquí i d’arreu del món. Per a ells, ha estat sempre primordial que els músics joves puguin tenir connexió amb el món professional.

Gràcies al mecenatge de la Fundació de Música Ferrer-Salat, fa quatre anys va néixer el cicle de concerts i masterclasses Liceu Cambra, enfocat, principalment, als estudiants del centre i al públic de la ciutat. “És evident que jo no he inventat les masterclasses i, per tant, no som ni els primers ni els únics que en fem”, explica Maria Serrat, “però ningú ha ofert durant quatre anys consecutius dos cicles de formació musical tan seguida, en dos estils –jazz i música clàssica–, amb artistes formats i de nivell i de diferents països”. Malgrat que no els agrada fer-ne gala, el Conservatori ha estat emprenedor en el diàleg entre grans mestres i joves talents. El denominador comú? “La bona música, les ganes, l’esforç i, sobretot, la motivació perquè la música arribi a tothom”, remarca Serrat.

Per això, a més de poder interactuar amb professionals del món de la música clàssica, els alumnes tindran una petita càpsula de protagonisme dins de laprogramació d’enguany. Per una banda, l’11 i el 12 d’abril tots els estudiants que formen part de la producció d’òpera embriagaran el Conservatori d’amor amb L’Elisir d’Amore, de Gaetano Donizzeti. Per l’altra, el 7 de maig, com a acte de cloenda del cicle, l’auditori del Conservatori del Liceu acollirà els Premis Extraordinaris de la Música de Cambra, que reconeixen els millors alumnes del centre. Aquest any comptaran amb el concert de piano de Bernat Sànchez i Júlia Fortuny, que, a quatre mans, interpretaran peces de Mozart i Brahms, entre d’altres, per deixar constància de la seva prometedora trajectòria.

Maria Serrat © Ester Roig

I si els alumnes hi tenen un espai, la direcció artística del cicle també ha tingut en compte els antics estudiants del Conservatori a l’hora de configurar el cartell d’enguany. Entre els grans noms del panorama actual també hi ha hagut lloc per programar el concert de flauta i piano de  Marta & Misaki, dues joves que l’any passat van acabar els estudis superiors i que el 24 d’abril interpretaran un repertori clàssic, modernista, expressionista i neoclàssic, i el Duo Villa-lobos, un dels duos més actius d’Amèrica Llatina, sorgit, també, de les aules del Conservatori del Liceu. Edwin Guevara Cecilia Palma van estrenar, el passat 24 de gener, una obra per a guitarra i violoncel que el compositor cubà Leo Brouwer ha escrit per a ells. Tot un èxit.

Justament Leo Brouwer ha estat un dels grans reclams de la quarta edició del cicle perquè va decidir començar les celebracions del seu 80è aniversari amb una masterclass al Liceu Cambra. Davant d’aquest altíssim nivell, per a Maria Serrat és molt complicat definir qui són els caps de cartell d’enguany, perquè “la proposta és tan transversal que cadascú pot apuntar-se a la masterclass de l’artista o la disciplina que li agradi més”. Per als cantants o els amants de l’òpera, hi ha hagut la masterclass d’Eric Halfvarsson o la de Maria Bayo, i a l’abril hi haurà la de Dolora Zajick o la de Fiorenza Cedolins, veus i visions de la música heterogènies. Pels interessats en els instruments de vent, Serrat destaca la trompa de Stefan Dohr, la flauta de Jacques Zoon o la tuba de Tomas Ruedi. I entre les cordes, ressona fort el violoncel d’Amir Eldan, els violins de Mark Messenger o Pavel Vernikov o la viola de Veronika Hagen.

Podeu consultar tota la programació a la pàgina del Liceu Cambra

Oriol Company
Núvol

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet