25/11/2018 |
Més d’un miler de gironins han après a cantar i han conegut el patrimoni coral, català i internacional, amb la Saba Nova de Girona, que avui celebra 50 anys
Saba Nova celebra avui l’aniversari amb un concert a les 6 de la tarda al Teatre Municipal. Aquesta tardor, la coral Saba Nova de Girona ha complert 50 anys i ho celebra avui, a les sis de la tarda, amb un concert al Teatre Municipal de Girona.
Als arxius de la coral gironina hi ha més de 1.300 fitxes dels cantaires que, des de la fundació del cor, l’octubre de 1968, han passat pels grups infantils, juvenils o d’adults de l’entitat. En aquests cinquanta anys la formació ha estat planter de molts cors i ha complert exhaustivament la vocació per la qual va néixer: transmetre el patrimoni coral als gironins més joves.
Saba Nova es va gestar quan el fundador de la Coral Sant Jordi i ideòleg de la renovació del cant coral, Oriol Martorell, va explicar al director de la Polifònica de Girona, Josep Viader, que a Barcelona estaven arrencant les primeres corals infantils i el va animar a replicar la idea en el món musical gironí.
Així ho recorda Roser Busquets, directora des del primer dia juntament amb Esperança Pèlach. Eren conscients, explica, que, als anys 60, una iniciativa així anava més enllà del cant: “Els nens no coneixien la cançó popular catalana perquè no es podia cantar. Vam donar vida a la coral infantil perquè els més petits poguessin rebre un tipus d’ensenyament difícil d’obtenir en aquelles circumstàncies polítiques. Els vam donar a conèixer el seu país per mitjà de la cançó popular”, sentencia Busquets.
Els assajos van començar, una tarda d’octubre, a la Casa de Cultura de Girona amb 14 infants. Aleshores ja comptaven també amb Carles Bronsoms, primer com a secretari i després com a president. L’augment constant de cantaires els va portar al Conservatori de Girona, on s’assajava els dissabtes a la tarda i al vespre. Després van venir les trobades de corals a tot Catalunya, el tradicional concert de Nadal o la participació en grans cites corals com el Tirant lo Blanc o L’Ocell de Paper. En aquestes cinc dècades el cor ha viatjat arreu d’Europa i ha participat en trobades internacionals de cant.
Però també al llarg dels anys, Busquets ha vist marxar molts dels seus cantaires a altres formacions corals i per a nous projectes. Interrogada sobre com ha gestionat aquests i altres moments difícils, respon: “Sempre quedava algú a qui ensenyar a cantar.”
Parla amb nostàlgia de la implicació que les famílies i els nens tenien “abans”, a assajos, concerts i trobades: “Ara tot ha canviat molt, hi ha molta més oferta i els pares viuen el compromís amb activitats com les corals d’una altra manera.” Per això i per molts altres motius, Busquets avança que el concert d’avui pot ser un bon moment per passar el relleu: “Ja hem treballat molt pel cant, l’Esperança i jo”, conclou.
Al concert, l’actual cor mixt, reforçat amb antics membres, oferirà, diu la directora, “cançons molt cantades”: clàssiques, populars i “també sardanes”, especifica. Al final, molts altres excantaires s’afegiran al cor per interpretar El rossinyol, El noi de la mare i Els segadors.
CLARA RIBAS
El Punt/Avui