ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

50 anys de feina dels germans Claret resumits en 15 panells

31/10/2018 |

 

La mostra repassa les grans fites dels músics com a intèrprets i docents

Els 50 anys de carrera professional dels germans Claret que se celebren aquest any, cinc dècades després del debut a l’orquestra Ciutat de Barcelona, compten des d’ahir al vespre amb un reconeixement més: «Una senzilla però sentida i sincera mostra», en paraules de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ubicada al vestíbul del centre cultural La Llacuna.

El violinista i homenatjat Gerard Claret va agrair tant en nom seu com del seu germà violoncel·lista, Lluís, qui treballa a la Universitat de Boston i no va poder assistir a la inauguració, el «dossier d’efemèrides compost per la comissària de l’exposició, Mònica Pagès, que mostra les nostres dues facetes: la d’intèrprets i la de docents». Tant Marsol com Claret van assenyalar molt especialment la fita de la creació de l’Institut de Música d’Andorra la Vella que «ha influït en la història musical del país», va considerar Claret.

Marsol va anunciar que la primera estrella cultural del Bulevard Fener estarà dedicada als músics

De la seva banda, la comissària de la mostra va explicar que durant prop d’un any va remenar en els arxius per arribar a compondre aquests 15 panells que formen la mostra, amb fotografies i textos que il·lustren no només els 50 anys de carrera, sinó també els primers anys de vida que imprimeixen unes experiències crítiques per a la posterior evolució dels germans. Pagès va assenyalar que cal entendre l’exposició a partir de tres moments «clau». El primer, tot l’univers al voltant del que va significar Pau Casals per a la família Claret, «la importància que fos el padrí de bateig d’en Lluís però, de fet, el padrí fundacional dels dos músics», va comentar la comissària. De fet, les fotografies dels joveníssims germans visitant al mestre Casals a Prada en les seves visites anuals són un testimoni de la història musical i política del segle XX commovedor.

El segon punt clau de l’exposició, segons la comissària, és el repàs a la «infantesa a Andorra, el moment que comencen a pensar en una carrera musical seriosa que provoca el trasllat de la família a Barcelona perquè els germans puguin estudiar al conservatori del Liceu». El tercer punt és el «debut conjunt a l’Orquestra Ciutat de Barcelona en un concert d’homenatge a Pau Casals», va detallar Pagès.

A més, Marsol va anunciar que la primera estrella cultural del Bulevard Fener estarà dedicada als músics.  

Mireia Aguilar
El Periòdic d'Andorra

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet