ClàssicsWeb, el teu espai

Almanac

Cerca de notícies

Paraules:
Tema:
Inici: Escollir data inici
Fí: Escollir data fi
Ajuda
Verso

NOTÍCIA

La Xina prohibeix interpretar el 'Cant de la Senyera' a l'Orfeó Català

23/10/2018 |

 

L'Orfeó Català viatja per primera vegada al continent asiàtic, del 23 al 30 d'octubre, on oferirà quatre concerts en tres ciutats de la Xina, en el marc del Festival Internacional d'Arts de Xangai. Ara bé, la coral no viatja al complert ja que molts cantaires han decidit quedar-se a terra després que la Xina prohibeixi cantar el Cant de la Senyera perquè consideren que té contingut polítics.

De la mateixa manera, no els deixen interpretar el Rèquiem de Brahms perquè es considera que té contingut religiós inapropiat. Quan el festival xinés va demanar canvis en el programa, es va consultar els cantaires. La major part del cor va decidir mantenir la ronda de quatre concerts, però alguns van decidir de no anar-hi perquè consideraven que això era censura.

Des de 2015, quan s'interpreta el Cant de la Senyera al concert de Sant Esteve del Palau de la Música, gran part dels cantaires i del públic llueix estelades. En la darrera edició també van aparèixer missatge a favor de la llibertat dels presos polítics.

 

En la mateixa línia, l'organització ha obligat els cantaires a signar un document en què es comprometen a no fer manifestacions públiques que puguin ferir la sensibilitat del règim. És una pràctica habitual al país. Per exemple, els han especificat que no poden portar el llaç groc pels presos polítics.

En aquesta gira, que vol servir per seguir "donant a conèixer al món" la cultura catalana i el Palau de la Música, l'Orfeó dedicarà part del programa al repertori de cançons populars catalanes. A més a més, cantarà conjuntament 'El Rossinyol' amb un cor xinès, i interpretaran de la mateixa manera una cançó popular xinesa. El viatge representa un "repte logístic i artístic" per a l'Orfeó, ha assegurat aquest dilluns el director del Palau de la Música, Joan Oller, en la presentació de la gira, que vol ser també un vincle per establir relacions amb empresaris xinesos.

Música profana
El director artístic de l'Orfeó Català, Simon Halsey, ha qualificat la gira com una "gran fita" i ha destacat la dificultat de trobar un repertori de música profana per a fer una gira asiàtica. "Mai és feina fàcil, però per sort hi ha molta cançó popular catalana", ha dit Halsey, que ha mostrat la satisfacció de "fer d'ambaixadors de la música catalana a la Xina i descobrir repertori xinès".

El sotsdirector de l'Orfeó, Pablo Larraz, ha assegurat que la música que portaran té "molta força i vida" i és "representativa del seu estil". També ha avançat que hi ha la possibilitat de ballar una sardana, que porten preparada, però que no saben encara si ballaran.  


El Nacional

Catclàssics, música clàssica de Catalunya a internet