12/10/2018 |
La Biennal Ciutat Oberta ha convidat Richard Sennett i Alfred Brendel a conversar al Palau de la Música el 18 d’octubre a les 19h. El diàleg serà conduït per l’arquitecte i musicòleg Carlos Calderón Urreiztieta, que ens parla aquí de la relació entre arquitectura i música.
Als anys 70, quan l’Urban Design va assaltar la facultat d’Arquitectura, jo estudiava alhora violí, harmonia, composició… Deixava el tauler de dibuix amb el cap ple de places, eixos i fluxos de moviment i tocava una gavotte o intentava compondre una fuga… Pensava en les meves melodies com si fossin camins i arcades; sentia les harmonies com a moments de repòs en una gran plaça dura, les ritmes com a textures del terra que el vianant desgranava en autèntic tempo urbà. I viceversa, quan tornava al tiralínies, imaginava escales com a melodies ascendents, el pas d’un espai a un altre com a seqüències sonores, els ponts com enllaços harmònics i les vistes com a solemnes orquestracions; havia abandonat tota idea d’allò espacial-arquitectònic-urbà com a “escultura habitable”. Les metàfores em funcionaven… i aquella frase de Goethe: “l’arquitectura és música congelada”, convidava al seu correlat: la música com a “arquitectura fosa”. Era evident, i audible…
Amb el temps, les connexions entre música, arquitectura-urbanisme i encara més, sociologia, es van expandir. I Fellini convertia un assaig d’orquestra en maqueta d’una societat que s’esfondrava davant del totalitarisme…; i la cohesió social la explicava un complex contrapunt…; i la música es va convertir en enginyeria social per a barriades llatinoamericanes…; i al cinema, Portabella va posar cel·listes en un vagó per executar la línia “melòdica” del metro barceloní; i les digitacions a la partitura eren tan artesanals com modelar un bloc d’argila…
Són intercanviables l’espai sonor amb el so en l’espai? Allà on escric una octava puc dissenyar un quadrat? On sona Boulez s’intueix Le Corbusier? Qui diu Sennett pot dir Brendel?
Carlos Calderón
Núvol